Zimski sportovi

Sutter još dvije godine u Pensima

Željka Jurkas • ponedjeljak, 18.08.2014.
Sutter još dvije godine u Pensima

Prva dva tjedna kolovoza, što se vijesti iz NHL-a tiče, prošla su uglavnom u revijalnom ljetnom tonu uz pokoje novo potpisivanje ili produžetak vjernosti. Humanitarna akcija čiji cilj je podignuti svijest o ALS-u uzela je maha i u NHL zajednici – od navijača, preko igrača do samih uprava klubova i lige, svi su se priključili izazovu. Nakon zanimljivog (i pohvalnog) najnovijeg potpisivanja Oilersa, službene stranice lige neznatno su promijenile pravila korištenja pokrenuvši pravu buru reakcija...

Za svoj maksimalno dopušten, pedeseti ugovor, Pittsburgh Penguinsi očekivano su produžili vjernost centra treće linije, Brandona Suttera. S prosječnom plaćom od 3.3 milijuna dolara po sezoni, Sutter će pod novim vodstvom tražiti izraženiju ulogu i veću sigurnost u momčadi za koju se nada igrati još dugi niz godina. U drugim izvansezonskim vijestima iz Pittsburgha, ako je suditi po broju golf turnira na kojima je kapetan Sidney Crosby sudjelovao, bilo kakvi problemi sa zglobom stvar su prošlosti.

Detroit Red Wingsi produžili su ugovor svom GM-u Kenu Hollandu na četiri sezone te odlučili da će za stol s glavnim trenerom Mikeom Babcockom, vezano za produljenje njegovog ugovora, sjesti u rujnu. Jednako tako, Daniel Alfredsson sudjelovati će na trening kampu Wingsa nakon kojeg će biti odlučeno hoće li se priključiti momčadi u narednoj sezoni.

Anaheim Ducksi došli su do jednogodišnjeg dogovora s Jakobom Silfverbergom, a bivši igrač Teemu Selanne održao je konferenciju za novinare u Helsinkiju za koju su svi očekivali da će najaviti potpisivanje za KHL momčad, no Selanne je pokazao planove za novu hokejašku akademiju koja će nositi njegovo ime.

A drugi velikan koji se oprostio od karijere u NHL-u prošle sezone, J.S. Giguere i službeno će idući tjedan objaviti mirovinu.

Sam Gagne koji je pauzirao prošlu sezonu, dobio je poziv Boston Bruinsa za sudjelovanje na trening campu. Nagađa se da su Bruinsi zainteresirani i za mladog Kevina Hayesa čija prava su donedavno imali Chicago Blackhawksi.

Nakon što je slučajno na službenom portalu prodaje karata procurila vijest da će San Jose Sharksi i Los Angeles Kingsi odigrati utakmicu na Levi's stadionu u Santa Clari, Liga je potvrdila da se drugu godinu u nizu hokej vraća na led van dvorane u Kaliforniji te će u sklopu 2015 Coors Light NHL Stadium Series ove dvije momčadi 21. veljače odmjeriti snage pred oko 68500 gledatelja.

New York Islandersi zasada još uvijek nemaju novog vlasnika. Sve priče oko prodaje i neizvjesnost igrača i uprave oko toga tko će imati zadnju riječ i dalje ostaju, odnosno dobile su blagi zaokret prošli tjedan kada je trenutnog vlasnika Charlesa Wanga tužio Andrew Barroway, potencijalni kupac. Liga se u tužbu niti prodaju neće miješati, tako da sve što svima ostaje jest čekati.

Toronto Maple Leafsi, čiji GM Brandan Shanahan kaže da još uvijek nisu gotovi s predsezonskim promjenama, odlučili su statuama u tzv. „Legends Row“-u dati počast velikanima koji su igrali za klub. Ted Kennedy zajedno s još dvojicom čija imena će biti objavljena idućeg mjeseca, prvi će dobiti svoje kipove. Ovo će biti višegodišnji projekt koji počinje kao priprema za proslavu ulaska u drugo stoljeće djelovanja.

Edmonton Oilersi potpisali su trogodišnji entry level ugovor sa svojim prvim izborom na ovogodišnjem Draftu, Leonom Draisaitlom. No, njihovo drugo potpisivanje, par dana ranije, okrenulo je puno glava u njihovom smjeru. Tyler Dellow, odvjetnik po zanimanju, vlasnik i pokretač stranice mc79hockey.com (ugašena nakon zapošljavanja) veliki je zagovornik tzv. advanced/fancy stats i na svojoj stranici koristio je razne analize upravo na primjeru Oilersa. Trend koji je već neko vrijeme u pokretanju napokon je ovo ljeto dobio veći zamah te su Oilersi četvrta momčad koja je u kratkom roku zaposlila stručnjaka u tom polju.

Prije par dana na službenoj stranici Lige pojavila se obavijest da su promijenili pravila i prava korištenja materijala. Na prvi pogled minorne promjene koje većinu korisnika uopće ne dotiču, utjecat će na sve one koji se ozbiljnije bave statističkim analizama i modelima hokeja. Reakcije su bile gotovo trenutne i sve postavljaju isto pitanje: objavljuje li NHL rat ili prigrljuje fancy stats pod svoje okrilje? Cjelokupnu situaciju dodatno je podgrijalo zatvaranje stranice Extra Skater svega par sati nakon objave. No, kako su slične stranice koje koriste podatke s www.nhl.com i dalje aktivne, pretpostavlja se da zatvaranje nema veze s novim pravilima, već je vjerojatnije još jednom u pitanju zapošljavanje.

U zadnjih mjesec dana sve je glasnija humanitarna akcija za podizanje svijesti i prikupljanje sredstava za istraživanje amiotrofične lateralne skleroze (poznate kao ALS ili Lou Gehrigova bolest), progresivne neurodegenerativne bolesti koja utječe na živčane stanice u mozgu i leđnoj moždini te u konačnici dovodi do smrti. ALS #IceBucketChallenge se velikom brzinom, zahvaljujući društvenim mrežama, proširio kroz Sjevernu Ameriku, a i ostatak svijeta lagano hvata korak. U svijetu NHL-a sve je počelo od igrača koji su „izazov“ proširili dalje, pa je tako stigao i do povjerenika Lige Garyja Bettmana.

Foto: Wikipedia, Michael Miller

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!