Rukomet

Kiel kreće po još jednu savršenu sezonu, Flensburg i RN Löwen u lovu na prvake

Piše:Danijela Lemaić • četvrtak, 21.08.2014.
Kiel kreće po još jednu savršenu sezonu, Flensburg i RN Löwen u lovu na prvake

Sve je spremno za početak 49. izdanja rukometne Bundeslige koja će se ove godine predstaviti u malo izmijenjenom ruhu. Ove sezonu u lov na titulu prvaka Njemačke kreće 19 klubova umjesto dosadašnjih 18. Branitelj naslova Kiel kreće po još jednu savršenu sezonu u kojoj će pokušati ponovno obraniti naslov, a među glavnim izazivačima nalaze se Flensburg i RN Löwen, no ne treba otpisati niti berlinske Lisice. U Prvu ligu ušli su, pak, TSG Friesenheim, SG BBM Bietigheim i HC Erlangen, dok će Hrvatsku predstavljati deset igrača.

Službeno rukometno prvenstvo Njemačke koje je bilo organizirano od strane Njemačkog rukometnog saveza započelo je davne 1949. godine kada su prvi naslov prvaka osvojili rukometaši SV Polizei Hamburga te se domaće prvenstvo u tom formatu igralo sve do 1966. kada je osnovana Bundesliga. Prvi prvak Bundeslige bio je Gummersbach, a od tada rekord u ukupnim naslovima drži Kiel kojem je to pošlo za rukom čak 19 puta, dok Gummersbach ima 12 naslova.

Njemačka Bundesliga jedna je od najjačih rukometnih liga na svijetu i često je san, ali i prilika mnogim igračima za unaprjeđenje igre. O popularnosti rukometa u Njemačkoj ne treba previše govoriti, a interes je uvijek na visokom nivou. Iako se financijska kriza osjetila među gotovo svim klubovima, ponajprije kod Hamburga, svi su pronašli svoj put ka novoj sezoni u kojoj će pokušati pomrsiti planove Kielu da ponovi savršenu sezonu 2011./2012. kada je upisao maksimalne 34 pobjede.

Prva službena utakmica nove sezone odigrana je 19. kolovoza kada je u Stuttgartu u prepunoj Porsche Areni Kiel slavljem nad ekipom Füchse Berlina stigao do svog osmog trofeja Superkupa u povijesti.

Sezona iza njemačkih klubova

Prošla rukometna sezona u Njemačkoj otvorena je utakmicom Superkupa u kojoj su snage odmjerili Kiel i Flensburg, a na 20. izdanju tradicionalne utakmice slavlje je otišlo u ruke ekipe Ljubomira Vranješa koja je slavila nad Kielom 29:26 (15:12) te tako po drugi put u klupskoj povijesti osvojila Superkup.

Liga prvaka

Njemačka je u Ligi prvaka imala četiri predstavnika, a to su bili RN Löwen, Hamburg, Flensburg i Kiel. Najlošije je prošao Hamburg koji je nakon prvog mjesta u skupini B u osmini finala naišao na Vardar koji je tako zaustavio europski put nekadašnjeg prvaka. U četvrtfinalu natjecanja Lavovi su u velikoj borbi s Barcelonom izgubili svoje mjesto na Final Fouru nakon što je španjolski prvak prošao dalje zahvaljujući većem broju postignutih golova u gostima. Flensburg i Kiel bili su ti koji su predstavljali Njemačku na završnom turniru Lige prvaka te su sjajnim pobjedama protiv Barcelone (41:39), odnosno, Veszprema (29:26) osigurali njemačko finale. Momci Ljubomira Vranješa u finalu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja lavovski su se borili protiv Zebra te su s 30:28 (14:16) zasjeli na tron Europe.

Sama sezona 2013./2014. Bundeslige u svoja 34 kola donijela je vrlo uzbudljive susrete gdje se borba za naslov prvaka, kao i ona Balingena za ostanak u Prvoj ligi vodila do samog kraja. U posljednje kolo dva kluba, Kiel i RN Löwen, ušli su s jednakim brojem bodova, ali Lavovi su zbog bolje gol razlike imali prednost biti na prvom mjestu. U vrlo uzbudljivim dvobojima u kojima su Zebre pokušale sa što većom razlikom dobiti Füchse Berlin, kao i RN Löwen koji je isto pokušao protiv Gummersbacha, u infarktnoj završnici spretnije ruke bili su momci Alfreda Gislasona koji su ukupno imali dva pogotka više od RN Löwena i tako postali novi prvaci Njemačke, 19. puta u povijesti.

Iza Kiela i Löwena na trećoj i četvrtoj poziciji završili su Flensburg i Hamburg s 54, odnosno, 53 boda, dok je peto mjesto sačuvao Füchse Berlin s 46 bodova, a Bundesligu su na kraju prošle sezone napustili Emsdetten, Eisenach i Balingen.

Kraj sezone donio je vrhunac financijskih problema Hamburga, naime, bivši europski klupski prvak izgubio je pojedine sponzorske ugovore, doživio ostavku predsjednika kluba Andreasa Rudolpha te izgubio licencu za nadolazeću sezonu zbog nedovoljnih dokaza oko ekonomske stabilnosti, kao i dočekao odluku o ispadanju u Treću ligu. Nakon mnogo žalbi nezavisni arbitražni sud početkom srpnja donio je odluku kako je Hamburg zadovoljio sve uvjete za nastup u Prvoj ligi. Situacija koja je nastala išla je u prilog i Balingenu koji je podnio žalbu oko ispadanja u niži rang te mu je ista bila uvažena čime je Bundesliga za nadolazeću sezonu dobila 19 sudionika.

49. izdanje Bundeslige

Pred nama je nova rukometna sezona jedne od najjačih rukometnih liga na svijetu i sigurno je kako će biti kvalitetna i zanimljiva. Borba za naslov isto će tako biti zanimljiva, dok ništa dosadnije neće biti ni na dnu tablice gdje će se nekoliko klubova boriti da ostane iznad crte koja dijeli posljednja četiri kluba od ostatka ljestvice.

EHF kup

U drugom europskom natjecanju boje Njemačke branio je Füchse Berlin koji je s četiri pobjede i dva remija u skupini D osigurao nastup na završnici turnira kojoj je bio i domaćin. Na putu k trofeju u polufinalu mu je stajao Pick Szeged koji je bio bolji 24:22 (13:9), ali taj gorak okus je isprao osvajanjem trećeg mjesta nakon što je bio bolji od Constante 29:28 (13:14). Drugi predstavnik, Hannover-Burgdorf s dvije pobjede, remijem i tri poraza od Europe se oprostio već u grupnoj fazi natjecanja.

Zbog slučaja Hamburga i Balingena ovogodišnja 34 kola zaigrat će 19 ekipa što će biti po drugi put u povijesti da taj broj ekipa igra Prvu ligu, naime, posljednji put bilo je to 1973., ali tada je Prva liga bila podijeljena u dvije regije, Sjever i Zapad. Također, zadnji put da je Bundesligu igralo više od 18 klubova bilo je 2000. kada se za naslov prvaka natjecalo 20 momčadi. Iako su postojale razne mogućnosti oko broja kola koje su varirale od 36 do 38 kola, Nijemci su odlučili zadržati stari broj kola s time da će po jedna ekipa unutar jednog kola odigrati dva susreta. Tako će u prvom krugu natjecanja Melsungen 23. kolovoza snage odmjeriti s Hannoverom, dok će tri dana kasnije ugostiti Balingen.

U društvo najboljih stigli su Friesenheim, Bietigheim i Erlangen. Dok je Friesenheimu ovo drugi put u najvišem rangu, prvi je bio 2010., Bietigheim i Erlangen po prvi put u povijesti kluba zaigrat će s najboljima u Njemačkoj.

Uz Prvu ligu gdje će se osim za naslov prvaka i ostanak boriti i za mjesta u Europi, njemački će klubovi igrati i Kup Njemačke. U prvoj rundi koja je bila 20. kolovoza borila su se 52 kluba, od kojih 13 iz Prve lige, 19 iz Druge lige te njih 20 iz nacionalnih saveza. Klubovi su smješteni u dvije regije, Sjever i Jug. Drugi krug Kupa kreće 22. listopada u kojem će se priključiti i šest bundesligaša koji igraju Europu, a Final Four rezerviran je za 9. i 10. svibanj 2015. u Hamburgu.

THW Kiel

Momci Alfreda Gislasona najveći su favoriti za osvajanje naslova prvaka. Kiel iz godine u godinu sve više pojačava svoje redove, a uz kontinuitet rada koji vlada unutar kluba teško da mu tko može stati na put. Na otvaranju sezone, osvajanjem Superkupa protiv berlinskih Lisica, pokazao je koliko je moćan te je najavio da ide i po ostala tri trofeja, a glavni cilj mu je naravno završnica Lige prvaka. Uz pozamašan budžet od 9,5 milijuna eura vrlo je vjerojatno da će mu sve od navedenog poći za rukom.

"Mi smo favoriti za naslov budući da su se naše prinove u momčadi izuzetno dobro i brzo prilagodile i adaptirale. No, ni RN Löwen ni Flensburg nisu postali ništa lošiji", izjavio je trener njemačkog prvaka.

Iako su iz Kiela otišla imena poput Christiana Zietza, Gudjona Valura Aigurdssona i Waela Jallouza za njemačkog prvaka nema straha jer je redove dodatno pojačao s jednima od najboljih na svijetu, a na sjever Njemačke tako su redom stigli Domagoj Duvnjak, Steffen Weinhold, Joan Canellas i Kim Sonne, dok su iz svoje škole doveli Runea Dahmkea.

U Ligi prvaka Kiel se, pak, smjestio u skupinu A zajedno s hrvatskim predstavnikom RK Zagrebom, kao i PSG-om, Metalurgom, Naturhouse La Riojom i kvalifikantom grupe 1.

Rhein-Neckar Löwen

Njemački Lavovi prošle sezone bili su u igri za naslov prvaka do posljednje minute zadnjeg susreta, ali ove sezone bit će im nešto teže. I dalje će biti pri vrhu tablice, ali teško je da će moći ponoviti sezonu koja je iza njih. Treba vidjeti kako će se ekipa snaći s novim trenerom nakon što je Gudmundur Gudmundsson prihvatio mjesto danskog izbornika, a na čije je mjesto, pak, stigao Nicolaj Bredahl Jacobsen iz Aalborga.

Löwen se pojačao s Timom Sutonom, Haraldom Rheinkindom, Stefanom Kneerom, Madsom Mensahom Larsenom i Bastianom Rutschmannom nakon što je osam igrača napustilo njemačkog doprvaka. Također, ovo je posljednja sezona Niklasa Landina u dresu Lavova jer će od sezone 2015/2016 braniti za Kiel. Liga prvaka, pak, ne donosi ništa lakše dvoboje Nijemcima koji će se tako u skupini C sukobiti s Veszpremom, Celjem, Čehovskim Medvjedima, Vardarom i Montpellierom.

SG Flensburg-Handewitt

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Flensburg je svakako jedan od glavnih konkurenata Kielu u njemačkom prvenstvu, a nakon prošlogodišnjeg trećeg mjesta u novoj će sezoni pokušati otići stepenicu više, ako ne i dvije. Pothvat koji je izveo u Ligi prvaka gdje je kao outsider pomeo sve favorite i zasjeo na tron Europe zasigurno je vjetar u leđa, a Ljubomir Vranješ napravio je ekipu koja zajedno diše te pokazuje da je najjača kada je najpotrebnije.

Od važnijih igrača Flensburg je napustio Steffen Weinhold, dok su u Dansku otišli Michael Knudsen, Sören Rasmussen i Olafur Gustafsson, a Goran Bogunović otišao je put Rumunjske. U najsjeverniji grad u Bundesligi stigli su Johan Jakobsson, Anders Zachariasen, Kevin Möller i Kasper Kisum. U obranu naslova europskog prvaka Flensburg kreće iz skupine B gdje se još nalaze Barcelona, KIF Kolding, Alingsas, Wisla Plock i kvalifikant grupe 3.

HSV Hamburg

"Sretni smo da danas ovdje sjedimo i da Bundesliga napokon počinje. Bilo je ovo turbulentno ljeto, no sada imamo priliku da se nanovo izgradimo, ne samo mi kao momčad već i sam klub. Teško je procijeniti gdje i kako sada stojimo stoga ne možemo govoriti o pozicijama koje bi mogli zauzeti", kazao je Pascal Hens uoči početka sezone.

Iza Hamburga je vrlo burno razdoblje u kojem se nije znalo hoće li uopće nastupati u Prvoj ligi, a iako je prošle sezone završio na četvrtoj poziciji, ove sezone će se za to mjesto morati boriti s Berlinom, Melsungenom, u čije je redove stigao Marino Marić, i Magdeburgom na čije je strateško mjesto stigao Geir Sveinsson umjesto Uwea Jungandreasa. Stoga teško da gotovo desetkovana ekipa može ugroziti klubove na samom vrhu tablice.

Kako su problemi došli tako su iz Hamburga otišli Duvnjak, Canellas, Marcus Cleverly, Blaženko Lacković, Marcel Schliedermann i Žarko Marković. Hamburg je ostao i bez trenera, naime, iako je Martin Schwalb imao ugovor do 2015. iz kluba su javili da prekidaju suradnju, a kao zamjenu doveli su Christiana Gaudina. U Hamburg je stiglo tek četiri igrača, od kojih Kevin Schmidt iz Wetzlara i Alexandru Simicu iz Constante. Europski dio sezone Hamburg će ove sezone odraditi u EHF Kupu gdje u trećoj rundi kvalifikacija čeka svog protivnika.

Füchse Berlin

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

U redovima berlinskih Lisica došlo je do minimalnih promjena. Momčad koja je prošlu sezonu završila na petom mjestu ove će sezone zasigurno krenuti u borbu za koju poziciju više, a pod vodstvom Dagura Sigurdssona ova uigrana ekipa može osigurati svoj daljnji napredak. Jedini problem s kojim Berlin ulazi u novu sezonu su ozljede Denisa Špoljarića i Bartolomieja Jaszke.

U Berlinu više ne stanuju Markus Richwien, Sven-Sören Christophersen, Oliver Milde i Maximilian Kroll, a njihova mjesta zauzela su dva igrača iz Berlinove škole Willy Weyhrauch i Angelo Grunz. Berlin zajedno s bundesligaškim rivalom Hamburgom svog protivnika u EHF Kupu čeka u trećem krugu kvalifikacija te će ove sezone pokušati otići korak dalje od konačne treće pozicije.

Sredina tablice

"Imamo za sam početak dvije utakmice, u Mindenu i protiv Lemga, u kojima želimo biti uspješni i osvojiti važne bodove, iako znamo da neće biti lako. No, vjerujem da imamo dobre šanse. Nakon toga nas očekuju Kiel, Hamburg i Melsungen, još teži suparnici. Svejedno želimo nastaviti s našim ciljem da u nadolazećoj godini barem jednom svladamo neku od najboljih momčadi. Također, momčadi je cilj osvojiti više od 30 bodova u narednoj sezoni", otkrio je svoja razmišljanja trener Wetzlara Kai Wandschneider.

Sredina tablice bit će rezervirana za ekipe koje će se teško naći u poziciji za borbu za prvih pet do šest mjesta na tablici, ali se, isto tako, ne bi trebale naći niti u borbi za ostanak u Prvoj ligi. Tu se ponajprije nalazi Hannover čiji se redovi nisu previše promijenili, naime, imali su tek dva odlaska, dok su u klub stigli Kai Häfner, Sven-Sören Christophersen i Olafur Gudmundsson. Odmah uz bok Hannoveru smjestio se Lübbecke koji je dočekao Tomislava Huljinu, Christiana Klimeka, Niclasa Pieczowskog i Richarda Wössa nakon odlaska četvorice iz svojih redova.

U društvo sredine smjestit će se Wetzlar koji je nakon gubitka četvero rukometaša pod svoje krilo doveo novu petoricu od kojih treba istaknuti proslavljenog vratara Josea Javiera Hombradosa. Tu je i gotovo nepromijenjeni Lemgo koji je kupio dvojicu igrača nakon što je Florian Kehrmann donio odluku o mirovini te nakon odlaska Juliana Possehla.

Göppingen je, pak, još jedan od bundesligaških klubova koji je odlučio promijeniti trenera te je umjesto Aleksandra Kneževića na trenersku klupu sjeo Magnus Andresson pred kojim će biti zadatak uigrati novu trojku, Žarka Šešuma, Antona Halena i Alixa Kevynna Nyokasa. Gummersbach je u prošloj sezonu imao malih problema, pogotovo u drugom dijelu sezone, a tek treba vidjeti kako će se trener Emir Kurtagić snaći bez Michala Kopče, Barne Puticsa, Lucasa Puhla i Fredrika Larssona iako je na te pozicije stigla nova petorka.

Borba za ostanak

Na začelju Bundeslige u prošloj sezoni nije bilo borbe za ostanak, pa se tako već unaprijed znalo da će u rang niže prijeći Emsdetten i Eisenach, ali Bergischer nije bio daleko od Balingena, koji je ipak ostao u najvišem rangu.

"Navijači se moraju naviknuti kako ćemo ponovno gubiti. Nadam se da će nam unatoč tome ostati vjerni", kazao je kratko o ulasku u Prvu ligu i novu sezonu pred svojim Friesenheimom kapetan ekipa Phillipp Grimm.

Stanje na dnu tablice Bundeslige ovisit će o novim klubovima koji stižu iz Druge lige te njihovim pripremama za dvoboje s najjačim njemačkim klubovima. Ako novi članovi budu konkurentni, u borbi za ostanak mogao bi se ponovno naći Balingen koji je zamijenio sedam igrača, ali i već spomenuti Bergischer koji je, pak, doveo samo trojicu nakon što je petero igrača pronašlo novi klub. Tu je i Minden za koji su potpisali Gerrie Eijlers, Marco Oneto, Arne Niemeyer, Jannis Michel i Miladin Kozlina, a koji su stigli povodom odlaska sedam igrača. Iako su ovo sve klubovi koji su u prošloj sezoni bodovno bili dosta ispred klubova koji su ispali iz same lige.

Da se Friesenheim, Bietigheim i Erlangen ne misle samo tako lako predati pokazuje i činjenica da su za igru s najboljima doveli nove uzdanike pa će tako Bietigheim krenuti s Dominikom Schmidom, Juliusom Emrichem, Jonathanom Scholzom, Tim Dahlhausom i Mihailom Radovanovićem, Friesenheim s Oliverom Teschom, Bogdanom Andreiom Cricitoiuem i Nicom Büdelom te Erlangen s Sigurbergurom Sveinssonom i Martinom Stranovskyjem.

Hrvati u Bundesligi

U sezoni 2014./2015. hrvatske boje u Bundesligi branit će deset igrača u osam klubova, dok je iz Njemačke u druge države na rad otišlo troje rukometaša. Lacković je nakon pet sezona u dresu Hamburga odlučio promijeniti okruženje i pridružiti se sve jačem Vardaru iz Skoplja. Bogunović je iz Flensburga prešao u rumunjsku Constantu, dok je Duje Miljak iz Bergischera otišao u West Wien.

Slika 2 od 2.

Bundesliga je najprimamljivija svim igračima, a Hrvati su već standard u njemačkim klubovima, iako ta brojka svake godine pada. Duvnjak je tako prešao u Kiel s kojim je već na početku sezone osvojio prvi trofej, onaj Superkupa. Kod Lavova i dalje kao vratar radi Roko Peribonio, dok je Davor Dominiković ostao vjeran Hamburgu, jednako kao i Špoljarić Berlinu.

Ivano Balić okosnica je ekipe Wetzlara, a nakon godine provedene u Sloveniji, točnije, u Mariboru, u Melsungen stiže Marić. U Lübbeckeu je Hrvatska imala dva predstavnika, Dragu Vukovića i Nikolu Blažička, a sada im se pridružio i Huljina, nekadašnji član Karlovca koji se nakon isteka ugovora s klubom iz grada na četiri rijeke pridružio Crikvenici. Novi Hrvat u Bundesligi je i Matej Ašanin koji je stigao iz Ademar Leona kako bi pokušao pomoći Balingenu za nešto bolji rezultat od onog prošle sezone. Ne treba zaboraviti spomenuti niti Gorana Perkovca, proslavljenog hrvatskog olimpijca koji je na zadatku kao trener Mindena.


Bundesliga započinje 23. kolovoza, a otvorit će ju dvoboji Flensburga i Friesenheima, Hannover-Burgdorfa i Melsungena, Bergischera i Bietigheima te Lemgo i Kiel. Prvi dan natjecanja zaključit će Erlangen i Lübbecke te Frisch Auf! Göppingen i Füchse Berlin. 24. kolovoza na terene će istrčati Gummersbach i Hamburg, RN Löwen i Magdeburg te Minden i Wetzlar. Melsungen će svoju drugu utakmicu prvog kola odigrati s Balingenom 26. kolovoza.

Foto: Facebook - THW Kiel, HSG Wetzlar

Bundesliga

1Kiel 24776:668+10839
2Füchse Berlin 25797:710+8739
3Magdeburg 24792:693+9938
4Flensburg 23709:605+10435
5Rhein-Neckar Löwen 25828:743+8535
6Hannover-Burgdorf 24688:673+1530
7HSV Hamburg 24725:708+1727
8Melsungen 24652:640+1225
9Leipzig 25722:737-1524
10Erlangen 24713:736-2322
11Gummersbach 24702:721-1920
12Bergischer 21561:580-1920
13Lemgo 24686:718-3219
14Stuttgart 26691:764-7318
15Göppingen 25694:729-3516
16Wetzlar 22574:629-5511
17Minden 23608:714-1067
18Hamm-Westfalen 25648:798-1507

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Bundesliga

1Kiel 24776:668+10839
2Füchse Berlin 25797:710+8739
3Magdeburg 24792:693+9938
4Flensburg 23709:605+10435
5Rhein-Neckar Löwen 25828:743+8535
6Hannover-Burgdorf 24688:673+1530
7HSV Hamburg 24725:708+1727
8Melsungen 24652:640+1225
9Leipzig 25722:737-1524
10Erlangen 24713:736-2322
11Gummersbach 24702:721-1920
12Bergischer 21561:580-1920
13Lemgo 24686:718-3219
14Stuttgart 26691:764-7318
15Göppingen 25694:729-3516
16Wetzlar 22574:629-5511
17Minden 23608:714-1067
18Hamm-Westfalen 25648:798-1507

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.08.2014. u 12:50
    Vrhunska analiza najjače rukometne lige na svijetu, čovjek odmah poželi pogledati par utakmica kad pročita ovako nešto. Nadam se da je to znak da se neke stvari ipak vraćaju na staro na Sportnetu, treba što više ovakvih analiza prvenstveno za nogomet, ali svakako valja popratiti i najjače rukometne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.08.2014. u 11:25
    Ruke gore gore gore, uzmi čašu, ruke gore gore gore, donesi flašu :)))
    Obrisan korisnik