Zimski sportovi

Leafsi unose promjene

Željka Jurkas • nedjelja, 24.08.2014.
Leafsi unose promjene

S manje od mjesec dana do početka trening kampova promjene u nekim momčadima NHL-a ostavile su javnost u čudu, a sve to nadmašila je sama liga objavivši nova pravila i program koji će u iduće dvije sezone (točnije ljeta) u potpunosti promijeniti Draft Lottery...

U zadnjih par desetljeća biti navijač ili povremeni simpatizer (a ponekad čak i običan promatrač) Toronto Maple Leafsa nije lak zadatak. Klackalici euforije i razočaranja koju su oni spremni složiti može eventualno konkurirati ona San Jose Sharksa. Upravo su ove dvije momčadi u zadnja četiri dana najavile promjene koje su ostavile osjećaj začuđenosti u javnosti. Začuđenost pozitivnim reakcijama sa svih strana na promjene Leafsa i onu s puno upitnika kod Sharksa.

Nije čest slučaj da više poteza u nizu uprave naiđe na sveopće prihvaćanje, a u slučaju Leafsa i njihove česte „korak naprijed, nazad dva“ navike, to je prava rijetkost. No, Brendan Shanahan je i to uspio i sa sve većim zaleđem u poprilično kratkom vremenu može reći da radi sve ne bi li vratio momčad na stabilnu stazu ne samo kandidata za doigravanje, već i naslov. Najveći korak na tom putu stvaranje je novog analitičkog odsjeka koji do svog finaliziranja neće biti službeno objavljen, no, prema brojim glasinama vodit će ga trojac: Cam Charron, Rob Pettapiece i Darryl Metcalf. Nakon zaposlenja Kyle Dubasa, poznatog zagovaratelja , kao pomoćnog GM-a, ovo bi bio šlag na tortu. Dubasu se na mjestu pomoćnog GM-a priključio i Brandon Pridham koji će raditi na stvarima vezanima za salary cap.

Još jedna promjena stupit će na snagu u lipnju iduće godine kada će glavni izvršni direktor Tim Leiweke odstupiti sa svog mjesta u organizaciji MLSE. Nagađa se da iz Toronta odlazi zbog puno većeg projekta – licitiranja L.A.-a za Olimpijske igre 2024, a za njegovo mjesto ima nekoliko kandidata. U ostalim vijestima, jedinoj na igračkom kadru, Leafsi su očekivano potpisali trogodišnji entry level ugovor sa svojim prvim odabirom na ovogodišnjem Draftu Williamom Nylanderom.

S druge strane kontinenta, na obali drugog oceana, Sharksi su nakon još jednog spektakularnog ispadanja iz doigravanja naoko zadržali hladnu glavu i potpunu vjeru u svoj rad i sustav nerijetko govoreći kako nije vrijeme za temeljitu promjenu i kako u svojim iskusnim igračima imaju temelj na kojem grade. I onda su objavili da Joe Thornton neće više nositi kapetansko „C“ niti da će Patrick Marleau nositi „A“, a kako im je drugi zamjenski kapetan, Dan Boyle otišao u New York Rangerse, Sharksi će novu sezonu početi bez vođa na ledu. Dobro ili loše; znak promjena za koje vide da su nužne, ali za koje trenutno nemaju dovoljno hrabrosti i/ili mogućnosti, vrijeme će pokazati. Uz to, ponovno je na operaciju desnog koljena morao Raffi Torres za kojeg se očekuje da se priključi momčadi nekada tijekom sezone.

Trakavica oko prodaje New York Islandersa dobila je svoj kraj. Ukoliko NHL odobri prodaju, Charles Wang će i dalje službeno ostati većinski vlasnik, a kroz iduće dvije godine doći će do promjene vlasničke strukture kada će Jon Ledecky i Scott Malkin postati većinski vlasnici.

Buffalo Sabresi dobili su domaćinstvo NHL Combine-a 2015. i 2016. Radi se godišnjem događaju koji dovodi stotinjak mladih igrača koji konkuriraju za Draft na medicinska i kondicijska testiranja te susret s NHL momčadima. Ovaj događaj odvijao se od 1999. u Torontu.

Rangersi su potpisali Kevina Hayesa, Ottawa Senatorsi dogovorili su se za produljenje vjernosti na pet godina s Clarkom MacArthurom, a Chicago Blackhawksi (koji su i dalje u prekoračenju plafona i morat će nekome naći novu momčad) potpisali su na godinu dana vratara Michaela Leightona.

Druga momčad u problemima s gornjom granicom, Boston Bruinsi, pripremaju razmjenu za nekoga od svojih braniča. A Dennis Seidenberg čije koljeno je stradalo na kraju prosinca prošle godine, bit će spreman za početak kampa.

Više od deset godina nakon incidenta Steve Moore i Todd Bertuzzi nagodili su se izvan suda par dana prije početka suđenja.

Liga je objavila nova pravila koja će određivati šanse momčadi za osvajanje prvog izbora na Draftu, a ljeto iza toga (2016.) izvlačit će se lutrija za prva tri izbora, ne samo prvi. Promjene koje se uvode od idućeg Drafta gotovo u potpunosti okreću dosadašnji sustav. Posljednjeplasirana momčad regularnog dijela sezone imala je 25% šanse za osvajanje prvog izbora te se taj postotak smanjivao kako se raslo na tablici da bi 14. momčad od kraja (prva ispod crte momčadi koje su ušle u doigravanje) imala svega 0.5% šanse. Iduće godine će posljednjeplasirana momčadi imati 1% šanse, a postotak raste do prve momčadi koja nije izborila doigravanje, koja će imati 20% šanse.

I dok službena izjava kaže da se Liga odlučila na ovaj potez ne bi li pojačala kompetitivnost i spriječila „tankiranje“ momčadi za što viši (točnije najviši) izbor na Draftu, mnogi ovo vide kao direktni utjecaj izrazito bogate dvije sezone Drafta koje su pred nama. Godinama se već priča o Connoru McDavidu koji ne pokazuje samo rezultate već i visoki stupanj zrelosti, a za njime tek za dlaku zaostaje Jack Eichel. Klinci koji će 2016. doći na red, kao što su Sean Day, Kale Clague i Tyler Benson, već su počeli dizati prašinu.

Pripreme za konačno dizanje forme na novu razinu i spremnost za trening kampove na kojima će se većina boriti za mjesto u sastavu, u punom su jeku. I dok neki putuju Sjevernom Amerikom u manjim grupama, drugi sudjeluju na trening kampovima poznatih trenera, a vratar Rangersa Henrik Lundqvist iskoristio je život u New Yorku za rekreativni okršaj na terenu s prvim tenisačem svijeta:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!