Nogomet

Video: Vrdoljak strijelac u prolazu Legije, Saint-Etienne prošao na penale

Branimir Korać • petak, 29.08.2014.
Video: Vrdoljak strijelac u prolazu Legije, Saint-Etienne prošao na penale
Foto: EPA

Večernji uzvratni dvoboji u Europskoj ligi donijeli su niz zanimljivih susreta te i poneko iznenađenje. Finski HJK uspio je dohvatiti skupinu, Europsku ligu igrat će i Legia koja je slavila uz gol Vrdoljaka, ali i Saint-Etienne, Borussia Mönchengladbach, Tottenham, Villarreal...

Pravi šok doživio je bečki Rapid koji je na svom stadionu ugostio HJK Helsinki, donio iz Finske minimalan poraz i nadao se da će u Beču biti bolje. Međutim na kraju je odigrao nedovoljnih 3:3 i oprostio se od Europe. Nije izgledalo da će tako biti, Bečani su već u 13. minuti s dva gola Schauba vodili s 2:0 i već su dostigli Fince. Međutim, Kandji je u 15. minuti smanjio na 2:1, koliki je i bio rezultat prvog susreta, te je domaćin počeo više razmišljati što će se dogoditi ako primi pogodak, a ne što će se dogoditi ako ga zabije. Konfuznost u obrani domaćina i nepotrebni prekršaj na 20 metara kaznio je Alho pogotkom iz slobodnog udarca u 77. minuti da bi Savage iz kaznenog udarca u 88. riješio pitanje prolaza. Sve što je Rapid napravio, bilo je poravnanje u 94. minuti preko Wydre.

Na klupi Rapida cijelu utakmicu prosjedio je Marko Marić, a gosti su proslavili prvi ulazak u grupnu fazu europskog natjecanja za jednu finsku momčad još tamo od 1998. godine kada je HJK igrao u Ligi prvaka.

Debitantski nastup Zwollea u Europi došao je kraju porazom u Pragu kod Sparte 3:1. Prvi susret završen je neodlučenim rezultatom 1:1, no u Pragu je Sparta bila bolja. Gosti su znali da moraju postići barem jedan pogodak da bi imali bilo kakve šanse za prolaz, a ambicije su im zaradile ozbiljan udarac kada je u devetoj minuti Ladislav Krejci prošao kroz obranu i pogodio za 1:0. Krajem prvog dijela Borek Dockal pogodio je s ruba 16 metara za 2:0 da bi treći pogodak postigao Jakub Brabec nakon sat vremena. Sve što je Zwolle uspio napraviti, bio je počasni pogodak Stefa Nijlanda za konačnih 3:1.

Saint-Etienne je ugostio na svom travnjaku Karabukspor i tek nakon penala prošao uz grupnu fazu. Kako je susret počeo, činilo se da će Francuzi riješiti pitanje prolaza i prije 90. minute, međutim Karabukspor se nije predavao. U 13. minuti Monnet-Paquet je bio na pravom mjestu nakon ubačaja Tabanoua i zabio za vodstvo, no ovaj rezultat stajao je na semaforu i u 120. minuti. Junak Saint-Etiennea u konačnici je bio vratar Stephane Ruffier koji je upisao obrane u četvrtoj i petoj seriji Akgunu i Ozeku te odveo svoju momčad dalje.

Nikica Jelavić s Hullom ispao je od Lokerena na gol u gostima. Nakon što su Belgijci slavili na svom travnjaku s 1:0, u gostima je prolaz donio pogodak Remaclea u 49. minuti tako da Hullu nisu pomogla niti dva gola Bradyja. Otegotna okolnost je i to što je Hull od 71. minute igrao s igračem manje zbog isključenja Yannicka Sagba. Nikica Jelavić ušao je u igru u 66. minuti umjesto Roseniora, ali nije uspio pomoći.

Sarajevo nije spremno za velike protivnike i velike utakmice, a to se vidjelo na gostovanju u Mönchengladbachu gdje je doživjelo pravu katastrofu. Borussia je slavila s čak 7:0 i nakon sarajevskih 3:2 uz dvije pobjede glatko je prošla dalje. Branimir Hrgota je još jednom pokazao visoku formu s tri postignuta pogotka, dva je dodao Thorgen Hazard, a po jedan su dodali Andre Hahn i Granit Xhaka. Užasnu večer Sarajeva upotpunio je u sudačkoj nadoknadi Tatomirović drugim žutim kartonom.

Mauricio Pochettino nije previše odmarao igrače u uzvratu protiv ciparskog AEL-a iako je Tottenham imao 2:1 iz prvog susreta. Snažna momčad koju je poslao na travnjak slavila je i u uzvratu i to 3:0 te profesionalno odradila posao. Kane je trebao dovesti Tottenham u vodstvo već u 14. minuti, ali nakon što je promašio kazneni udarac, zabio je u 45. i iskupio se za taj promašaj. U drugom dijelu Paulinho i rezervni izvođač penala Townsend postavili su konačnih 3:0.

Za razliku od Londončana, Villarreal je nastupio s dosta šarenom postavom, ali je svejedno bio uvjerljiv protiv Astane. Ubilježio je pobjedu 4:0 te s ukupnih 7:0 prošao dalje. U uzvratu je dvaput pogodio Vietto dok su jednom strijelci bili Leiva i Bruno.

Utjehu za izbacivanje iz play-offa Lige prvaka Legia će potražiti u Europskoj ligi. protiv Aktobea nije imala problema, u gostima je slavila 1:0, doma 2:0 i to je bilo sasvim dovoljno. Od prve minute u dresu Legije s kapetanskom vrpcom igrao je Ivica Vrdoljak koji je zaokružio priču pogotkom za konačnih 2:0 iz kaznenog udarca. Kucharczyk je bio strijelac vodećeg gola.

Europska liga, play-off:
Debrecen - Young Boys 0:0 (1:3)
Rapid Beč - HJK Helsinki 3:3 (1:2)
Sparta Prag - Zwolle 3:1 (1:1)
Saint-Etienne - Karabükspor 1:0, 4:3 penali (0:1)
Zürich - Trnava 1:1 (3:1)
Hull City - Lokeren 2:1 (0:1)
Borussia Mönchengladbach - Sarajevo 7:0 (3:2)
Nacional - Dinamo Minsk 2:3 (0:2)
Tottenham - AEL Limassol 3:0 (2-1)
Villarreal - Astana 4:0 (3:0)
Club Brugge - Grasshoppers 1:0 (2:1)
Legia - Aktobe 2:0 (1:0)
Rio Ave - Elfsborg 1:0 (1:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2014. u 10:19
    kojenajbolji, o kome je riječ?
    Obrisan korisnik
  • kojenajbolji29.08.2014. u 09:45
    Bravo majstore...al ocito nisi dovoljno dobar za placenika kovača, šteta!
    kojenajbolji