Tenis

New York Times: "Nakon prošlogodišnje gorčine, odjednom je sve izgledalo lako za Marina Čilića"

Mihaela Bradovski • utorak, 09.09.2014.
New York Times: "Nakon prošlogodišnje gorčine, odjednom je sve izgledalo lako za Marina Čilića"
Foto: EPA

Pobjedu Marina Čilića u finalu US Opena popratili su svi najvažniji svjetski mediji koji nisu štedjeli pohvale na račun najboljeg hrvatskog tenisača i nasljednika Gorana Ivaniševića kao hrvatskog osvajača Grand Slam naslova...

"Nakon prošlogodišnje gorčine, odjednom je sve izgledalo lako za Marina Čilića. Tomaš Berdych u četvrtfinalu - bez izgubljenog seta. Roger Federer u polufinalu - bez izgubljenog seta. Kei Nishikori u finalu uz vjetar i ogroman pritisak - bez izgubljenog seta. Čilićeva preciznost bila je fascinantna, posebno njegov dvoručni bekhend", piše New York Times ističući sjajan nastup Čilića i nemoć Nishikorija.

USA Today dodaje kako nitko nije mogao predvidjeti ovakvo finale. Čilića je nazvao "najneočekivanijim pobjednikom."

"Nitko, pa ni sam Čilić nije ovo očekivao. 14. nositelj preživio je dva luda tjedna u New Yorku te je postao jedan od najneočekivanijih pobjednika US Opena u njegovoj povijesti. Od Open ere nitko nije toliko iznenadio. Andre Agassi osvojio je US Open 1994. godine kao nepostavljen, a Pete Sampras 2002. godine kao 17. nositelj, no obojica su bili zvijezde kojima je ranking pao. Patrick Rafter je 1997. godine stigao do trofeja kao 13. nositelj, ali u puno slabijoj konkurenciji nego Čilić. Čilićeva dominacija u posljednjim nastupima bila je neviđena."

Komplimente hrvatskom tenisaču nizao je i ugledni LA Times.

"Sažetak velikog finala US Opena - veliki igrač, veliki meč, velika pobjeda. Zaključak onih koji su gledali, a nisu toliko u sportu bio je - dosadno. Čilić je jednostavno bio prejak u jednosmjernom finalu."

"Marin Čilić prošle godine nije mogao nastupiti zbog suspenziju za koju još uvijek tvrdi da je bila nepravedna. US Open je pratio putem TV-a u Hrvatskoj i za to vrijeme naporno trenirao pod vodstvom novog trenera Gorana Ivaniševića. Pogledajte Čilića danas, samo 12 mjeseci kasnije. Postao je prvi igrač van najboljih deset koji je uspio uzeti Grand Slam turnir u posljednjih deset godina i spriječio je Nishikorija da postane prvi Azijac s Grand Slam naslovom", u izvještaju finala piše Associated Press.

Veliki prostor osvajanju US Opena dao je i Bloomberg.

"Marin Čilić višestruko se iskupio za izgubljeno vrijeme osvojivši prvi Grand Slam naslov i to na turniru koji je prije godinu dana morao propustiti. U polufinalu je nadigrao Rogera Federera u meču kojim je nazvao najboljim u životu, osvojio je posljednjih deset setova u New Yorku i postao prvi tenisač od 2008. godine koji je slavio na US Openu finalnom pobjedom u tri seta. Nakon Gastona Gaudija u Roland Garrosu 2004. godine, Marin je postao najveće iznenađenje na Grand Slamu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2014. u 19:06
    porijeklom je Tajvanac...
    Obrisan korisnik
  • cameosis09.09.2014. u 18:02
    kako su glupi ovi mediji ... pa michael chang je uzeo roland garros -- po državljanstvu sad-amerikanac, ali po etničkom podrijetlu azijac (jednom kinez, uvijek kinez).
    cameosis