Zimski sportovi

Saku Koivu odlazi u mirovinu

Željka Jurkas • četvrtak, 11.09.2014.
Saku Koivu odlazi u mirovinu
Foto: EPA

Igrači se u sve većem broju vraćaju u gradove koje će barem do sredine travnja zvati domom, a nova sezona NHL-a kuca na vrata...

U pravilu gotovo svaki puta van sezone kada nema novih vijesti iz klubova ili događanja u kojima sudjeluju eksponiraniji igrači, započnu priče o proširenju Lige, hipotetski kako bi to izgledalo i koji su najrealniji ili bar najlogičniji izbori za nove gradove domaćine. Ovo ljeto nije iznimka tome, pa smo u zadnja dva tjedna imali prilike puno toga čuti i čitati o Las Vegasu i Torontu kao mogućim odredištima, kao i službeni demant lige. Proširenje, koje će se sigurno dogoditi, ipak će pričekati još koju sezonu.

NHL i NHLPA predstavile su prekjučer zajednički program pod imenom Future Goals kojemu je cilj pomoći pri edukaciji djece koristeći hokej, kako kroz učenje o društvenim odgovornostima tako i kao pomoć pri svladavanju gradiva iz školskih predmeta tipa fizike i matematike.

Liga je objavila zamjenika Brendana Shanahana na mjestu vođe Odjela sigurnosti igrača. Stephane Quintal, koji je privremeno proljetos zamijenio Shanahana, a od samoga početka bio uključen u rad Odjela, obnašat će i dalje tu dužnost.

Održan je NHL/NHLPA Media Tour Day na kojem smo, osim velikog broja tweetova o promidžbenim aktivnostima i komentara na ljetne aktivnosti, saznali da je koljeno Pavela Dacjuka puno bolje nego prošle sezone i da može klizati bez ikakvih ograničenja. Što se kapetana tiče, Sidney Crosby posve spreman ulazi u novu sezonu, kao i koljeno Johna Tavaresa, a Zdeno Chara je na putu oporavka, pa iako već može držati palicu, oštećenje živaca u ruci ga još uvijek drži van 100 %-tne spremnosti.

Odlazak Boba Sutera

Bob Suter, član legendarne reprezentacije SAD-a koja je 1980. u Lake Placidu iznenadila Sovjetski Savez i kasnije osvojila zlato, preminuo je nenadano u 57. godini života.

Diljem lige ovaj tjedan, točnije vikend, počinju rookie kampovi. Točni popisi pozvanih igrača, kao i onih koji zbog ozljeda izostaju (kao npr. Kasperi Kapanen kod Penguinsa) dostupni su na službenim web stranicama klubova. Jednako tako i datumi turnira i utakmica koje će se odigrati.

Trening kampovi seniorskih momčadi počinju oko 18. rujna, a prve pripremne utakmice 21. rujna. Popisi pozvanih igrača koji će se boriti ili potvrditi svoje mjesto u momčadi nalaze se na službenim stranicama.

Arizona Coyotesi dogovorili su s FOX Sports Arizonom produkciju tri emisije „Coyotes Camp: Building the Pack“ koje će pratiti igrače i vodstvo kroz trening kamp.

Anaheim Ducksi produžili su ugovor svom glavnom treneru Bruceu Boudreau na još dvije sezone.

A Saku Koivu koji je proveo pet sezona u narančasto-crnom dresu Ducksa objavio je da nakon 18 godina zaključuje svoju karijeru u NHL-u. 39-godišnji Finac igrao je za dvije momčadi lige - uz Duckse i za Montreal Canadiense čiji je bio kapetan u 10 od 13 sezona.

Mark Messier pridružio se organizaciji Edmonton Oilersa u ulozi savjetnika.

Columbus Blue Jacketsi i Ryan Johansen još uvijek nisu došli do dogovora (i navodno su jako daleko po pitanju financija), a pregovori oko novog ugovora trebali bi se nastaviti ovog vikenda.

Jedno od najzvučnijih (i najstarijih) imena slobodnih igrača ovoga ljeta, vratar Martin Brodeur, još uvijek nema novi ugovor. Pa iako je sve izglednije da će svoju karijeru nastaviti van leda u organizaciji New Jersey Devilsa, njegov zastupnik Pat Brisson uvjeren je da ovaj 42-godišnjak može odigrati još jednu sezonu i prestići brojku od 700 pobjeda u NHL-u (potrebno mu je 12).

I službeno je objavljeno da će se Winter Classic 2015. održati na Nationals Parku u Washington D.C.-u između Capitalsa i Chicago Blackhawksa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!