Ostali sportovi

Poljska ostavila Rusiju bez polufinala, Francuska u lovu na iznenađenje

Davor Kovačević • petak, 19.09.2014.
Poljska ostavila Rusiju bez polufinala, Francuska u lovu na iznenađenje
Foto: EPA

Poslije iscrpnih i dugotrajnih utakmica u grupnim fazama došao je red i na borbe za odličja. Rusija i Iran su ostali praznih ruku, dok će se Francuska i Brazil, odnosno Poljska i Njemačka „potući“ za finale.

Uzbudljiva je bila treća faza Svjetskog odbojkaškog prvenstva u Poljskoj. Ples kuglica odlučio je u istu skupinu smjestiti Poljsku, Rusiju i Brazil, stoga je bilo jasno da za jednu veliku reprezentaciju iz ove skupine smrti neće biti mjesta u završnim borbama za odličje. Na kraju je ta nesreća zapala Rusiju kojoj se iz druge skupine pridružio Iran te će se ove dvije momčadi morati zadovoljiti utakmicom za peto mjesto.

Odmah na startu treće runde došao je i kraj brazilskoj nepjedivosti. U jednoj od najboljih utakmica turnira Poljaci su nošeni fanatičnim navijačima stigli do velike pobjede nad Brazilom u pet setova pritom spasivši i dvije meč lopte. U nedostatku ozlijeđenog Murila Brazilci su ipak podlegli odličnoj amtosferi u Lodzu, a na kraju su se obrušili i na suce smatrajući da su krivo dosudili posljedni poen u korist domaćina nakon video provjere, no pokazalo se da su suci bili u pravu.

Taj poraz im je nanio dodatan pritisak pobjede u novom susretu s Rusijom kojoj je bilo kakvo slavlje u utakmici s Brazilom značilo i prolazak dalje. Aktualni svjetski prvaci odreagirali su na pravi način i neraspoloženim Rusima održali malu školu odbojke i ostavili ih bez osvojenog seta.

Ipak, Rusija je imala još jednu priliku za osigurati prolazak u polufinale. Novi suparnik bio je domaćin Poljska protiv kojeg je Rusima igrala samo pobjeda koja nosi tri boda, no nakon vodstva od 2:1 u setovima Rusi su nestali s terena i Poljaci su se preokretom pridružili Brazilcima u polufinalu.

Druga skupina nije bila ništa manje dramatična, a Iranci koji su odlično igrali tijekom cijelog turnira, morali su čestitati Francuskoj i Njemačkoj koji su zasluženo ostvarili prolazak dalje.

Prvi susret skupine donio je dvoboj Francuske i Njemačke, a Francuzi koji su do utakmice s Poljskom u posljednoj utakmici druge faze nanizali šest uzastopnih pobjeda, ponovno su se vratili na pobjednički kolosijek. Nijemci su odigrali vjerovatno svoju najgoru utakmicu na Prvenstvu te nisu uspjeli doći ni do seta.

Blijedo izdanje iz utakmice s Francuskom Nijemci su morali popraviti već u sljedećem ogledu s Iranom koji je imao dan više odmora, ali to mu nije previše pomoglo jer su Nijemci u toj utakmici izgledali kao potpuno druga momčad, nego protiv Francuza i pred Irancima su ostale male šanse za prolaz.

Te male šanse u utakmici s Francuskom značile su za Iran da trebaju pobjedu s čistih 3:0, ali uz to im je trebalo i 18 malih poena razlike, dok je s druge strane Francuzima bio dovoljan i jedan set kako bi i po treći puta osigurali prvo mjesto u svojoj skupini. Tricolori su već nakon prvog seta ostvarili taj cilj i bilo je jasno kako Iran više nema šanse za prolazak, no ipak su odveli susret u peti set u kojem je sretnija bila Francuska.

Polufinalne borbe kreću u subotu u Katowicama susretom Brazila i Francuske, dok će kasnije tog dana o drugom finalistu odlučiti dvoboj Poljske i Njemačke.

Skupina G:
Francuska – Njemačka 3:0 (25:14, 26:24, 25:22)
Njemačka – Iran 3:0 (25:15, 25:21, 25:19)
Francuska – Iran 3:2 (25:20, 25:23, 22:25, 19:25, 15:9)

Redoslijed:
1. Francuska 5, 6-2
2 Njemačka 3, 3-3
3. Iran 1, 2-6

Skupina H:
Poljska – Brazil 3:2 (25:22, 22:25, 14:25, 25:18, 17:15)
Brazil – Rusija 3:0 (25:22, 25:20, 25:21)
Poljska – Rusija 3:2 (25:22, 25:22, 21:25, 25:22, 15:11)

Redoslijed:
1. Poljska 4, 6-4
2. Brazil 4, 5-3
3. Rusija 1, 2-6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!