Zimski sportovi

Canadiensi sans capitaine

Željka Jurkas • ponedjeljak, 22.09.2014.
Canadiensi sans capitaine

S novom sezonom na vratima momčadi NHL-a okupile su se u punim sastavima na trening kampovima. Brojni igrači pokušat će izboriti svoje mjesto, novi treneri ispituju granice i kombinacije koje su ih dočekale, a pripremne utakmice započele su jučer (21. rujna) i trajat će do 5. listopada...

Tjedan dana nakon što su rookiji bili pozvani da zadive stručni kadar, NHL momčadi startaju sa završnim dijelom predsezone – trening kampovima. Svih trideset momčadi pozvalo je preko pedesetoricu igrača koji će se boriti za (ili potvrditi) svoje mjesto u prvom sastavu. Tijekom ljeta pratio se napredak igrača koji su prošlu sezonu morali prekinuti zbog ozljede, a bilo je i onih koji su se ozlijedili tijekom treninga za predstojeću sezonu. U samom finišu je tako stradao vratar Minnesote Wilda Josh Harding. Hardingova ozljeda došla je dan prije početka kampa, nakon neslužbenog treninga, kada je u ljutnji udario nogom u zid. Obzirom da se fraktura gležnja dogodila van leda, Wild je svog očekivano prvog vratara suspendirao, i našao se u nezavidnoj situaciji obzirom da do toga trena Darcy Kuemper nije bio potpisan. Klub je reagirao i pozvao Ilju Brizgalova na sudjelovanje na kampu na probnom ugovoru, a dan kasnije i dogovorio detalje novog dvogodišnjeg ugovora s Kuemperom (prosječno 1.25 milijuna dolara po sezoni).

Manje sreće, točnije više problema i dalje prati dramu dogovora novog, prijelaznog ugovora Columbus Blue Jacketsa i Ryana Johansena. Od „lako ćemo, ima vremena do nove sezone“, preko „pregovori polako napreduju, ali još dogovaramo detalje“ strane su se našle u situaciji gdje je Johansen udaljen s trening kampa momčadi. Razlika u mišljenju koliko bi taj novi ugovor trebao vrijediti je poprilična, a u međuvremenu GM Jarmo Kekalainen ostaje vjeran svojoj riječi. S druge pak strane, kruže glasine o visokim ponudama KHL momčadi prema Johansenu, no u konačnici je za očekivati da će se obje strane naći na kratkom prijelaznom dogovoru unutar financijskih okvira koje Columbus smatra prihvatljivima.

San Jose Sharksi su pred sam kamp produžili vjernost braniča Justina Brauna na još pet godina (počinje od iduće sezone, zaključno s 2019./20.), a Brenta Burnsa odlučili su vratiti u obranu. Otkako je nakon još jednog slavnog ispadanja iz doigravanja tijekom ljeta objavljeno da se miče kapetansko „C“ s dresa Joa Thorntona, naznaka o novom kapetanu (a i njegovim zamjenama) nema, a sam Thornton je izjavio da će momčad imati 23 kapetana.

Od ostalih momčadi koje nemaju imenovane kapetane, Montreal Canadiensi odlučili su s odlukom pričekati još godinu dana. Umjesto kapetana i dvije zamjene, u novoj sezoni će četvorica igrača (P.K. Subban, Max Pacioretty, Tomaš Plekanec i Andrej Markov) nositi „A“ na ledu.

U Detroitu sve ide prema završnom odobrenju gradnje novog doma Red Wingsa, arene i popratnog centra u vrijednosti od 450 milijuna dolara koji bi trebali biti otvoreni 2017. Trener Mike Babcock ulazi u zadnju sezonu ugovora, a novi/stari GM Ken Holland uvjeren je da Babcock zna sve što mu Wingsi mogu ponuditi i točno što će s novim ugovorom (kojeg zasad ne stavlja pod upitnik) dobiti. Usputno, nizu ozljeda u zadnja tri dana priključio se i Babcock kojemu su trebali šavovi na lijevoj ruci nakon subotnje humanitarne utakmice.

Za početak trening kampova svi su očekivali standardne vijesti o fizičkoj pripremljenosti pozvanih igrača, dojmove o novim sredinama te oduševljenje što je sezona iza ugla i svi su ponovo zajedno. Pa, iako su internet preplavile vijesti toga tipa, one koje su zadržale najviše pažnje dolaze s one druge strane medalje – od četvrtka (službenog početka kampova) nije prošao niti jedan dan bez vijesti o novim ozljedama. Počelo je kada su Penguinsi objavili da dvije glavne zvijezde Sidney Crosby i Jevgenij Malkin neće sudjelovati u aktivnostima. Njih su slijedili Drew Doughty, Anthony Mantha, Claude Giroux, Derek Stepan, Jonathan Droudin, Tyler Bozak, David Clarkson, Bobby Ryan, Teuvo Teravainen, Steven Stamkos,... Iako se uglavnom radi o manjim ozljedama (tako ih se bar prezentira) i u većini slučajeva igrači su pošteđeni opreza radi, broj je ipak impresivno (pre)visok.

Zadnje dane prije početka strke oko nove sezone klubovi su, osim golf turnirima, upotpunili novitetima, pa su tako Dallas Starsi obznanili najnovijeg člana tima – maskotu Victora E. Greena, a Pittsburgh Penguinsi su predstavili novi treći dres koji će imati premijeru 22. listopada u susretu s Philadelphia Flyersima.

Ovih dana se očekuje objava lige da će Epix biti novi producent „24/7: The road to Winter Classic“ te da će uz susret Washington Capitalsa i Chicago Blackhawksa pratiti i susret na Levi's Fieldu između San Jose Sharksa i Los Angeles Kingsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!