Nogomet

Vikend u znaku londonskog derbija, Juventus i Roma u prvom velikom okršaju ove sezone

Sportnet • petak, 03.10.2014.
Vikend u znaku londonskog derbija, Juventus i Roma u prvom velikom okršaju ove sezone
Foto: EPA

Zanimljiv vikend je pred nama s nizom velikih utakmica u većini liga. Engleska i Italija bit će u fokusu zbog londonskog dvoboja između Chelseaja i Arsenala te velikog talijanskog derbija između Juventusa i Rome...

Iako nije zabilježio nijedan poraz u prvenstvu, Arsenal već zaostaje šest bodova za Chelseajem kod kojeg gostuje u nedjelju i ne smije izgubiti ako ne želi baciti nadu u osvajanje naslova u vjetar. Topnici će kod gradskog rivala biti bitno oslabljeni, bez Ramseyja, Artete, Girouda, Walcotta i Debuchyja, ali ohrabreni uvjerljivom pobjedom protiv Galatasaraya u kojoj je Danny Welbeck postigao tri gola. Chelsea bi najradije ponovio prošlogodišnje razbijanje (6:0), iako nema sumnje da bi Mourinha zadovoljila bilo kakva pobjeda.

Ogled Manchester Uniteda i Evertona obećava mnogo pogodaka jer su obrane kod obje momčadi slabiji dio mozaika, a United, koji traži treću domaću pobjedu u nizu, bit će i jako oslabljen zbog desetak ozljeda i suspenzije Waynea Rooneyja. Everton dolazi u slaboj formi, samo jednom pobjedom u šest prvih kola.

U Aston Villi se nadaju da će Benteke biti spreman za domaći ogled s Manchester Cityjem, kojem će ovo biti drugo ligaško gostovanje. Ako Arsenal izvuče povoljan rezultat, Cityju bi itekako dobro sjela pobjeda. Za Liverpool, za koji neće moći nastupiti Sturridge, pobjeda protiv WBA-a je apsolutni imperativ jer Chelsea već ima devet bodova više.

Nakon prvih pet kola u talijanskoj Serie A, prve dvije momčadi na tablici su izjednačene sa svim pobjedama i upravo se Juventus i Roma susreću u nedjelju poslijepodne. Dvije trenutno najjače ekipe u Italiji su u odličnoj formi, dobro guraju i u Europi, te je za očekivati kako će gledatelji u Torinu vidjeti pravi derbi, a pobjednik će dobiti ogromno samopouzdanje za nastavak borbe za naslov.

"Juve dočekuje derbi u sjajnoj formi, imamo svih pet pobjeda u prvenstvu, a nismo dosad primili niti jedan gol. Bit će to odlična utakmica, a poraz od Atletica nije nimalo pokvario atmosferu u svlačionici", kazao je Allegri. Prvi pratitelj Bianconera i Giallorossa, Udinese, ima zadatak ostati na trećoj poziciji jer na Friuliju ugošćuje Cesenu koja je dosad skupila pet bodova.

Inzaghijev Milan će loviti treću pobjedu protiv Chieva na San Siru, a bit će bez usluga tek pristiglog Van Ginkela koji se ozlijedio. Zanimljivo bi trebalo biti i u Firenci gdje dolazi Inter. Kovačićev klub je u prošlom kolu dobio "šamar" od Cagliarija na vlastitom terenu, te se mora navijačima iskupiti dobrom igrom i ako je moguće pobjedom protiv Viola.

Deveto kolo Le Championnata otvaraju Reims i Bordeaux na Stade Auguste Delauneu. Žirondinci bi eventualnom pobjedom ponovno skočili na vrh prvenstvene ljestvice, ispred rivala Marseillea, koji svoj susret igra u subotu na gostovanju kod Caena. Veliki poticaj dobio je proteklog tjedna i prvi topnik lige, Andre-Pierre Gignac, koji je ponovno pozvan u francusku reprezentaciju.

U stopu ga prati Wissam Ben Yedder, koji sa svojim Toulouseom ima težak zadatak na Stade Geoffroy-Guichardu kod Saint-Etiennea.Zeleni su pretrpjeli svoj drugi prvenstveni poraz proteklog tjedna od Marseillea i htjet će priključiti vrhu već ove nedjelje.

Nedjeljno popodne donosi još i dvoboje Guingampa i Nantesa te Lyona i Lillea, dok je večernji termin rezerviran za derbi kola između domaćeg Paris Saint-Germaina i Monaca. „Dvoboj bogatih“ na Parku prinčeva dat će mnoge odgovore i jednima i drugima. No, jedno je sigurno – neporaženi PSG na krilima pobjede protiv Barcelone veliki je favorit protiv ekipe iz Kneževine.

Novi test Guardiolinog Bayerna, nakon rutinske pobjede u Kölnu i vrijednog slavlja u Moskvi u Ligi prvaka, bit će tradicionalno čvrsti Hannover, koji i zabija i prima manje od gola po utakmici. "I u Münchenu ćemo početi s 0:0 te vidjeti kako stoje stvari", objasnio je svoj plan za Allianz Arenu Hannoverov trener Tayfun Korkut.

Borussia iz Dortmunda oporavila se od poraza u derbiju sa Schalkeom dobro europskom prezentacijom protiv Anderlechta, a ligaški "popravni" slijedi im kod kuće protiv Iličevićevog HSV-a, koji boravi na dnu tablice. Novi prvoligaš Paderborn, koji je nakon kratkog izleta na prvo mjesto doživio dva poraza, morat će kod Tina Jedvaja i agresivnih Apotekara u Leverkusen.

Olić i Perišić imaju priliku za nove pogotke u domaćem okršaju s Augsburgom, a zanimljivo bi moglo biti u susretu Hoffenheima i Schalkea. Posljednju utakmicu kola odigrat će dva ugodna iznenađenja uvodnog dijela Bundeslige, drugoplasirana Borussia iz Mönchengladbacha i četvrtoplasirani Mainz. Ni jedni niti drugi još ne znaju za poraz.

Sedmo kolo Primere donosi nekoliko zanimljivih dvoboja, prije svih onaj u Valenciji gdje gostuje madridski Atletico. Valencia je odlično otvorila sezonu, igra dojmljivo i ima dobre rezultate. U prvih šest kola još uvijek nije upisala poraz, ima isti omjer kao i Atletico od četiri pobjede i dva remija i ovaj dvoboj mogao bi jednu od momčadi ostaviti za petama Barceloni. Atletico je u prošlom kolu odigrao odlično protiv Seville i upisao visoku pobjedu, nakon toga je svladao i Juventus u Ligi prvaka čime je pokazao da se polako diže i hvata sve bolju formu.

Zanimljivo bi moglo biti u Madridu gdje Real ugošćuje momčadi Athletica iz Bilbaa. Baski nisu dobro krenuli u sezonu, imaju samo četiri boda na kontu, međutim imaju kvalitetan kadar i daleko su od protivnika koji bi se mogao podcijeniti. Iza Reala je neočekivano težak susret protiv Ludogorca i Madriđani će zasigurno htjeti pokazati kako vrijede više od pokazanog u tom susretu. Međutim isto vrijedi i za Athletic koji jednostavno mora početi pobjeđivati.

Od momčadi s vrha, Barcelona gostuje kod Rayo Vallecana gdje će tražiti iskupljenje za poraz protiv PSG-a u Ligi prvaka dok će Sevilla na svom travnjaku ugostiti Deportivo iz La Corune. Kolo već u petak otvaraju Getafe i Cordoba, jedina momčad koja ove sezone nije upisala nijednu pobjedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.10.2014. u 14:52
    chelsea će smljet topnike koju su već svukli gaće sudeći po izjavama wengera
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.10.2014. u 22:09
    Postoji li neki poseban razlog zašto se dvije nedjeljne utakmice Premiershipa igraju od 15:05? Znam da Englezi vole tu neku simboliku, ali ne pada mi na pamet ništa što bi moglo biti specifično za ovo kolo...Ili je to tako slučajno neuobičajen početak, budući da je u nogometnom svijetu uobičajena... [više na forumu]
    Obrisan korisnik