Košarka

Čovjek koji 2.635 puta u nizu nije izostao s posla

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 06.10.2014.
Čovjek koji 2.635 puta u nizu nije izostao s posla

NBA sezona polako se priprema, započelo je odigravanje predsezonskih utakmica, a u novu sezonu krenut ćemo bez jednog od dugogodišnjih zaštitnih znakova NBA lige. Dick Bavetta, najstariji NBA sudac i sudac s najdužim nizom utakmica u povijesti, nedavno je objavio odlazak u mirovinu i završetak sudačke karijere...

2.635 utakmica u NBA karijeri i niti jedna propuštena.

U 75. godini života Dick Bavetta odlučio je završiti sudačku karijeru. "Ja sam glumac B kategorije, igrači su zvijezde, a svi ostali su producenti ovog showa", objasnio je ulogu sudaca u NBA svijetu Bavetta i nije daleko od istine. Suci nisu zvijezde, o njima se malo zna. Zapitajte se koliko NBA sudaca možete nabrojati, a koliko "zadnjih igrača s klupe" poznajete.

Međutim suci igraju važnu ulogu i u NBA ligi kao i u cijelom svijetu. Kroz godine, Dick Bavetta profilirao se kao jedan od glavnih, onih najpoznatijih, kojeg su redom cijenili i igrači i treneri. Čak i veliki buntovnik u NBA svijetu, Mark Cuban imao je veliki respekt prema Bavetti.

"Meni je najvažnije da utakmica bude odrađena u skladu s pravilima, a Dick je odrađivao sjajan posao u tom dijelu. Kada je uz sebe imao dobre suce, znao sam da mogu u miru sjesti i uživati u utakmici. Znao sam da neće biti problema", rekao je Cuban.

Od sezone koja dolazi, Bavettu više nećemo gledati na parketu. 39 godina proveo je u NBA ligi, ostavio je velik trag, no odlučio se za odlazak. Neki će reći - šteta. No neki će reći - napokon.

Dick Bavetta

Datum rođenja: 10. prosinac 1939.

Mjesto rođenja: Park Slope, NY

Visina: 183

NBA karijera: 1975. - 2014.

Broj utakmica: 2.635

Kao i svi suci, niti Bavetta nije bio stroj, imao je i on pogrešaka iako će uvijek stati iza svoje odluke i reći da pogreška nije namjerna. I što je najvažnije priznat će je. Respekt koji su imali svi sudionici prema njemu bio je upravo zbog toga što su vjerovali da je pravedan. Pokušavao je objasniti svoju odluku, bez zrnca arogancije kakvu primjerice nosi Joe Crawford. Bavetta je bio drugačiji.

Karijeru je počeo - slučajno. Njegov stariji brat Joe zamolio ga je da se uključi u suđenje u Wall Street League i tu je priča počela. Odradio je sudački tečaj, iskeširao deset dolara i dobio prvu licencu.

Međutim, tu se opako zarazio. U to vrijeme radio je kao broker na Wall Streetu, ali taj posao sve više je istiskivao onaj posao suca. Bavetta je sve češće bio odsutan u uredu, sve više vremena je provodio na parketu i to sudeći utakmice u katoličkoj i srednjoškolskoj ligi. Sa svakom odrađenom utakmicom, želja o uspinjanju na stepenicu više sve više je rasla.

"Kada sam završavao s poslom, znao sam se satima voziti oko Madison Square Gardena i maštati kako sudim utakmicu u ovoj areni", vjerojatno niti sam nije mogao zamisliti koliko će ih na ovom mjestu odsuditi.

San mu se ispunio 1975. godine, napokon je primljen u obitelj NBA sudaca i to nakon što je devet godina bezuspješno pokušavao doći do tog posla. Devet godina odbijali su ga zato što je bio fizički preslab jer u to vrijeme i suci su trebali ispunjavati neke uvjete. Međutim Bavetta je bio uporan i pokazao je da "ima nešto i u glavi, a ne samo u mišićima."

Upravo u Madison Square Gardenu ispunio je svoj san i odradio svoju prvu NBA utakmicu, susret između New York Knicksa i Boston Celticsa. Kao i svi počeci, ovaj je bio također težak. Prve godine u ligi nisu bile uspješne za Bavettu, bilo je tu dosta pogrešaka, krivih odluka i prema neovisnim ocjenama, Bavetta je bio druga liga NBA sudaca.

Toga je i sam bio svjestan i konstantno je radio na sebi, proučavao NBA pravila, dodatno sudio u nižim "kvartovskim" ligama i to mu se s godinama počelo vraćati.

Serija od 2.635 utakmica, bez ijedne propuštene, mogla je biti prekinuta. Čak štoviše, da se pitalo liječnike, Bavetta bi u travnju 1999. godine prekinuo veliki niz. No takvo što nije mu padalo na pamet.

Bio je to onaj poznati sukob između Jalena Rosea i Patricka Ewinga kada je sudac od 70-ak kilograma stao između njih i - završio sa slomljenim nosom. Kroše Rosea završio je na licu Bavette i morao je na operaciju. "Pauzirat ćete nekoliko tjedana", poručila mu je liječnica svega nekoliko sati prije nego je morao na parket suditi dvoboj Netsa i Hawksa. Naravno, Bavetti nije padalo na pamet propustiti utakmicu i s bandažom ju je odradio.

Optužbe Tima Donaghyja

Dogodilo se to upravo one godine od koje su krenule optužbe Tima Donaghyja o namještanju utakmica u NBA ligi.

Donaghyjeva priča svima je dobro poznata, osramoćeni NBA sudac za kojeg je dokazano da se kladio na utakmice koje je sudio, koji je surađivao s podzemljem, uvukao je u cijelu priču vrh NBA lige i niz sudaca, posebno Bavettu i Boba Delaneya. Sedam utakmica NBA doigravanja našlo se u fokusu i u svih sedam sudio je upravio Bavetta.

1999. godine u tri utakmice Knicksi su dobili svaku odluku na svoju stranu, dva puta protiv Indiane i jednom protiv Spursa. 2000. godine Bavetta je dobio nadimak od Tima Hardawaya Knick Bavetta nakon pobjede Knicksa protiv Miami Heata, a te iste godine Bavetta je sudio i već puno puta opjevanu sedmu utakmicu finala Zapada između Blazersa i Lakersa. Lakersi su u zadnjoj četvrtini nošeni lošim sudačkim odlukama i strahom Portlanda od pobjede nadoknadili minus 17 i otišli u finale. 2002. godine možda i najsumnjivija utakmica u povijesti NBA lige, dvoboj između Lakersa i Kingsa u kojem su Lakersi samo u četvrtoj četvrtini ispucali 27 slobodnih bacanja i usput "pretukli" Kingse bez posljedica.

Donaghy kao pokajnik nije bio pouzdan svjedok, čak i igrači Kingsa, iako im je sve bilo vrlo sumnjivo, kada je cijela priča izašla u javnost, nisu baš toliko vjerovali Donaghyju. "On nije bio dobra osoba, svi smo znali da je sudac-glumac i to loš sudac-glumac. U tom susretu donesene su loše odluke, izgubili smo, ali ne mogu se natjerati da više vjerujem Donaghyju nego Bavetti", kasnije je govorio Chris Weber.

Bavetta se držao upute NBA lige i nije komentirao optužbe koje su se pojavile. Bio je na meti FBI-a, obavio je nebrojeno razgovora s istražiteljima koji su intervjuirali i brojne suce, dužnosnike, sve one koji su mogli imati neku informaciju. I svi su stajali iza Bavette.

"Znate u čemu je tajna? Uvijek sam nosio pet pari čarapa. Dok su ostali liječili rane, bandažirali se, koristili led, ja sam navukao svoje čarape i čekao ih da krenemo. Smijali su mi se, ali pogledajte moj niz."

David Stern je tada prolazio kroz najteže razdoblje otkako se nalazio na vrhu lige, međutim stao je iza vremešnog suca i nije ga čak niti maknuo s utakmica u vrijeme istrage.

Bavetti na kraju nije ništa dokazano i rijetko se prisjeća tih dana. "Bilo je to veliko razočaranje za cijeli sport. Nikada nisam pomislio da bi takvo što bilo moguće, bio sam jako razočaran. NBA je dio moje obitelji kao što sam i ja dio NBA lige. Kada saznate takve stvari, normalno da ste potreseni. Nisam mogao shvatiti da bi itko bio sposoban za takvo što", komentirao je Bavetta postupke Donaghyja.

S vremenom je priča odlazila u zaborav, Donaghyjevo "pokajništvo" nije prošlo, a Bavetta je nastavio karijeru. Sa svakom godinom bio je sve bliži odlasku u mirovinu, ali se nije dao. Puno mlađi suci imali su problema s ozljedama, izostancima, ali Bavetta 2.635 puta nije izostao.

"Znate u čemu je tajna? Uvijek sam nosio pet pari čarapa. Dok su ostali liječili rane, bandažirali se, koristili led, ja sam navukao svoje čarape i čekao ih da krenemo. Smijali su mi se, ali pogledajte moj niz."

I sa 74 godine na leđima, Bavetta je u boljoj kondiciji nego mnogi mlađi suci. Istina, više ne trči svakodnevno osam milja, spustio je na "samo" pet, ali neuništiv je.

Saznao je to i Charles Barkley u legendarnoj utrci protiv Bavette na All-Star vikendu 2007. godine. Bavetta vs. Barkley, oklada vrijedna 5.000 dolara, tko će brže istrčati tri i pol dužine NBA parketa.

"Bavetta je dovoljno star da je mogao s Mojsijem razdvajati Crveno more", šalio se Barkley. Barkley je pobijedio, ali Bavetta se odlično držao.

Već tada su ga slali u mirovinu, brojali mu godine i vjerovali da je vrijeme za kraj. Kraj je i došao, ali tek sedam godina kasnije. Impozantna karijera završena je i Bavetta se posvećuje nekim drugim stvarima.

Možda nije bio savršen sudac, možda će ga Donaghyjeve optužbe pratiti cijeli život s razlogom ili bez, ali Bavetta tvrdi da je uvijek htio biti pravedan.

"I ja sam samo čovjek. Kada mi igrači kasnije kažu da sam propustio nešto dosuditi, pitam ih - jeste li vi željeli promašiti onaj zadnji šut? Niti ja jednako tako ne želim 'promašiti' nešto dosuditi, ali nekada se i to dogodi. Želim provoditi pravila i raditi to bolje od ičega. Jednostavno ne postoji situacija na parketu za koju ne bih bio spreman. To je ono što mi daje samopouzdanje", govorio je Bavetta.

Najdugovječniji NBA sudac završio je svoj put. Uvijek će biti onih koji će ga smatrati sucem koji je imao dobro zaleđe, Sternovim čovjekom od povjerenja, međutim Bavetta će uvijek tvrditi da je sve radio u dobroj namjeri i pokušavao biti pravedan. Svih 39 godina NBA karijere.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.10.2014. u 16:57
    odmori se, zasluzio si :)
    Obrisan korisnik
  • toniperic06.10.2014. u 15:50
    Eh šta ti je čovjek od 75 i u formi http://www.youtube.com/watch?v=bWQHHaF5QbQ
    toniperic
  • ivos06.10.2014. u 15:20
    Ovaj je gori od Širkana!
    ivos
  • Master Yoda06.10.2014. u 14:21
    svaka čast bavetti na svemu, ali ostaje činjenica da je vječno bio sternov igrač, ono slično šta je danas joe crawford
    Master Yoda
  • Obrisan korisnik06.10.2014. u 14:10
    jbt, izgleda kao da ima 95, a ne 75 godina!! Kako je on mogao suditi (trčati i pratiti igru) sve do prošle sezone?! Izgleda mi kao da će ove sekunde umrijeti....
    Obrisan korisnik