Ostali sportovi

Wild Card osvajači protutnjali pored favoriziranih prvaka divizija

Filip Jukić • ponedjeljak, 20.10.2014.
Wild Card osvajači protutnjali pored favoriziranih prvaka divizija

U World Seriesu ove sezone sastat će se dvije momčadi koje su tek preko Wild Card susreta osigurale nastup u divizijskim, odnosno ligaškim serijama - Kansas City Royalsi i San Francisco Giantsi. Uvjerljivo, zasluženo te, po pitanju izvedbe, izrazito dopadljivo ove su momčadi prošle kroz spomenute serije te pomalo razočaranim ostavili TV postaje koje su računale na još poneki susret u "na tri/ četiri dobivene" serijama...

Malo tko je očekivao da momčad iz Missourija poslije velikog uspjeha i osiguravanja barem jedne utakmice u doigravanju nakon 29 godina, može otići daleko u listopadu. Međutim, već pri kraju serije s Angelsima postalo je jasno kako se Royalsi ne misle zadovoljiti tek nastupom u ovom elitnom periodu MLB natjecanja, već da misle kako mogu pobijediti apsolutno svakoga tko im se nađe na putu. Ubrzo su pokazali da takav stav ima i pokrića.

Nakon preokreta protiv Oaklanda u Wild Card susretu i "metle" nad favoriziranim Angelsima u divizijskoj seriji, Kansas City je potpuno neočekivano očitao bejzbolsku lekciju i Oriolesima iz Baltimorea i tako postavio novi MLB rekord u broju uzastopnih pobjeda na otvaranju doigravanja, njih osam (prethodni rekord držali su Rockiesi sa sedam pobjeda, 2007. godine, odnosno Redsi 1976.), a samim time i osigurao naslov prvaka AL-a.

Kombinacija vrhunske obrane, zapanjujuće brzine na bazama te odjednom pucački raspoloženog Mikea Moustakasa bili su recept momčadi Neda Yosta za ulazak u World Series. Naravno, ne smije se zaboraviti niti bullpen bacače koji su uvjerljivo čuvali vodstva koja su im njihovi suigrači priuštili. Royalsi su 1985. godine otišli do samog kraja i osvojili svoj jedini naslov prvaka.

Svakako ne toliko neočekivano kao u slučaju Royalsa, ali i Giantsi su se u World Seriesu našli bez velikih prethodnih najava i favoriziranja od strane bejzbolske javnosti. Ipak, momčad iz Bay Areae je ponovno pokazala kako ima "ono nešto", potrebno za dramatične i prijelomne trenutke u doigravanju. Vrhunskom izvedbom Madisona Bumgarnera i grand slamom Brandona Crawforda u Pittsburghu, Giantsi su prilično opušteno prošli Wild Card izazov. Nakon toga uslijedila je serija protiv favoriziranih Nationalsa.

Tko će slaviti u World Series?

ANKETA#672

San Francisco je imao lijeka i za vrhunski napad Washingtona te je, praktički u potpunosti zaustavivši glavne palice Natsa, u četiri utakmice osigurao prolaz dalje i seriju s Cardinalsima. I u toj seriji sličan scenarij. Giantsovi bacači predvođeni sjajnim Bumgarnerom znali su kako zaustaviti napad St. Louisa u ključnim trenucima susreta (jedino je Kolten Wong stvarao ozbiljnije probleme s višebaznim udarcima) te su u pet, maksimalno neizvjesnih i ujednačenih utakmica osigurali sljedeću fazu natjecanja, World Series. Posebno uzbudljiv bio je peti susret u kojem je Michael Morse homerom u osmom inningu izjednačio rezultat, dok je Travis Ishikawa walk-off home runom, jedan inning kasnije, riješio pitanje osvajača NL-a.

Ova franšiza ima već sedam naslova prvaka (od toga pet kao New York Giantsi, do 1956. godine), dok će im ovo biti čak treći World Series u posljednjih pet godina (2010. i 2012.). U prethodna dva pokušaja otišli su do samoga kraja te tako sada imaju priliku osvojit treći naslov u ritmu "svake-druge". Ovoga puta Giantsi su se već i prije završne faze pobrinuli za ulazak u povijest i to po pitanju najduže igrane utakmice u povijesti MLB doigravanja. Naime, dugi susret u seriji s Washingtonom otišao je u 18. inning te ukupno trajao šest sati i 23 minute. Susret je na stranu San Francisca "prelomio" Brandon Belt homerom u spomenutoj izmjeni.

World Series počinje u utorak (srijeda, 02:00 ujutro po hrvatskom vremenu), a po pitanju domaćinstava igra se po 2-3-2 rasporedu. Prednost domaćeg terena, zbog pobjede AL selekcije na All-Star susretu, imaju Kansas City Royalsi. Naravno, serija se igra na četiri dobivena susreta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!