Košarka

Planinić među najistaknutijima u uvjerljivoj predstavi Budućnosti, Partizan bez iznenađenja u Jeruzalemu

Davor Kovačević • srijeda, 29.10.2014.
Planinić među najistaknutijima u uvjerljivoj predstavi Budućnosti, Partizan bez iznenađenja u Jeruzalemu
Foto: FaH

Nadomak velikog iznenađenja u Izraelu bili su košarkaši Partizana koji su dvije desetinke prije isteka vremena ostali bez produžetka. Darko Planinić za Budućnost je odigrao ponajbolju utakmicu ove sezone na neugodnom gostovanju u Poljskoj, a Marko Popović nije ostvario značajniji učinak u porazu Himkija.

Skupina D

Dvoboj Bešiktaša i Himkija označio je jednu od najzanimljivijih utakmica trećeg kola Eurokupa, a tako je bilo i na parketu, neizvjesno do samog kraja, no pobjeda je ostala u Turskoj.

Rusi su većim dijelom utakmice izgledali kao bolja momčad na parketu, imali su i najvećih 50:41, no u posljednje tri minute utakmice domaćini su ušli s vodstvom 61:60. Lauvergne je 50-ak sekundi prije kraja smanjio zaostatak Himkija na 64:66, Atsur je s dva promašena slobodna bacanja dao priliku ruskoj momčadi u zadnjem napadu, no Monja nije bio precizan.

Među najistaknutijim pojedincima domaće momčadi bili su Holland i Armstrong s 13 ubačaja te Lofton s 12. Himki su predvodili Rice i Koponen s 14 poena, dok je Marko Popović za 25 minuta ostao na dvije ubačene trice iz šest pokušaja te pet asistencija.

U dvoboju dva regionalna ligaša Szolnokija i Union Olimpije bolje se snašla slovenska momčad. Mađari su u vodstvu proveli tri četvrtine, u posljednju ušli s +12, no Olimpija je odlično odigrala posjednjih deset minuta i stigla do vrijedne pobjede s 86:80 u kojoj su prednjačili Omić s 18 i Salin sa 16 poena, dok su Szolnoki predvodili Milošević sa 16 i Lorant s 14 poena. Paolo Marinelli dobio je deset minuta i zabio jednu tricu.

Košarkaši Zenita stigli su do svoje premijerne pobjede u ovom natjecanju. Zagospodarili su terenom od samog početka i s uvjerljivih 84:70 nadigrali latvijsku Rigu koja je u posljednjim trenucima ublažila poraz.

Landry i Kulagin su sa 17, odnosno 14 bili prva imena ruske momčadi, a identičan učinak imali su kod Rige prvi strijelac Robinson i Mejeris.

Rezultati:
Bešiktaš – Himki 66:64
Szolnoki – Union Olimpija 80:86
Zenit – Riga 84:70

Skupina E

Nadomak velikog iznenađenja bili su košarkaši Partizana. S obzirom na ovosezonske predstave i k tomu uz izostanak Mačvana nitko im nije davao šanse protiv Hapoela, no srpski predstavnik odigrao je, poslije utakmice sa Szolnokijem, najbolju utakmicu ove sezone, no ostali su kratki i to dvije desetinke prije kraja.

Još u posljednjoj četvrtini Partizan je imao dvocifrenu prednost (69:58), no vidjelo se da će Partizan teško izdržati završni domaći nalet. Prava se drama odigravala u završnim trenucima, Wright je bio miran na linij slobodnih bacanja za 79:77 domaćina, a Gagić je pet sekundi prije kraja zakucao za izjednačenje i činilo se kako će se pobjednik odlučivati u produžetku. Nakon time-outa loptu je u ruke uzeo bivši igrač Cedevite, Daerwin Kitchen, i pokazao ono što nije u Cedeviti, napravio je slalom i uz prekršaj dvije desetinke prije kraja ubacio za pobjedu Hapoela kojeg je predvodio odlični Eliyahu s 22 poena.

Kraj utakmice obilježila je i nova sramota Partizanova trenera Duška Vujoševića. Izrevoltiran propuštenim vodstvom svoje momčadi po završetku utakmice udario je vlastitog igrača Mihajla Andrića koji je, pak, odigrao vrlo dobru utakmicu i završio sa 12 poena. Murić je bio najefikasniji kod Partizana s 21 poenom, a Gagić je dodao 14.

Turski Banvitspor dugo je lomio otpor rumunjskog Ploiestija i na kraju ga slomio u završnim minutama utakmice. Neizvjesnost je trajala još pri vodstvu domaćina 61:59, a onda je završna serija od 9-0 ubila svaku nadu rumunjskoj momčadi za konačnih 81:66.

Kod Banvita 18 poena je ubacio Simmons, pratio je Rowland s 15, dok su za Ploiesti takav učinak ostvarili Mohammed i Lee.

Lietuvos Rytas se, pak, osladio pobjedom na gostovanju u Rusiji kod Oktajbra sa 77:63. Litavska pobjeda ni u jednom trenutku nije bila upitna, a domaćinima nije pomogla ni odlična partija Cousina koji je završio s 21 poenom. Za Lietuvos je najvećih 13 ubacio Juskevičius.

Rezultati:
Hapoel – Partizan 82:79
Banvitspor – Ploiesti 81:66
Oktjabr – Lietuvos Rytas 63:77

Skupina F

Crnogorska Budućnost pružila je ponajbolju ovosezonsku predstavu, a u skladu s tim odigrao je i hrvatski centar Darko Planinić. Stelmet slovi za neugodnu domaćinsku momčad, no Crnogorci su ključan korak prema pobjedi napravili već u drugoj četvrtini kada su stvorili dvocifrenu prednost koju su u trećoj i četvrtoj dionici rutinski održavali za uvjerljivih konačnih 90:76.

Reynolds je za Budućnost završio na 17 poena kao i Šehović, a poen manje dodao je Planinić prikupivši i pet skokova. Hrycaniuk je za Stelmet ubacio 13 poena, a s 12 su ga pratili Cel i Troutman.

Turska Pinar Karšiyaka uvjerljivo je prošla gostovanje u Latviji kod Ventspilsa. I oni su se dominantno postavili od samog početka, već do poluvremena stvorili 15-ak razlike i mirno održavali to vodstvo do kraja utakmice.

Gotovo sve koševe turske momčadi postigao je raspoloženi kvartet Karšiyake. Po 18 poena postigli su Palacios, Dixon i Gabriel, a sa 16 se iskazao Diebler. Kod Ventspilsa vrijedi izdvojiti Chatmanovih 13.

Rezultati:
Stelmet – Budućnost 76:90
Ventspils – Pinar Karšiyaka 72:81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.10.2014. u 02:37
    Dobri nastupi svih ABA ligaša. Samo nek skupljaju bodove. Nagodinu će nastupiti valjda i neko iz Hrvatske...
    Obrisan korisnik