Nogomet

Bitka za Manchester na Etihadu, Borussia želi okrenuti sezonu u Münchenu

Sportnet • petak, 31.10.2014.
Bitka za Manchester na Etihadu, Borussia želi okrenuti sezonu u Münchenu
Foto: EPA

Zanimljiv europski nogometni vikend je pred nama s nekoliko dvoboja u središtu pozornosti. U Manchesteru se sastaju gradski rivali dok u Münchenu igraju Bayern i Borussia Dortmund...

Nakon devet odigranih kola Serie A, Juventus i Roma se nalaze na prvom mjestu s 22 boda i jednakom gol razlikom - 16:4. Juventus je ove srijede upisao prvi ovosezonski poraz, u gostima kod Genove koja im je pobjednički pogodak zabila u 4. minuti sudačke nadoknade. Roma je iskoristila kiks Bianconera te se pobjedom nad Cesenom potpuno izjednačila s aktualnim prvacima. No, ovog vikenda Romu očekuje teži zadatak. Idu u goste na San Paolo kod 7. Napolija, koji u posljednje vrijeme igra jako dobro te su ispravili očajan ulazak u sezonu. Juventus pak gostuje kod 17. Empolija koji je u zadnje tri utakmice upisao jedan bod.

Slično kao i Juventus, Sampdorija je prvi poraz u sezoni doživjela u prošlom kolu, nakon isteka 90. pobjedu Interu donio je Icardi iz jedanaesterca u 91. Ovog puta pokušat će se vratiti pobjedama protiv Badeljeve Fiorentine u Genovi. Viole ove sezone igraju dosta promjenjivo te se trenutno nalaze na 10. mjestu.

Kovačićev Inter treću uzastopnu pobjedu hvata kod posljednje Parme koja je nanizala šest uzastopnih poraza. Milan na San Siru dočekuje Palermo, a Lazio i Udinese, koji također imaju po 16 bodova, Cagliari, odnosno Genou. Vrsaljkov Sassuolo gostuje kod Chieva.

Da može, Manuel Pellegrini vjerojatno ne bi odabrao Manchester United za sljedećeg protivnika s obzirom da se Manchester City nalazi usred rezultatske krize. Prošle sezone, na putu do titule, Građani su dvaput razbili United (4:1, 3:0), no omjer snaga se ujednačio u odnosu na te utakmice. Rooney se vraća u momčad gostiju, kao i , a ako i Di Maria bude spreman, može se očekivati spektakl na Etihadu.

Derbi će se pozorno pratiti u Chelseaju koji se želi revanširati QPR-u za siječanjski poraz na Stamford Bridgeu (0:1). Sve osim pobjede Bluesa bila bi senzacija, pogotovo ako Diego Costa bude spreman za igru. Theo Walcott mogao bi okončati desetomjesečno izbivanje s terena u domaćem ogledu Arsenala s Burnleyjem. Wenger nema previše izbora zbog brojnih ozljeda i Walcott bi mogao pomoći Sanchezu, koji je imao svoje prste u brojnim posljednjim golovima Topnika.

Ozlijeđeni Jelavić neće moći nastupiti za Hull koji će pokušati zaustaviti pobjedničku seriju Southamptona. Newcastle s tri uzastopne pobjede optimistično čeka domaći sudar s Liverpoolom s njegovom poroznom obranom i napadom u kojem opet neće biti Sturridgea. Ostaje za vidjeti hoće li Balotelli prekinuti golgeterski ligaški post.

Novo, 12. kolo Ligue otvorit će na Stade Louis II Monaco i Reims. Momčad za koju brani hrvatski reprezentativac Danijel Subašić zaredala je dvije pobjede i novim bi „trobodom“ uhvatila priključak s vrhom. Zanimljivo, sedmu i 14. momčad prvenstva dijele samo tri boda, pa bi eventualnim trijumfom Reims dostigao ekipu iz Kneževine.

Prvi pratitelj vodećeg Marseillea, Paris Saint-Germain gostuje u Bretanji kod Lorienta u prvoj utakmici subotnjeg programa. Parižani su jedina neporažena momčad u dosadašnjem dijelu Le Championnata i „pušu za vratom“ zahuktalom OM-u, koji je posrnuo prošlog kola na Gerlandu. Lyon nakon tri uzastopne pobjede očekuje teško gostovanje na Azurnoj obali kod Nice.

Marseille će u nedjelju navečer na obnovljenom Velodromeu ugostiti Lens, dok se u derbiju Garone sastaju Bordeaux i Toulouse. Zanimljivo će biti i u susretu Lillea i Saint-Etiennea, dok će „fenjeraš“ Guingamp do važnih bodova pokušati doći kod kuće protiv Bastije.

Nakon jedne Borussije, Bayern odmah igra i s drugom, pri čemu je dortmundska kao znatno veći rival ovoga puta i znatno lošije plasirana od one iz Mönchengladbacha, koja je prošlog vikenda izvukla "nulu" s Bavarcima. No, Josep Guardiola upozorava: "Borussia iz Dortmunda još je uvijek Bayernov najveći konkurent za naslov prvaka. Ne gledam tablicu, nego činjenicu da žuto-crni imaju sjajnu momčad". Kloppovi nogometaši nanizali su četiri ligaška poraza i samo su na bod iznad zone ispadanja.

Borussia (M) također će ponovno imati veliki izazov pred sobom, dvoboj s četvrtoplasiranim Hoffenheimom, dok će Olić i Perišić sa svojim Wolfsburgom juriti petu uzastopnu pobjedu. Na tom će im put stajati domaćin Stuttgart, koji igra u vrlo "šarenoj" formi, a u prošlom je kolu pobijedio u ludoj utakmici u Frankfurtu (5:4).

Novi Werderov trenerski trojac, Frings i Vander na čelu sa Skripnikom, pokušat će povući momčad iz Bremena s dna tablice, no debitirat će kod nezgodnog Mainza, koji je tek u nedjelju prvi puta poražen ove sezone. Freiburg će prvu pobjedu tražiti u Kölnu, a Iličevićev HSV ugostit će Bayer iz Leverkusena, za koji pravo nastupa zbog suspenzije nema Jedvaj.

Deseto kolo Primere, kolo nakon El Clasica, donosi nekoliko zanimljivih susreta. Madridski velikani Real i Atletico ne bi trebali imati tako težak posao. Teže će biti Realovim igračima na gostovanju kod Granade koja može biti neugodan protivnik dok Atletico na svom stadionu mora probiti bunker Cordobe.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Barcelona reagirati na svom travnjaku protiv Celte. Momčad Luisa Enriquea poražena je na Santiago Bernabeuu, primila je prve prvenstvene pogotke ove sezone i općenito nije ostavila dobar dojam. Sada joj u goste dolazi bivša Enriqueova momčad koja i ove sezone gura dobro. "Svi igrači Barcelone moraju biti spremni na sve moguće situacije. Ne smiju se obazirati na razne komentare i moraju biti svjesni da će tijekom sezone imati boljih i lošijih trenutaka. Teško je imati sezonu s konstantno dobrim rezultatima", smatra Luis Enrique.

Što se tiče ostalih dvoboja, dva će biti u središtu pozornosti. Athletic Bilbao na svom travnjaku dočekuje Sevillu i pokušat će novim slavljem potvrditi pobjedu kod Almerije u prošlom kolu. Međutim Sevilla ima visoke ambicije i želi tri boda na ovom vrućem gostovanju. Posebno atraktivan dvoboj trebao bi biti onaj između Villarreala i Valencije, dvije momčadi koje ove sezone igraju lijep i otvoren nogomet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!