Rukomet

BiH pružila odličan otpor Danskoj, Francuzi uvjerljivi u Švicarskoj

Davor Kovačević • ponedjeljak, 03.11.2014.
BiH pružila odličan otpor Danskoj, Francuzi uvjerljivi u Švicarskoj
Foto: EPA

Za vikend je odigrano i drugo kolo prvog turnusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. u Poljskoj. Zahuktali Bošnjaci u Tuzli su dočekali Dansku i pružili vrlo dobar otpor favoriziranim Dancima, Francuska je lagano prošla gostovanje u Švicarskoj, kao i Norveška u Nizozemskoj.

BiH blizu iznenađenja, Francuska bez problema u Švicarskoj

Na krilima osvojenog boda u Bjelorusiji Bosna i Hercegovina je u Tuzli dočekala europskog viceprvaka Dansku. Prepuni Majdan je dočekao favorizirane Dance koji su dugo lomili otpor domaćih rukometaša te su na kraju Bosnu i Hercegovinu napustili s oba boda, a to ponjaviše mogu zahvaliti odličnom vrataru Nicklasu Landinu.

Veći dio utakmica je bio prilično izjednačen, Danska se nije mogla odvojiti na više od dva pogotka sve do završnih deset minuta kada je Mikkel Hansen odveo Dansku na sigurnih 22:18. Do kraja je Danska mirno zadržala prednost, a BiH uspjela smanjiti na konačnih 23:25.

Landin je prikupio 15 obrana od kojih je većina došla u trenucima kada se lomio rezultat, Hansen i Mollgaard su pet puta bili precizni, dok je za BiH Toromanović postigao šest pogodaka.

Francuska je i drugu utakmicu kvalifikacija odradila bez većih stresova. Oslabljena Švicarska nije bila dostojna europskim prvacima koji su manjih problema imali tek na startu utakmice, a potom je veća klasa Francuza došla do izražaja.

Napeto je bilo u uvodnim minutama, čak sedam sedmeraca u prvih 15 minuta govori o tome kakve su se obrane igrale, a Francuska je na odmoru imala četiri pogotka prednosti (15:11). U nastavku je Nikola Karabatić povukao Francusku do, na kraju, uvjerljive pobjede s 33:24.

Raspoloženom Karabatiću pridružio se i Gigou te su obojica postigla sedam golova, a lijepu je večer imao Sidorowicz koji je za Švicarsku bio devet puta precizan iz deset pokušaja.

Crna Gora iznenadila Island, Genshemier vukao Njemačku do pobjede

Pomlađena Crna Gora dočekala je Island koji je nastavio pružati neuvjerljive predstave. Iako i bez Palmarssona, Islanđani su slovili za favorite s obzirom na velike kadrovske probleme u Crnoj Gori, no nisu opravdali taj status.

Bolje je u susret ušao Island, no njegovu uvodnu prednost (4:1) brzo su poništili domaći rukometaši. U prvih deset minuta drugog poluvremena Crna Gora se odvojila na 18:13 i bilo je jasno kako će Island morati dobro zapeti ako želi do pobjede. Zapeli jesu, ali to im nije bilo dovoljno za za išta više osim minimalnog poraza (24:25), iako su u posljednjim trenucima imali napad za izjednačenje.

Nekadašnji igrač Karlovca, danas Metalurga, Vuko Borozan odigrao je fantastičnu utakmicu i s deset golova bio nesumnjivo prvo ime utakmice. Kod Islanda samo je Petersson sa sedam komada imao nešto veće brojke.

Susjedski derbi odigrali su Austrija i Njemačka, a na klupama obaju reprezentacija sjedila su dva Islanđanina, a novi njemački izbornik Dagur Sigurdsson nekada je bio izbornik Austrije i prilično je dobro iskoristio tu prednost.

Pred 6000 navijača u Beču nijedna ekipa se nije uspjela značajnije odvojiti sve do 50. minute kada Nijemci dolaze do tada najvećih 21:17 i znalački su sačuvali tu prednost do kraja utakmice.

Austriji je sigurno odmoglo i neigranje njihovog najboljeg igrača Victora Szilagyja, a u njegovom se odsustvu istaknuo Weber sa šest golova. Njemačkom slavlju uvelike je pridonio Uwe Gensheimer s deset pogodaka, ali i odlični vratar Lichtlein koji je na golu skupio čak 19 obrana.

Remi Češke i Makedonije, Srbija se mučila i u Izraelu

Češka bez Filipa Jiche nije ista momčad, a tu svoju (ne)kvalitetu pokazali su u Francuskoj. Ipak, i takvi su bili vrlo blizu pobjede protiv Makedonije koja na kraju može biti zadovoljna osvojenim bodom.

Imali su Česi na poluvremenu velikih 18:11, no pali su u nastavku i Makedonija je u 52. minuti stigla do poravnjanja (25:25). Imala je Češka posljednjih 15 sekundi s igračem više priliku da dođe do pobjede, no Babakov šut nije prošao i ostalo je 27:27.

Najbolji igrač Makedonije Kiro Lazarov i ovu je utakmicu odradio na razini i to s deset golova, dok su kod Češke po sedam puta mreže tresli Linhart i Zdrahala.

Izrael je na Islandu ostao smrznut na -17, a puno bolji su otpor pružili Srbiji koja se poprilično mučila u Izraelu, ali uspjela je stići do sovje druge pobjede.

Vodila je Srbija prije poluvremena s 13:7, a početkom nastavka Izrael je stigao na samo pogodak zaostatka (14:15). Ubacili su srpski rukometaši potom u višu brzinu i pobjegli na 20:15, no žilavi Izraelci su pet minuta stigli na 20:22, ali nisu imali snage ni znanja za preokret.

Osim Pomeranza, koji je šest puta bio precizan, domaćini nisu imali raspoloženog igrača, a kod Srbije su to bili Stojković sa šest te Nikčević i Zelenović koji su pratili s pet.

Norveška se prošetala u Nizozemskoj, Slovenija u Latviji, mučenje Španjolske

Povratkom Van Olphena koji je propustio utakmicu s Hrvatskom narasli su i apetiti nizozemskoj reprezentaciji te su se nadali kako bi mogli pomrsiti račune Norveškoj, no Skandinavci su im pokazali gdje su u odnosu na europski vrh.

Od samog je starta Norveška igrala bolje i nakon 15 minuta povela sa 7:4, a do poluvremena su to podigli na 13:9, kasnije i na 15:10 i tu je utihnula svaka nada Nizozemcima koji će prve bodove morati potražiti u ogledu s Turskom.

Spomenuti Van Olphen bio je prvo ime nizozemske reprezentacije s pet golova, dok je kod Norveške to bio Bjornsen sa šest te Joendal s jednim manje.

I Latvija se nadala kako bi mogla iznenaditi Sloveniju, no Slovenci su protutnjali Latvijom. Puno više raspoloženih igrača imali su hrvatski susjedi čije je odvajanje započelo sredinom prvog poluvremena (12:8), nastavilo se do kraja istog (21:13), da bi završilo na konačnih uvjerljivih 39:28.

Gajič je zatrpao domaći gol s deset pogodaka, Marguč je pratio sa šest, Cehte i Zvižej po pet. Jurdzs je za Latviju postigao sedam golova, a Krištopans šest.

Španjolska je vjerojatno došla odraditi gostovanje u Finskoj, a konačan će rezultat reći da je tako i bilo, iako će i prilično zavarati. Naime još u 48. minuti finska reprezentacija bila je na samo pogotku zaostatka (24:25), no Španjolci su serijom od četiri gola uništili finsku vjeru u čudo.

Maqueda i Tomas su predvodili Španjolsku sa sedam zgoditaka, Canellas je postigao šest, a Španjolci nisu imali rješenja za Tamminena koji je 11 puta tresao španjolsku mrežu.

Mađari ohladili Ukrajinu, Slovačka pala u drugom poluvremenu

Nakon mučenja protiv Portugala na domaćem terenu, Talant Dujšebajev je zasigurno imao što za reći svojim rukometašima. Reakcija je stigla u Ukrajini kojoj nije pomoglo ni to što su propustili ogled prvog kola kojeg će zbog napetih odnosa s Rusijom odigrati u travnju.

Već na poluvremenu bilo je jasno kako su Mađari kudikamo bliže pobjedi (15:9), a to su samo potvrdili u nastavku kada se njihova prednost popela čak i do 16 golova prednosti (31:15), no završilo je jednako uvjerljivih 33:20.

Čak 12 mađarskih igrača se upisalo u strijelce, a listu je predvodio Ivancsik sa sedam. Onufrijenko je s pet golova bio nejfikasniji u redovima domaće momčadi.

Veliki pad u drugom poluvremenu razlog je uvjerljivog poraza Slovačke na domaćem terenu od reprezentacije Švedske. Još na poluvremenu je Švedska imala samo pogodak prednosti (16:15), no Slovaci su ostali negdje u svlačionici te su inkasirali čak devet uzastopnih golova i pobjednik je bio odlučen nakon svega deset minuta nastavka.

Andreas Nillson je odigrao fantastičnu utakmicu u kojoj je iz devet pokušaja strpao isto toliko golova, a odličan je bio i Karlsson sa sedam pogodaka. Urban je sa sedam zgoditaka bio predvodnik domaće momčadi.

Za razliku od Švedske, reprezentacija Rusije je u svom prvom nastupu veći dio posla odradila u prvom poluvremenu. Na gostovanju kod Portugala nakon 30 minuta vodili su s 18:12. Konstantno su držali prednost ne dopustivši Portugalu da i na koji način ugrozi njihovu pobjedu u koju je najvećih osam pogodaka ugradio Igropulo, dok su za Portugal prednjačili Portela sa sedam te Duarte i Rocha s po šest.

Europsko prvenstvo 2016., kvalifikacije:

Skupina 1:
Turska – Hrvatska 22:32
Nizozemska – Norveška 22:30

Redoslijed:
1. Hrvatska 4
2. Norveška 4
3. Turska 0
4. Nizozemska 0

Skupina 2:
Litva – Bjelorusija 28:30
BiH – Danska 23:25

Redoslijed:
1. Danska 4
2. Bjelorusija 3
3. BiH 1
4. Litva 0

Skupina 3:
Latvija – Slovenija 28:39
Slovačka – Švedska 23:33

Redoslijed:
1. Švedska 4
2. Slovenija 4
3. Slovačka 0
4. Latvija 0

Skupina 4:
Izrael – Srbija 22:26
Crna Gora – Island 25:24

Redoslijed:
1. Srbija 4
2. Island 2
3. Crna Gora 2
4. Izrael 0

Skupina 5:
Portugal – Rusija 29:34
Ukrajina – Mađarska 20:33

Redoslijed:
1. Mađarska 4
2. Rusija 2 (utakmica manje)
3. Portugal 0
4. Ukrajina 0 (utakmica manje)

Skupina 6:
Češka – Makedonija 27:27
Švicarska – Francuska 24:33

Redoslijed:
1. Francuska 4
2. Makedonija 3
3. Češka 1
4. Švicarska 0

Skupina 7:
Finska – Španjolska 27:34
Austrija – Njemačka 24:28

Redoslijed:
1. Španjolska 4
2. Njemačka 4
3. Austrija 0
4. Finska 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!