Rukomet

Canjuga: "Najosnovniji cilj je polufinale, a sve ispod sedmog mjesta bit će neuspjeh"

Iz Panorame:Jelena Bagarić • srijeda, 12.11.2014.
Canjuga: "Najosnovniji cilj je polufinale, a sve ispod sedmog mjesta bit će neuspjeh"
Foto: FaH

Još je nešto manje od dva tjedna ostalo do početka priprema za nadolazeće Europsko prvenstvo za rukometašice koje se održava u Hrvatskoj i Mađarskoj. Prije desetak dana izbornik Vladimir Canjuga objavio je širi popis reprezentativki, no na današnjoj konferenciji za novinare taj je popis skratio za osam imena i osvrnuo se na same pripreme i očekivanja na Prvenstvu.

Do početka Europskog ženskog rukometnog prvenstva kojemu su domaćini Hrvatska i Mađarska ostalo je još nešto manje od mjesec dana. Izbornik hrvatske reprezentacije Vladimir Canjuga objavio je na konferenciji za novinare skraćeni popis reprezentativki. No, popis će se još kratiti.

„Napokon se bliži ono čemu se veselimo. Imamo Europsko prvenstvo gdje smo domaćini i moramo dati sve od sebe i dokazati se pred našoj publikom. Imamo sreće da skoro sve igramo Ligu prvakinja i nadamo se da ćemo svi doći sretni zdravi i veseli. Imamo dva tjedna da se pripremimo za EP i da se malo odmorimo od Lige prvakinja, ali i da se spremimo za EP. Prvu utakmicu protiv Švedske moramo otvoriti dobro, a kad prvu otvoriš dobro onda i sve druge idu lakše“, rekla je Sonja Bašić, kapetanica Lokomotive i reprezentativka Hrvatske.

“U ponedjeljak ću objaviti koje dvije neće doći, 18 ih dolazi na okupljanje. I ostaje deset u pričuvi koje mogu nastupiti na Europskom prvenstvu“, rekao je Canjuga i nastavio: "Sigurno je da četiri kružne napadačice neće ići, netko će otpasti ali tek nakon današnjih utakmica hrvatske lige i Lige prvakinja u subotu i nedjelju. Onda ću odlučiti koja kružna neće doći na okupljanje. A za još jednu igračicu ću se još morati odlučiti, ali sve to nakon utakmica koje slijede.“

Pripreme će se održati u Varaždinu gdje Hrvatska i igra svoje utakmice skupine C zajedno sa Švedskom, Njemačkom i Nizozemskom. Okupljanje počinje 24. studenog, a odvijat će se u dva ciklusa: „Prva faza će biti od ponedjeljka do nedjelje s tim da bi 29. studenog u subotu bila utakmica s Crnom Gorom. S Draganom Adžićem sam dogovorio da će to biti utakmica punih sastava i generalna proba pred, nadamo se, dobro popunjenim gledalištem u Varaždinu. U nedjelju će biti utakmica zatvorenog tipa s igračicama s manjom minutažom da u 24 sata ne istrošimo udarne igračice. 30. studenog će dobiti slobodno poslijepodne i ponedjeljak ujutro. U ponedjeljak se u hotelu okupljamo i imamo večernji trening. U prvoj fazi imat ćemo devet treninga i od 1. prosinca do početka Prvenstva imat ćemo deset treninga. Također odigrat ćemo i zatvorene utakmice u kojima ću koristiti kadete lokalnih klubova (Varaždin i Ivanec) da pomognu u obrambenom smislu.“.

Zbog gostujućih utakmica u Ligi prvakinja posljednje će se okupljanju priključiti rukometašice Podravke i Lokomotive, no izborniku Canjugi to predstavlja problem jer će igračice doći relativno umorne:

Sličnog mišljenja kao i Sonja Bašić bila je jedna od najiskusnijih reprezentativki Lidija Horvat koja je pozvala i navijače na Prvenstvo: “Naravno da nam je veselje i zadovoljstvo doći na ovo okupljanje jer je ipak to na domaćem terenu gdje ćemo pokušati dati sve od sebe da se borimo, da pokažemo najbolje što znamo. Da napravimo više taj neki iskorak koji se očekuje od nas. Prvenstveno je da budemo sve zdrave i da se dobro pripremimo i odmorimo te da se prvenstveno fokusiramo na sebe u svim segmentima. Već sada želim sve pozvati da planiraju godišnje i slobodne dane da dođu i budu naš osmi igrač na tribinama.“

“U kakvim su grupama su Lokomotiva i Podravka normalno da to nije ohrabrujuće. Sigurno da igranje u Ligi prvakinja ima dvojaku ulogu. Cure će odigrati šest utakmica Lige prvakinja na visokom nivou i to je pozitivno. Igranje u Ligi prvakinja podiže ljestvicu kvalitete na viši nivo, ali bojim se da će igračice doći umorne i iscrpljene i želimo li doći do polufinala moramo odigrati osam utakmica, a igraju se svaki drugi dan osim kada se križamo igramo dvije za redom“, pojasnio je izbornik Canjuga.

Osvrnuo se izbornik i na kratak period od dva tjedna za pripreme reprezentacije: “ Sve reprezentacije su u istim uvjetima, na to ne možemo utjecati. Mogli bi utjecati na EHF da se Liga prvakinja pomakne tjedan dana ranije i da se ekipe okupe tjedan ranije. Do srijede ćemo regenerirati ekipu i raditi na vraćanje ekipe u fizičku pripremu i onda igramo utakmicu u punoj snazi. Trebat će više samopouzdanja s njihove strane jer znamo da je bilo perioda u kojima je falilo iskoraka, protiv Francuske u kvalifikacijama za SP na primjer. Vjerujem da će nam i angažiranje psihologinje pomoći. Morat ćemo na svemu poraditi i samo zdravstveni bilten i velika motiviranost može donijeti izuzetne rezultate.“

Prvu utakmicu u skupini Hrvatice igraju protiv Švedske i sve je fokusirano na tu utakmicu: „Dobile su igračice na Croatia Cupu 70 minuta materijala o švedskoj reprezentaciji. Bez obzira na sve obaveze u klubovima, da svaki dan 20-ak minuta pogledaju Švedsku. Sve smo usredotočili na utakmicu protiv Švedske i drugu utakmicu protiv Njemačke. Na Croatia Cupu smo dobro odigrali prvo poluvrijeme s njima, ali u drugom smo pali. Trenutno ne razmišljamo o Nizozemskoj jer je daleko, da ne stvorim košmar curama. Potpuno smo koncentrirani na prvu utakmicu i malo na drugu“, prokomentirao je Canjuga.

Za kraj izbornik se osvrnuo i na plasman na samom Prvenstvu: “Svi očekuju medalju, ali moramo sagledati cijelo natjecanje. Najosnovniji cilj je polufinale jer se sve četiri ekipe plasiraju na SP u Danskoj. Polufinale se igra u Mađarskoj i onda imamo dvije utakmice da dođeš do medalje da se još lakše probijemo na OI u Riju. Neke igračice će i prestat s reprezentativnom karijerom, to su mi već najavile. Peto do sedmo mjesto je također dobar rezultat jer izbjegavamo najteže protivnike u kvalifikacijama za SP. Sve ispod toga je neuspjeh i domaćinstvo se mora iskoristit na najbolji mogući način“, zaključio je izbornik.

Popis reprezentativki:

Ivana Jelčić (RK Lokomotiva Zagreb)
Jelena Grubišić (Györi Audi ETO KC)
Marta Žderić (ŽRK Budućnost)
Maja Sokač (ŽRK Vardar SCBT)
Tea Grubišić (RK Lokomotiva Zagreb)
Anita Gaće (Dinamo – Sinara)
Aneta Benko (RK Lokomotiva Zagreb)
Katarina Ježić (RK Lokomotiva Zagreb)
Vesna Milanović – Litre (Györi Audi ETO KC)
Andrea Čović (RK Podravka Vegeta)
Dragica Džono (RK Podravka Vegeta)
Lana Franković (RK Sesvete Agroproteinka)
Andrea Penezić (ŽRK Vardar SCBT)
Ćamila Mičijević (ŽRK Zamet)
Miranda Tatari (RK Podravka Vegeta)
Maja Kožnjak (RK Lokomotiva Zagreb)
Kristina Elez (RK Podravka Vegeta)
Sonja Bašić (RK Lokomotiva Zagreb)
Žana Marić (Bietigheim)
Lidija Horvat (RK Lokomotiva Zagreb)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zovche13.11.2014. u 01:02
    koliko ovaj ima zivota? sve neuspjeh za neuspjehom a on i dalje tamo
    zovche