Košarka

Popović solidan u uvjerljivoj predstavi Himkija, Planinićevih šest poena u pobjedi Budućnosti

Davor Kovačević • četvrtak, 20.11.2014.
Popović solidan u uvjerljivoj predstavi Himkija, Planinićevih šest poena u pobjedi Budućnosti

Šesto kolo Eurokupa nastavljeno je u srijedu, a u skupinama D, E i F Bešiktaš, Banvitspor i Lokomotiv novim su se pobjedama znatno približili prolasku svojih skupina, dok su nekadašnji igrači hrvatskih klubova, Wright, Strawberry i Travis imali su svoju večer.

Skupina D

Riga – Himki 79:86

Ruski Himki prilično je lako prošao gostovanje u Latviji kod Rige. Prošlo kolo zapeo je u St. Petersburgu što mu je ujedno bio i drugi poraz u Eurokupu, no novom su pobjedom zadržali priključak s vodećim Bešiktašom u skupini u kojoj se već praktički nazire i konačni poredak.

Na poluvremenu je Himki imao visokih 54:36, u trećoj je to prešlo i 20 poena razlike, da bi domaćin iz Rige do kraja utakmice uspio znatno umanjiti poraz kojim je gotovo ispao iz svih kombinacija za prolazak dalje.

Rice s 21 i Koponen s 20 poena bili su prvi strijelci kod Himkija, a Marko Popović je za 28 minuta ubacio 11 poena i podijelio šest asistencija. Zakis i Jakovics s po 17 poena su predvodili Rigu, dok je Robinson dodao dva manje.

Union Olimpija – Bešiktaš 57:80

Union Olimpija pretrpjela je težak poraz na svom terenu od turskog Bešiktaša. Odlazak Mirze Begića smanjio je rotaciju i kvalitetu u slovenskoj momčadi i sve je to rezultiralo drugim porazom u ovom natjecanju.

Već nakon prvih deset minuta gosti iz Turske su imali 24:14, držali sličnu prednost do poluvremena, a onda su početkom treće četvrtine ekspresno prelomili utakmicu. S 53:30 Bešiktaš je odveo utakmicu i mirne vode i bez problema priveo utakmicu kraju.

Odličnu večer imao je Lofton koji je za Bešiktaš postigao 27 poena, a samo je još Atsur s 13 poena bio dvocifren. Za Olimpiju 16 Omićevih poena i 12 Marinovićevih, a Paolo Marinelli je za 20 minuta ubacio jednu tricu.

Zenit St. Petersburg – Szolnoki 81:61

Mađarski Szolnoki je novim, uvjerljivim porazom praktički ostao bez šansi za prolaskom u sljedeću fazu Eurokupa. Zenit je bio nadmoćan u svim segmentima igre protiv neraspoloženih Mađara.

Poslije izjednačene prve četvrtine, sve je bilo riješeno već do poluvremena. Zenit je otišao na 45:26, a povećao to kasnije i do najvećih 66:38 i za Mađare nije bilo povratka.

Hodge je s 20 poena prevodio Zenit, a pratili su Jones s 14 i Landry s 13 poena. Kod Szolnokija samo Lorant dvoznamenkast s 13 poena.

Redoslijed:
1. Bešiktaš 5-1
2. Himki 4-2
3. Union Olimpija 4-2
4. Zenit St. Petersburg 3-3
5. Szolnoki 1-5
6. Riga 1-5

Skupina E

Hapoel – Banvitspor 78:82

I u skupini E polako se odvajaju momčadi na vrhu. Jedan od favorita natjecanja, jeruzalemski Hapoel, imao je ambicija u Euroligi, a očito da ga Eurokup i nije previše uzbudio te je i s petim porazom u šest nastupa stigao nadomak ispadanja.

Turski Banvit bolje se snašao u izjednačenoj utakmici koja se odlučivala u posljednjim trenucima meča. Hapoel je imao 72:71, no Banvit se odvojio na 77:72 i tako umirio domaća nadanja.

Nekadašnji igrač Cedevite Bracey Wright je bio najefikasniji u redovima Hapoela s 21 poenom, Eliyahu je ubacio 15 poena, a Smith 13. Za goste iz Turske samo šest strijelaca, a među njima su se najviše istaknuli Davis s 20 poena, Rowland s 19 i Simmons sa 16.

Ploiesti – Oktjabr 79:96

Osim prvom četvrtinom rumunjski Ploiesti ne može biti ni s čim zadovoljan u utakmici s ruskim Oktjabrom. Drugi poraz u nizu Rumunje još uvijek nije dovukao u neugodnu situaciju, dok Oktjabr, s druge strane, može lakše disati u nastavku natjecanja.

Od zaostatka 20:28 početkom druge četvrtine, ruska se momčad malo prije poluvremena odvojila na 49:40, a onda u trećoj četvrtini sa 77:59 i riješila svaku dvojbu oko pobjednika.

Briljirao je nekadašnji ljubimac zadarske publike Romeo Travis koji je uz 25 poena prikupio i 12 skokova, a odmah do njega bio je Culpepper s 23 poena za Oktjabr. Kod Rumunja se tek istaknuo Mohammed s 19 poena.

Redoslijed:
1. Lietuvos Rytas 5-1
2. Banvitspor 5-1
3. Ploiesti 3-3
4. Oktjabr 3-3
5. Hapoel 1-5
6. Partizan 1-5

Skupina F

Lokomotiv Kuban – Stelmet 78:68

Lokomotiv iz Kubana je i bez Krune Simona zadržao 100-postotni učinak u Eurokupu. I šesta pobjeda u isto toliko nastupa došla je protiv otpisanog Stelmeta koji je ostao jedina ekipa bez pobjede, a još je lani igrao u Euroligi.

Utakmicu je Lokomotiv počeo riješavati tek u trećoj četvrtini. Još na poluvremenu bio je u zaostatku 39:45, a onda je s 28:11 odveo utakmicu na svoj mlin i mirno održao prednost do kraja.

Najraspoloženiji je kod Rusa bio Brown sa 17 poena, Voronov je dodao 16, a Delaney 15. Hrycaniuk je s 19 poena predvodio goste, a Zamojski je bio dobar s 14 poena.

Budućnost – Ventspils 87:69

Vrlo važna utakmica za ambicije Budućnosti odigrana je u Morači gdje je podgorička momčad uzvratila Ventspilsu za nedavni poraz u Latviji. Crnogorci s jednom pobjedom u pet kola nisu bili u dobroj situaciji, no kvalitetno su odreagirali protiv Ventspilsa i ostali u igri za prolazak.

Kao i u prethodnoj utakmici, i ovdje su se stvari počele riješavati tijekom treće četvrtine. Prednost od pet koševa s poluvremena (46:41) Budućnost je u nastavku digla do 70:56, a u čevrtoj to dodatno i podigla za uvjerljivo slavlje.

U pobjedu Budućnosti 15 poena je ugradio Cook, ali i podijelio čak 16 asistencija. Vitkovac je dodao 13 poena, a Dašić 12. Darko Planinić je za manje od deset minuta ubacio šest poena, dok Robert Rikić nije nastupio. Vairogs i Gulbis bili su prva imena kod gostiju sa 16, odnosno 14 poena.

PAOK – Pinar Karšiyaka 74:79

Veliki pad u posljednjih deset minuta koštao je grčki PAOK drugog poraza u Eurokupu. Pinar Karšiyaka to je znalački iskoristila i iz Grčke otišla s vrijednom pobjedom.

Grčka momčad imala je tijekom drugog perioda i 38:25,a pred kraj treće četvrtine i 65:54, no bilo je nedovoljno. Turci su podigli agresivnost u obrani i sa samo devet primljenih poena u posljednjih deset minuta potpuno preokrenuli utakmicu.

Nekadašnji igrači hrvatskih klubova očito su danas bili inspirirani, pa je tako tursku momčad predvodio, nakon već zastupljenih Zadra i Cedevite, nekadašnji igrač Cibone D. J. Strawberry s 23 poena, a pratio ga je Dixon sa 16. Charalampidis je za PAOK ubacio 18 poena, a deset je skupio Odum.

Redoslijed:
1. Lokomotiv Kuban 6-0
2. Pinar Karšiyaka 4-2
3. PAOK 4-2
4. Budućnost 2-4
5. Venstpils 2-4
6. Stelmet 0-6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!