Košarka

Bez dokaza o puštanju utakmice: Australcima pohvala umjesto kazne, Japanu suspenzija

Branimir Korać • srijeda, 26.11.2014.
Bez dokaza o puštanju utakmice: Australcima pohvala umjesto kazne, Japanu suspenzija
Foto: EPA

FIBA je danas na dnevnom redu između ostalog imala Australiju i Japan, a ovi košarkaški savezi s različitim raspoloženjima dočekuju kraj dana. Australci su ostali bez kazne zbog nedostatka dokaza dok je Japan suspendiran do daljnjeg...

Australija se našla pod sumnjom da je namjerno izgubila od Angole na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj kako bi izbjegla SAD čime je prekršen fair-play.

Iako su Australci očito igrali "pod ručnom" u tom susretu i mogli se naći pod žestokom kaznom,. jasno, takvo što bilo je teško dokazati. Glavni tajnik Fibe Patrick Baumann u konačnici je čak i pohvalio Australiju.

"Iako je postojala sumnja u namještanje tog susreta, Australija nije prekršila propise Fibe i za takvo što nema dokaza. Australija je jedna od naših najcjenjenijih članica i znamo da na nju možemo računati".

Međutim, to se ne može reći za Japan koji je zaradio suspenziju i zabranu nastupa u svim reprezentativnim akcijama. Razlog tome je sustav natjecanja i primjene pravila u japanskoj klupskoj košarci.

Naime Japan ima dvije prve lige što FIBA ne dopušta. Od Japana se u više navrata tražilo spajanje i stvaranje jedinstvene lige te igranje po Fibinim pravilima, međutim to se nije dogodilo. Tako se u Japanu i dalje igra Nacionalna liga s 13 momčadi i Japanska liga s 22 momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!