Košarka

Šuterska rapsodija: Briljantni Bilan i Pilepić srušili Limoges i ostavili Cedevitu u igri za prolazak

Davor Kovačević • petak, 28.11.2014.
Šuterska rapsodija: Briljantni Bilan i Pilepić srušili Limoges i ostavili Cedevitu u igri za prolazak
Foto: EPA

Čak 28 trica vidjeli su gledatelji u Draženovom domu. Cedevita je ponovila šutersku večer iz Izraela kada je priredila senzaciju protiv Maccabija i odigrala najbolju napadačku utakmicu u sezoni. Dovoljno za drugu pobjedu u Euroligi i ostanak u igri za Top 16.

I Cedevita i Limoges su u sedmo kolo Eurolige zakoračili s jednom pobjedom, stoga je bilo jasno da se poraženi iz tog susreta praktički može oprostiti od svih nadanja za prolazak u najboljih 16 ekipa u Euroligi.

Na sreću, Cedevita je odigrala briljantnu napadačku utakmicu, ponovila, zapravo nadmašila telavivsku večer kada su šokirali Nokia arenu i s drugom pobjedom ostala u igri za prolazak dalje, iako će za taj rezultat negdje morati ponoviti ovakvu večer.

Bila je ovo sasvim suprotna utakmica od one koju smo gledali u Francuskoj između Cedevite i Limogesa. Cedevita je odigrala najbolju napadačku utakmicu sezone, ni Francuzi nisu zaostajali, ubacili su čak više trica od Cedevite, ali to im nije pomoglo da pobjegnu od uvjerljivog poraza.

Jasmin Repeša je na parket poslao postavu uz samo jednu promjenu od posljednjeg susreta u ABA ligi sa Zvezdom. Umjesto načetog Gordića zaigrao je Ramljak koji je protiv Zvezde primio jedan udarac u živac i propustio ostatak te utakmice, a osim te izmjene ostatak ekipe je bio standardan, dakle Bilan, Mario Delaš, Ukić i Pilepić.

Sam početak utakmice bio je u najmanju ruku rastrgan i čudan. Cedevita je nakon manje od dvije minute imala 4:3, a gostujući trener je već zvao time-out. Razlog su bila četiri prekršaja njegove ekipe u tom periodu, prvi play Westermann je u 85 sekundi skupio dva prekršaja i napustio igru, bez da se i oznojio.

Pilepić je nastavio tamo gdje je stao protiv Zvezde. S dvije trice, dalekom dvicom i kontrom ubacio je osam od prvih 12 Cedevitinih koševa u početnih šest minuta. Loši nisu bili ni Francuzi, štoviše ugodno su iznenadili su svojim šuterskim sposobnostima, prvih 12 koševa – četiri trice.

Repeša je u prvih osam minuta izrotirao skoro cijelu postavu, “preživio“ je jedino Bilan koji je držao Cedevitu dok su vanjski igrači dva napada izgubili lopte za lagane koševe Francuza.

Uključio se i Gordić, tricom je odveo zagrebačku momčad na 29:24, kasnije i Babić, koji nije trebao ni igrati, svojom prvom, ukupno petom Cedevite u prvoj četvrtini i ukupno devet s obje strane za visokih 32:24. Cedevita je u Francuskoj u 20 minuta zabila 31 koš, u u prvih deset minuta u Zagrebu 32 koša.

Nedavna senzacionalna šuterska izraelska večer počela se naslućivati kada je Ante Delaš početkom druge četvrtine povezao dvije trice za 42:26. Igrala je Cedevita i odličnu obranu u tim trenucima, Limoges je stao šut iz uvodnih minuta, samo dva poena u prvih pet minuta te dionice.

I mladi su dobili priliku, Arapović je zapalio publiku s dva fadeawaya u stilu Dirka Nowitzkog, a Limoges je prekinuo napadački post. S tri vezane trice na brzinu su -18 smanjili na 37:46. Da se dodatno Francuzi ne približe pobrninuo se Ramljak, kako drugačije nego tricom. 8/11 trica Cedevite u 19 minuta i briljantnih 72 %.

Ono što su radili vanjski igrači Cedevite radio je i Bilan. Nastavio je izluđivati visoku liniju protivnika koji ga nisu znali obraniti, kada je primio koptu Miro je ili realizirao priliku ili izborio slobodna bacanja za odličnu rolu i deset poena.

Trenutak poluvremena dogodio se u posljednjim sekundama. Ante Delaš je odlično reagirao u obrani, bacio malo prejaku loptu prema Ramljaku, a ovaj je nekako spasio loptu i na kraju odlično poslužio Marija Delaša koji je lijepo zakucao i tako malo prebrisao muke od silnih blokada u prvom poluvremenu, a onda je s istekom vremena Curry u skladu sa svojim prezimenom poništio to zakucavanje tricom s osam metara za -9 svoje ekipe (43:52).

Nastavili su Francuzi gdje su stali, imali su prvi napad u nastavku, Smith je ubacio devetu tricu svoje momčadi za -6, a odmah u sljedećem napadu uzvratio je Mario Delaš, nadovezao se Ramljak, pa Bilan, Pilepić s dvije trice, čisto da se nešto lakše diše. 10:10 u tricama, 64:49 u koševima.

S obzirom kakva se šuterska rapsodija odigravala u Draženovu domu, ta prednost Cedeviti nije ništa garantirala. Serijom 8-0 Limoges je smanjio na 57:64. Bilan i Pilepić su potom odveli Cedevitu ponovno na dvoznamenkastu prednost 71:57, da bi na isteku 30. minute semafor pokazivao 77:65.

Šuterska preciznost je u tim trenucima malo stala. Cedevita je povezala četiri promašaja, a onda je post prekinuo Gordić. Srećom po zagrebačku momčad, Francuzi svoj post nisu prekinuli, pa se Cedevita odvojila na 84:68 sedam minuta prije kraja, a kada je Gordić ubacio osmometarsku tricu za 87:68 bilo je jasno da se pobjeda ne bi smjela ispustiti, a to je potvrdio i Bilan za +21.

Točno minutu prije kraja pala je i stotka. U jednoj kontri Babić je zakucao za 100. koš Cedevite, Žganec je podigao na najvećih +24, a Southerland je utakmicu završio onako kako je sve i počelo, tricom za konačnih 102:83 u korist Cedevite.

Bilan i Pilepić odigrali su briljantnu utakmicu. Obojica su bili gotovo nepromašivi, Pilepić je ubacio 21 poen (5/7 trica), Bilan je skupio 24 (10/12 za dva), Gordić je s bandažom upisao tri trice iz tri pokušaja i 11 poena uz sedam asistencija, a treba izdvojiti i Žganecovih devet poena i deset skokova. Kod Limogesa najveće brojke je imao Boungou-Colo s 18 poena, Curry je upisao 15, Smith 14, a 11 je dodao Westermann.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Maccabi Tel Aviv61:84CSKA Moskva
Alba Berlin79:78Unicaja Málaga
Cedevita102:83Limoges
1CSKA Moskva 100+162
2Maccabi Tel Aviv 73+14
3Unicaja Málaga 46+6
4Alba Berlin 46-29
5Cedevita 37-49
6Limoges 28-104

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.11.2014. u 01:11
    Tedeski palac gore! Ljudi su konačno prepoznali vrijednost ove Cedevite pa dolaze. Mlada momčad a i maternji jezik trenera nije zanemariv. Još treba ravnoteže tu u igri i općenito oko kluba ali zaslužili su uživati u pobjedi.
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199029.11.2014. u 00:22
    Bilanu je odavno misto u reprezentaciji, pogotovo kad vidiš ko mu je konkurencija. I ponašanjen i kvaliteton mu je tu misto!
    Hrvoje1990
  • narada10828.11.2014. u 22:12
    Dosta ljepih poteza. Moji favoriti: Bilan asist „iz outa" za Babića, turnaround fade away jumper Gordića protiv sata. Dečki su uživali na parketu. To je izgledalo kao uigrana momčad čiji šut se polako poboljšava i stabilizira. Fina rotacija, omladinska radna akcija u obliku Karla i Marka (možda bu... [više na forumu]
    narada108
  • narada10828.11.2014. u 21:53
    uzeli ste mi riječi iz usta, kako vele Englezi. Šta Miro treba još da uradi? Očito je da s njim dobimo opcije pod košem, pog. ako ga usporediš sa „konkurentom" Andrićem.
    narada108
  • Bestija_ST28.11.2014. u 21:46
    Pa naravno. I u NBA ljetnoj ligi su slinili na njega kako je kompletan i raznovrstan u postu. Ali repesa je telac stari. Sta se tice drugog kruga za Cedevitu, onaj poraz od albe doma ih izbacuje iz svih kalkulacija.
    Bestija_ST