Nogomet

Može li Milan uhvatiti priključak s Napolijem, a Liverpool s klubovima iz vrha Premier lige?

Sportnet • petak, 12.12.2014.
Može li Milan uhvatiti priključak s Napolijem, a Liverpool s klubovima iz vrha Premier lige?
Foto: EPA

Prvi dio sezone lagano se bliži svojem kraju, a novi vikend donosi nam nekoliko intrigantnih ogleda. Svakako najviše pozornosti bude oni susretu u Manchesteru i Milanu gdje se sastaju momčadi visokih ambicija, ali s različitom sezonom...

Nakon što je svladao jednog od prvih pratitelja, Bayer iz Leverkusena, Bayern će se u subotu uhvatiti ukoštac i s trećeplasiranim Augsburgom, najugodnijim iznenađenjem dosadašnjeg dijela Bundeslige. Upravo je Augsburg prošle sezone prekinuo rekordni Bayernov niz bez poraza u 53 utakmice, golom Sasche Möldersa za 1:0. "Zadatak je golem, ali radujemo mu se. Već smo pokazali da možemo stvoriti Bayernu probleme", rekao je vezni igrač Augsburga Tobias Werner.

Wolfsburg Olića i Perišića poslije osiguranog proljeća ima priliku u domaćem ogledu s Paderbornom nastaviti lov na Bavarce, a Jedvajevi i Krešićevi Apotekari od poraza u Münchenu moraju se pokušati oporaviti u još jednoj nezgodnoj utakmici, kod kuće protiv Borussije (M), koja se u prošlom kolu vratila pobjedama, a pod tjednom proslavila plasman u drugi krug Europske lige.

Kloppova Borussia (D) ide na gostovanje u Berlin, a posebno bi zanimljivo i neizvjesno moglo bi biti u ogledu Hoffenheima i Eintrachta, momčadi koje su nadomak europskih pozicija.

Poslije remija u prošlom kolu, Juventus i Roma pokušat će se ovog vikenda vratiti pobjedama u borbi za prvo mjesto. Iza Bianconera i Giallorossa su naporne utakmice u Ligi prvaka u kojima je aktualni talijanski prvak izborio drugi krug, dok je Roma bila neuspješna protiv Manchester Cityja.

Juveu u goste u nedjelju u ranijem terminu dolazi Mihajlovićeva Sampdoria, jedno od najugodnijih iznenađenja ovosezonske Serie A. Štoviše, momčad iz Genove jedina uz Juventus ima samo jedan poraz u dosadašnjih 14 kola. Roma će gostovati kod njenog gradskog rivala i mora razmišljati o sva tri boda.

Ipak, najzvučniji susret vikenda je okršaj Milana i Napolija. Rossoneri nikako ne mogu uhvatiti pozitivan ritam i približiti se vrhu tablice, ali treće mjesto je samo pet bodova udaljeno tako da sezona još uvijek nije za Inzaghija i društvo izgubljena. U težoj je poziciji Kovačićev Inter koji nije pobijedio već pet utakmica zaredom što želi promijeniti u Veroni.

Ove nedjelje, s početkom u 14:30, očekuje nas najveći otočki i jedan od najvećih svjetskih derbija. Domaćin Manchester United je slavio u posljednjih pet ligaških utakmica te je favorit u ovom dvoboju, budući da se Liverpool muči cijelu sezonu, a u utorak su ispali iz Lige prvaka jer nisu uspjeli pobijediti Basel na domaćem terenu, stoga im ni moral nije na najvišoj razini. Liverpoolu bi se za ovu utakmicu trebali vratiti Lallana i Balotelli koji još nije zabio pogodak za Redse u Premiershipu.

Vodeći Chelsea, koji je u prošlom kolu doživio prvi ovosezonski poraz kod Newcastlea, na domaćem terenu ne bi trebao imati većih problema s 13. Hullom koji ne zna za pobjedu već osam kola. Manchester City nalazi se u dobroj formi, svladali su u gostima Romu i plasirali su se u drugi krug Lige prvaka, a u Premiershipu su se približili vodećem Chelseaju na samo tri boda zaostatka. U subotu gostuju kod posljednjeg Leicestera i očekuju sva tri boda.

Ove sezone odlični West Ham gostuje kod Sunderlanda koji je u posljednjih pet kola upisao jedan poraz i četiri remija, a peti Southampton će seriju od tri uzastopna poraza pokušati prekinuti na gostovanju kod pretposljednjeg Burnleya. Zanimljiva utakmica odigrat će se između Arsenala i Newcastlea koji imaju jedan broj bodova.

Nakon uspješne kampanje u grupnoj fazi Ligi prvaka, gdje je primio samo jedan pogodak u šest utakmica, Danijel Subašić sa svojim Monacom dočekuje Marseille u sklopu 18. kola Ligue 1. Derbi susret Monaca i lidera s Velodromea zakazan je za večernji termin u nedjelju (21 sat). Prvi pratitelj Marseillea, Paris Saint-Germain također je izborio plasman u sljedeću fazu Lige prvaka, a ove nedjelje gostuje kod Guingampa, koji je pobjedom kod PAOK-a prošao dalje iz skupine Europske lige.

To nije pošlo za nogom Saint-Etienneu, koji gostuje na Azurnoj obali kod Nice, dok će Lille nakon neuspjeha u Europi pokušati kod kuće svladati Toulouse. Zanimljivo će biti i na La Beaujoireu, gdje Nantes ugošćuje Bordeaux, koji se penje prema vrhu.

U petak kolo otvaraju Lyon i Caen na Gerlandu, a Lavovi trebaju pobjedu kako bi zadržali korak za PSG-om i Marseilleom. Posljednjeplasirana Bastia očajno treba bodove u srazu s Rennesom, a Lorient se želi odmaknuti od opasne zone eventualnom pobjedom protiv Metza. Montpellier u subotu na Mossonu dočekuje Lens.

15. kolo Primere otvorit će neuobičajeno rano madridski Real. Već u petak gostovat će kod Almerije u terminu rezerviranom za one manje atraktivne klubove. Međutim Madriđane očekuje odlazak u Maroko na Svjetsko klupsko prvenstvo stoga je njihov dvoboj s Almerijom prebačen u najraniji mogući termin. Trebalo bi to biti tek zagrijavanje za Maroko, Almeria je u lošoj situaciji, promijenila je i trenera, no pitanje je koliko joj to može biti od pomoći protiv ovakvog protivnika.

Barcelona će na travnjak u subotu kada će gostovati kod Sammirovog Getafea. S obzirom na formu Reala, ali i sve bolje igre Atletico Madrida koji joj puše za vratom, Barcelona nema pravo na krivi korak. Momčad Luisa Enriquea trebala bi doći do pobjede u ovom susretu pred napokon ispunjenim tribinama Getafeovog stadiona.

Najzanimljiviji dvoboj igrat će se na Vicente Calderonu gdje Atletico očekuje težak posao protiv Villarreala. Obje momčadi u posljednje vrijeme igraju vrlo dobro, no očekuje se pobjeda Madriđana. Zanimljivo bi trebalo biti u još dva susreta i to onom između Malage i Celte te u baskijskom derbiju između Real Sociedada i Athletic Bilbaa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ZEEBANCIA13.12.2014. u 11:05
    realno gledajući u Bundesligi ovog vikenda nema derbija..... jedino ako se gleda da je derbi kad igraju klubovi iz iste pokrajine (Augsburg-Bayern=Bavarska) ili (Schalke-Koln odnosno Bayer L-Borussia M=oba para Sjeverna Rajna-Vestfalija)
    ZEEBANCIA
  • chule13.12.2014. u 09:22
    Po toj logici je i Genoa-Roma trebo bit derbi kola....a jasno je da nije...
    chule
  • Colchoneros12.12.2014. u 18:40
    Realno se zna pobjednik unaprijed, drugi susret ima puno veću neizvjesnost i zanimljivost.
    Colchoneros
  • Obrisan korisnik12.12.2014. u 18:35
    Zato jer tu igraju 1. i 3.
    Obrisan korisnik
  • Colchoneros12.12.2014. u 17:50
    Po cemu je Augsburg-Bayern veci derbi od Bayer-Borussia??
    Colchoneros