Rukomet

Rukometašice Norveške svladale Španjolke i osvojile šesti naslov prvaka Europe

Niko Rukavina • nedjelja, 21.12.2014.
Rukometašice Norveške svladale Španjolke i osvojile šesti naslov prvaka Europe
Foto: EPA

Rukometašice Norveške svladale su u Budimpešti Španjolsku s 28:25 i osvojile svoj šesti naslov prvaka Europe. U utakmici za treće mjesto prvenstva koje se održalo u Mađarskoj i Hrvatskoj, Šveđanke su bile bolje od osvajačica iz 2014., rukometašica Crne Gore.

Norveška preokretom do šestog naslova prvaka Europe

Na 11 do sada odigranih europskih prvenstava, rukometašice Norveške osvojile su šest zlata i tri srebra. Apsolutne vladarice europskog i svjetskog rukometa večeras su u Budimpešti bile bolje od reprezentacije Španjolske te su na kraju pobijedile s 28:25 (10:12).

Iako su Norvežanke na kraju slavile s tri razlike, prvi dio pripao je Španjolkama. Vođeni obranama Silvije Navarro, koja je zaključala svoja vrata na punih deset minuta, Španjolska je povela sa 7:4.

Ipak, tada se pojavila norveška golmanica Silja Solberg koja je, pak, namučila španjolske pucačice. Unatoč povratku Norveške u utakmicu, na poluvrijeme se otišlo s prednosti Španjolske 12:10.

Španjolska je držala prednost sve do 35. minute kada su Norvežanke izjednačile, a potom se odvojile na tri gola razlike (23:20). Kod tog rezultata, Sando je obranila svoj drugi sedmerac, a Sanna Solberg zabila svoj treći gol za velikih 24:20 za Norvešku.

Španjolke su se tada „bacile na glavu“, te su snažnim pritiskom ipak vratile utakmicu u neizvjesnost. Dvije minute prije kraja, rezultat na semaforu bio je 26:25, no tada Riegelhuth Koren zabija za vodstvo Norveške od dva razlike, a u samom finišu dvoboja Norveška je zabila još jedan pogodak za konačnih 28:25.

Najboljom igračicom pobjedničke momčadi proglašena je Nora Mork.

Šveđanke preko prvakinja iz 2012. do bronce

Rukometašice Švedske osvojile su svoju prvu brončanu medalju pobijedivši u utakmici za treće mjesto pobjednice iz 2012., reprezentaciju Crne Gore. Šveđankama je ovo druga medalja, budući da su 2010. osvojile srebro.

U tvrdoj utakmici Švedska je na kraju slavila s 25:23, iako su na odmor otišle s golom zaostatka (11:12). Najbolja igračica utakmice bila je Isabelle Gullden , ujedno i MVP te najbolja strijelkinja turnira. Rukometašicama Crne Gore danas je zabila sedam pogodaka.

Utakmica je bila izjednačena do crvenog kartona Torstensonove nakon što je udarila Majdu Mehmedović. Tada se Crna Gora odvojila na 10:7. No, do kraja poluvremena Šveđanke su se pribrale i uspjele su smanjiti na 12:11.

Drugi dio igrao se gol za gol, kad su se Šveđanke ipak odvojile na dva razlike. Bulatović je tada smanjila na 24:23 no pogodak za 25:23, koji je riješio pitanje pobjednika, zabila je Johansson 57 sekundi prije kraja, a minimalnu nadu u povratak nije iskoristila Bulatović kojoj je Bundsen obranila jedanaesterac.

“Ovo je definitivno najbolji božićni poklon. Crna Gora je igrala fantastično. Nama je bilo posebno teško kada je Linnea Torstenson dobila crveni karton. Stoga sam još više ponosna zbog ove pobjede. Imamo zaista kvalitetne igračice“, rekla je nakon utakmice trenerica Švedske Helle Thomsen.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH22.12.2014. u 09:53
    Tako se to radi, nadam se da će za godinu dana vratiti i svjetski naslov.
    ALGHAZANTH