Košarka

Florence spasio Zadar blamaže u Trnskom, Cedevita uvjerljiva u Bedekovčini

Davor Kovačević • utorak, 30.12.2014.
Florence spasio Zadar blamaže u Trnskom, Cedevita uvjerljiva u Bedekovčini

U četvrtfinalu Hrvatskog kupa uloge favorita opravdali su Cedevita, Zadar i Kvarner. I dok se Cedevita prošetala Bedekovčinom i smrznula Zabok na -45, Zadar se provukao u Trnskom i uspio spriječiti veliko iznenađenje. U susretu u kojem je pitanje pobjednika bilo najviše otvoreno, do povijesnog uspjeha i plasmana na završni turnir u veljači stigao je Kvarner.

Zagreb – Zadar 71:72

Prava drama odvijala se u Trnskom gdje je Zagreb propustio veliku priliku šokirati abaligaša iz Zadra. Prošle godine Zagreb je iznenadio sve, uključujući i Cibonu u polufinalu Kupa, a sada ih je samo velika inspiracija Jamesa Florencea , ali i mali sudački poguranac, spriječila da dođu u priliku ostvariti novu senzaciju u Kupu.

S obzirom na nekoliko važnih odlaska iz Zagreba posljednjih tjedana (Radić i Vladović) i na formu Zadra u posljednje vrijeme, klub s Višnjika u Trnsko je stigao u ulozi popriličnog favorita i tu ulogu držao većim dijelom prvog poluvremena. Zadrani su tijekom druge četvrtine imali i svoje najveće vodstvo od 35:24, a početkom nastavka i 46:37 i nije izgledalo da bi tu Zagreb mogao zakomplicirati stvari. Ali jest, Danijel Jusup je naredio zonu, razigrao se Zagrebov Božić i Zadar se odjednom našao u velikim i neplaniranim problemima.

Mravi su treću četvrtinu dobili s ukupnih 28:12 i u posljednjih deset minuta krenuli sa 63:52. No i Zadar je imao svog Božića, Jamesa Florencea koji je s vezanih osam poena približio Zadar na samo -1 (64:65) i veliku neizvjesnost u preostalih pet minuta utakmice. Najprije je Božić osigurao domaćinima 71:69 na ulasku u posljednju minutu, da bi se za Zadrane još jednom ukazao Florence i zabio tricu za 72:71, što se pokazalo i konačnim rezultatom. Dvije sekunde prije kraja Zadrani su spornim prekršajem tek ušli u bonus, no unatoč prosvjedima zagrebačke momčadi i traženju slobodnih bacanja, suci su domaćinima dali tek loptu sa strane, ali prilika je otišla u nepovrat, a Zadranima teška pobjeda.

Zadarski junak Florence okončao je utakmicu s 20 poena, dok je Sobin uz realizacijski još jednom obavio i najveći dio skakačkog posla. Postigao je 12 poena uz jednak broj skokova. Kod Zagreba je najefikasniji s 19 poena bio Božić, a 18 je dodao Šarlija.

Zabok – Cedevita 61:106

Prošle godine u istoj fazi Kupa na istom mjestu protiv istog protivnika Zabok je jedan šut dijelio do ogromnog iznenađenja. No za razliku od prošlosezonskog mučenja, Cedevita je naučila lekciju i u novom pokušaju u Bedekovčini pokazala Zaboku stvarnu razliku između euroligaša i A-1 ligaša. Bez ikakvog stresa i prevelikog utroška snage, upravo ono što je Cedeviti trebalo prije teškog i važnog nedjeljnog izazova protiv Partizana u Beogradu.

Manjih problema, ako se tako mogu i nazvati, za Cedevitu je bilo samo u prvoj četvrtini koja je završila 21:21, no u sljedećih deset minuta Vitamini su stvorili razliku kojom su riješili svaku neizvjesnost. S 33:13 Cedevita je do poluvremena stvorila kapital od 20 koševa prednosti (54:34), koji je u nastavku utakmice samo rastao i narastao do konačnih +45.

Najefikasniji igrač Cedevite bio je Pilepić s 20 poena (5/8 trica), 16 je dodao Babić, Arapović je dobro iskoristio 21 minutu za 14 poena, a Bilan je ubacio 13 poena. Kod Zaboka najbolji su bili Vlaić i Crnjević, oba postigavši 15 poena

Gorica – Kvarner 86:95

Četvrtfinale Kupa često ponudi okršaj u kojem manji klubovi mogu pronaći put do povijesnog uspjeha. Tako je bilo i u ogledu Gorice i Kvarnera gdje su oba kluba bila u prilici ispisati nove stranice klupske povijesti i osigurati plasman na završnicu Kupa, a za osvježavanje povijesnih knjiga pobrinuli su se košarkaši Kvarnera i sa stilom zaključili prekrasnu riječku jesensku sportsku priču.

Iako je Gorica odustajanjem Križevaca po prvi put izborila nastup u A-1 ligi, tijekom dosadašnjeg dijela sezone pokazala je da igra i da će igrati važnu ulogu u Prvenstvu, no protiv lidera tog Prvenstva nije mogla. Goričani su prvih 11 minuta preletjeli na krilima Bariše Krasića koji je od 27 domaćih koševa bio autor njih 16, no kako je stala Krasićeva inspiracija, tako je stala i Gorica.

-8 (19:27) Kvarner je do poluvremena preokrenuo na +10 (49:39), a onda pred kraj treće četvrtine stigao i do najvećih 73:55 i samo je neka šuterska blokada u riječkim redovima i luda serija domaćina mogla priuštiti Gorici povratak u utakmicu. Upravo se to i dogodilo, Kvarner gotovo ništa nije mogao pogoditi, a Krasić se ponovno probudio i doveo svoju momčad na samo -3 (80:83). No i Riječani su imali svog rutinera, Sinišu Štembergera, koji je tricom i dodatnim bacanjem odveo goste na +7, a kada je Veljačić stavio novu tricu za 92:84 pred sam kraj utakmice dvojbi više nije bilo.

Kvarner su do povijesnog uspjeha predvodili Konjević sa 17 poena, Čakarun s 15, a Štemberger i Šamanić s po 14. Gorici na kraju nisu pomogla ni 34 Krasićeva poena, a dodatnu je, ali nedovoljnu pomoć imao u 16 poena Petrovića te Zupca.

Kup Krešimira Ćosića

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mosa darza31.12.2014. u 11:54
    haha ovo je nevjerovatno. kad se dogodi neka sudačka odluka koja ide na stranu zadra, odma svi portali bruje o sudačkom pogurancu ekipi iz dalmacije, a koliko je puta zadar bia pokraden i nikad ali baš nikad nisam vidia da je negdi pisalo kako je zadar oštećen sa nekoliko odluka od strance sudaca... [više na forumu]
    mosa darza
  • Obrisan korisnik31.12.2014. u 09:09
    nije ih spasio Florence nego mladi neiskusni i od zna se koga instalirani suci!!!! A i Jupe je mogao pametnije voditi tekmu u kojoj imas +12 u zadnjoj četvrtini, kakvi su ono napadi???
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina30.12.2014. u 22:16
    pa gdje je otišao Radić?
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik30.12.2014. u 22:14
    naravno... zadar kao i hajduk. vječito potkradani od strane sudaca koji ne dopuštaju da se ostvari njihov vrhunski potencijal...
    Obrisan korisnik
  • Kit Karson30.12.2014. u 21:50
    Nek je i pokralo Zagreb, još 780 ovakvih utakmica Zadar triba ukrasti da bi sustiga Zagrebačke klubove po "sumnjivim odlukama".
    Kit Karson