Nogomet

Derbi sa 140-godišnjom tradicijom završio podjelom bodova

Niko Rukavina • nedjelja, 04.01.2015.
Derbi sa 140-godišnjom tradicijom završio podjelom bodova
Foto: EPA

U velikom derbiju škotskog nogometa, i jednom od derbija s najvećom tradicijom u povijesti, Heart of Midlothian i Hibernian FC remizirali su na Tynecastle stadionu u trećem ovosezonskom edinburškom derbiju...

Škotska druga liga svjetski je raritet jer se u njoj nalaze tri od četiri najtrofejnija kluba škotskog nogometa, a drugoligaši imaju više naslova prvaka Škotske od premierligaša. Glasgow iz Rangersa rekorder je po broju naslova prvaka Škotske s 54 titule, no zbog nagomilanih dugova 2012. proglasili su bankrot i krenuli od najnižeg škotskog ranga, četvrte lige. Danas se nalaze u Championshipu, drugoj ligi, zajedno s edinburškim klubovima, Heartsima i Hibernianom, koji broje svaki po četiri naslova prvaka Škotske, a prošle sezone oba su kluba ispala iz Premiershipa budući da, zbog također slabe financijske situacije, nisu imali snage sačuvati prvoligaški status.

U vjerojatno najzanimljivijoj i najatraktivnijoj sezoni Championshipa u povijesti, Hearts of Midlothian, klub osnovan daleke 1874. godine, suvereno maršira ligom s 13 bodova prednosti ispred prvog pratitelja Rangersa i samo tri remija (bez iti jednog poraza) u prvih 19 kola. Zanimljivo, dva od tri remija „izvukli“ su protiv gradskih rivala Hiberniana.

Hibernian je katastrofalno ušao u sezonu s četiri poraza u prvih šest utakmica i bili su u zoni ispadanja, no onda su potpuno neočekivano svladali Rangerse na Ibroxu s 3:1. Nakon te pobjede ušli su u pozitivnu seriju te se trenutno nalaze na trećem mjestu koje vodi u razigravanje za ulazak u Premiership, a u pretprošlom su kolu još jednom „razmontirali“ Rangerse, ovaj put s 4:0 na svojem Easter roadu.

Rangersi se nalaze na drugom mjestu s 13 bodova manje od vodećeg Heartsa i šest više od Hiberniana s kojim će, uz četvrtoplasirani klub Championshipa, vjerojatno razigravati za ulazak u najviši rang. Iako najtrofejniji škotski klub ne igra loše, u četiri ovogodišnje utakmice s rivalima iz Edinburgha imaju četiri poraza uz gol razliku 2:11.

626. Edinburgh derby završio podjelom bodova

Jučer je na Tynecastle stadionu u Edinburghu, domu Heartsa, odigran 626. edinburški derbi (320. službeni). Dok su Heartsi, kao što je već ranije naznačeno, osnovani 1874., Hibernian FC osnovan je godinu dana kasnije.

Oba kluba su od samih početaka bili najpopularniji timovi u političkom i kulturnom središtu Škotske. Iako se danas izgubila identifikacija navijača s obzirom na religijsko i etničko podrijetlo, Hibernian su osnovali mnogobrojni i siromašni irski imigranti, a jednu godinu starijeg rivala protestantski starosjedioci.

Prvi Edinburgh derby odigran je na Božić daleke 1875., a slavio je Hearts s 1:0. Kroz povijest ova dva kluba odigrali su 626. međusobnih utakmica, od čega 320 službenih. Heartsi imaju 280 pobjeda (140 u službenim utakmicama), Hibsi 200 (87 službenih), a 146 (93 službenih) utakmica je završilo neodlučeno. Najveću pobjedu zabilježio je Hibernian kada je na Novu godinu 1973. svladao gradske rivale s visokih 7:0.

Ove sezone, na putu k povratku u Premiership, Heartsi i Hibernian odigrali su tri utakmice. U prvoj su Heartsi na Tynecastleu odnijeli pobjedu od 2:1. Na Easter roadu, u drugoj utakmici, Hibernian je poveo preko ovogodišnjeg pojačanja, reprezentativca Konga, Dominiquea Malonge pred kraj prvog dijela. U 78. minuti Heartsov Parerson dobio je izravni crveni karton zbog grubog starta i činilo se kako će sva tri boda otići na stranu Hiberniana. Međutim, u drugoj minuti sudačke nadoknade pojavio se Turčin Alim Öztürk i nevjerojatnim golom s gotovo 40 metara od prečke zabio za izjednačenje.

U jučerašnjoj utakmici, ovaj puta na Tynecastleu, rivali su podijelili bodove. Hibernian je poveo u 23. minuti utakmice preko Cummingsa, a izjednačio je Walker u 40. minuti utakmice. Hibernian je i u ovoj utakmici bio bolja momčad na terenu, no pritisak u drugom dijelu (pogotovo u finišu utakmice) im nije urodio plodom.

Heartsi su tako zadržali vodeće mjesto na ljestvici kojeg suvereno drže bez poraza s 13 bodova prednosti pred Rangersima i 19 pred Hibernianom. Prvo mjesto izravno vodi u Premiership, a ekipe plasirane od drugog do četvrtog mjesta igraju razigravanje nakon kojeg igraju s pretposljednjom momčadi škotske Premier lige za ulazak u najviši rang.

Škotski Championship

1. Hearts 51

2. Rangers 38

3. Hibernian 32

4. Queen of South 32

5. Falkirk 29

6. Raith 24

7. Dumbarton 22

8. Cowdenbeath 14

9. Alloa 13

10. Livingston 7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!