Zimski sportovi

Video: Visoke emocije u Philadelphiji, Oilersi slavili u Washingtonu

Željka Jurkas • srijeda, 21.01.2015.
Video: Visoke emocije u Philadelphiji, Oilersi slavili u Washingtonu
Foto: EPA

Pet od osam susreta NHL-a u utorak navečer nije završilo u regularnom vremenu. Pensi i Flyersi podsjetili su koliko se zaista ne vole, Predatorsi su upisali drugi poraz u nizu, Boltsi mirno na prvom mjestu dočekuju pauzu, Wild je zamalo uzeo dva boda iz Joe-a, Hawksi su podsjetili koliko su dobra momčad u dominantnoj utakmici nad Yotesima, Bruinsi su zaustavili Starse, Oilersi uzeli drugi bod Capitalsima, a Rangersi iščupali pobjedu nad Sensima...

Pronaći prave epitete za objasniti sinoćnji susret Flyersa i Penguinsa je izazov sam po sebi. Divizijsko rivalstvo dvije momčadi koje se nikada posebno nisu voljele niti trpjele još jednom je zasjalo u punom sjaju. I po peti puta u nizu Flyersi su odnijeli pobjedu. Izrazito čvrsta i gruba igra, (pre)često preko granice dopuštenog obilježila je prije svega drugu trećinu. Jedan pogled na kaznene minute dovoljno govori (103 tijekom susreta). Kris Letang ozlijeđen je nakon nedopuštenog udarca Zaca Rinalda pred kraj prve trećine i više se nije vraćao na led, a tijekom cijelog susreta Pensi su igrali s manjkom igrača koji su se rotirali u potrazi za medicinskom pomoći u svlačionici. Gosti su dominirali ledom Wells Fargo centra prvih 13 minuta prve trećine, dopustivši Flyersima prvi udarac na vrata tek u 12. minuti. Dominaciju nisu pretvorili u vodstvo, a dodavanje na slijepo Beau Bennetta koštalo ih je gola u vratima Thomasa Greissa. U trećini koju je obilježilo sve osim hokeja Pensi su izjednačili short handed pogotkom Chrisa Kunitza, a početkom treće Bennett ih na predivno namještenu priliku za gol Jevgenija Malkina stavlja u vodstvo. Slavlje ne traje dugo jer skretanjem udarca Michaela Del Zotta, Chris VandeVelde poravnava rezultat. Pobjeda dolazi u produžetku dok David Perron služi kaznu za previše igrača na ledu. Griess zaustavlja udarac, ali ne uspijeva u potpunosti iskontrolirati pak iza leđa, kapetan Flyersa Claude Giroux ga odličnim pregledom igre vidi te strpljivo čeka priliku i pravovremeno ga vraća u mrežu.

Nije bila najljepša, ali ne može i ne mora svaka pobjeda biti takva, reći će trener Rangersa Alain Vigneault. I stvarno jučerašnji susret u MSG-u protiv Senatorsa neće se pamtiti po ničemu osim možda brzini Chrisa Kreidera koju je iskoristio za izjednačenje rezultata na početku zadnje trećine. Jedna greška na plavoj koštala je Senatorse drugog boda u produžetku te su još jednom ostali za korak prekratki.

Oilersi su nakon dugo vremena došli do druge pobjede u nizu (početak studenog 2014. je bio zadnji puta), u možda neočekivanom spletu okolnosti. Velikom prvom trećinom Capsi su na krilima dva gola svog kapetana Alexa Ovečkina (drugi je udario u kameru u gol u razbio ju) i jednim Jaya Beaglea bili na dva gola prednosti i držali se u ritmu gotovo do kraja druge trećine. Matt Niskanen zarađuje isključenje sedam sekundi prije isteka 40. minute zbog udarca koljenom Dereka Roya, a Nikita Nikitin zabija tri sekunde kasnije. Gol razlike dijeli momčadi ulaskom u zadnju trećinu, a domaćini uz pogodak Nicklasa Backstroma popuštaju u igri i dozvoljavaju povratak Oilersa. Minutu i sedam sekundi prije kraja Edmonton poravnava rezultat te u četvrtom krugu kaznenih udaraca uzima i drugi bod iz Verizon centra.

Prvi puta ove sezone Predatorsi su zaredali dva poraza u nizu, i to u Bell centru u Montrealu. Poveli su golom Mikea Ribeira sredinom druge trećine, a pobjedu ispustili u produžetku kada je Craig Smith zaradio isključenje. Gotovo minuta i pol trebala je Habsima da realiziraju prednost. P.K. Subban, koji je asistirao na izjednačujućem golu (također na powerplayju), slapshotom na dodavanje Andreja Markova odlučio je susret. Carey Price se vratio na gol domaćina nakon propuštenog susreta s Islandersima zbog ozljede i bio jedan od najboljih pojedinaca s 36 obrana.

S 13 udaraca na vrata Wilda kroz prve dvije trećine i poslavši Devana Dubnyka na klupu, Wingsi su u Joe Louis areni došli do tri pogotka prednosti, da bi u zadnjih 20 minuta, s 8 udaraca na vrata ispustili vodstvo i utakmicu odlučivali ispucavanjem kaznenih udaraca. Popravili su svoj ovosezonski skor te uzeli tek drugu od devet mogućih pobjeda. Wild može biti zadovoljan prezentacijom u zadnjoj trećini i karakterom koji su pokazali. U redovima domaćina Teemu Pulkkinen postigao je svoj prvi NHL gol.

Izrazito fizički susret, prije svega na strani Boltsa u Amalie areni u Tampi, rezultirao je odličnim penalty killom domaćina koji je Lightningu svaki puta dao novi zamah energije i odveo susret na njihovu stranu. Boltsi će All-Star pauzu dočekati na čelu Atlantica i Istoka. Ben Bishop obranio je 27 udaraca, a Alex Killorn dvaput pogodio mrežu Vancouvera. Isključenjem na isključenje, kroz zadnje dvije trećine domaćini su stalno gostima davali prilike koje ovi nisu znali i mogli iskoristiti. Dvaput su Nucksi imali 3-na-5 powerplay u druge dvije trećine, uz ostala isključenja, a u prvoj trećini nisu upisali udarac na vrata do 15. minute.

700. NHL utakmica Vernona Fiddlera počela je da bolje nije mogla za centar Starsa. Nakon izjednačene prve trećine zabio je prvi pogodak susreta za vodstvo domaćina, no slavlje nije dugo trajalo i Bruinsi nakon iduće propuštene prilike Fiddlera prelamaju utakmicu. Preuzimaju posjed paka i s dva gola do kraja trećine dolaze u vodstvo koje povećavaju još jednim pogotkom na početku iduće. Sve u svemu Starsi su odigrali jako dobar susret, s jednom greškom koja ih je na kraju koštala bodova, a jedan od najboljih pojedinaca u redovima gostiju bio je vratar Tuukka Rask s 36 obrana.

Večer značajnih brojeva za Hawkse u jednom od njihovih najboljih izdanja ove godine gledali smo u United centru u susretu s Arizonom. Kapetan Jonathan Toews postigao je prvi pogodak nakon jedanaest utakmica, Andrew Shaw zabio je dva gola nakon poduže suše u kojoj je imao jedan u zadnje 22 utakmice, Joel Quenneville prekinuo je dva poraza u nizu u svojoj 500. NHL utakmici, Patrick Kane skupio je tri boda, od čega jedan svojim 200. NHL pogotkom na koji je, kao i ja njegov prvi i stoti asistirao Patrick Sharp. Uspjehu u ovoj poprilično jednosmjernoj utakmici doprinijeli su i Teuvo Teravainen i David Rundblad svojim drugim pogocima sezone. Na strani Coyotesa jedini je Lucas Lessio prošao Anttija Raantu za svoj prvi NHL gol.

New York Rangers - Ottawa Senators 3:2 OT (; 1-0 Hayes, 1-1 Karlsson, 1-2 PPG Michalek; 2-2 Kreider; 3-2 Hagelin)

Washington Capitals - Edmonton Oilers 4:5 SO (1-0 Ovečkin, 2-0 PPG Ovečkin, 2-1 Roy, 3-1 Beagle; 3-2 PPG Nikitin; 4-2 Backstrom, 4-3 Purcell, 4-4 Nugent-Hopkins;; 4-5 Purcell)

Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 3:2 OT (1-0 L. Schenn; 1-1 SHG Kunitz; 1-2 Bennett, 2-2 VandeVelde; 3-2 PPG Giroux)

Montreal Canadiens - Nashville Predators 2:1 OT (; 0-1 Ribeiro; 1-1 PPG Galchenyuk; 2-1 PPG Subban)

Detroit Red Wings - Minnesota Wild 5:4 SO (1-0 Pulkkinen, 1-1 PPG Koivu, 2-1 Ericsson; 3-1 PPG Nyquist, 4-1 Ouellet; 4-2 PPG Parise, 4-3 Vanek, 4-4 Parise;; 5-4 Nyquist)

Tampa Bay Lightning - Vancouver Canucks 4:1 (; 1-0 Filppula; 2-0 Killorn, 3-0 Boyle, 3-1 Corrado, 4-1 EN Killorn)

Chicago Blackhawks - Arizona Coyotes 6:1 (1-0 PPG Toews, 2-0 Shaw; 3-0 Kane, 4-0 Teravainen, 4-1 Lessio, 5-1 Shaw; 6-1 Rundblad)

Dallas Stars - Boston Bruins 1:3 (; 1-0 Fiddler, 1-1 Eriksson, 1-2 Campbell; 1-3 PPG Hamilton)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!