Nogomet

Video: Lude utakmice u četvrtfinalu Azijskog kupa: Irak i UAE izbacili favorite iz natjecanja nakon jedanaesteraca!

Niko Rukavina • petak, 23.01.2015.
Video: Lude utakmice u četvrtfinalu Azijskog kupa: Irak i UAE izbacili favorite iz natjecanja nakon jedanaesteraca!
Foto: FaH

U nevjerojatnim utakmicama četvrtfinala Azijskog kupa odigrane su dvije lude utakmice koje su riješene nakon izvođenja jedanaesterca. U dvoboju velikih političkih rivala punom preokreta, reprezentacija Iraka svladala je Iran nakon 3:3 u prvih 120 minuta, a Japan je ispao od Ujedinjenih Arapskih Emirata unatoč 35 utakmica na suparnički gol.

Iran – Irak 3:3 (6:7)

U četvrtfinalu Azijskog kupa, Irak i Iran odigrali su jednu od najboljih utakmica u povijesti ovog natjecanja. Nakon prvih 90. minuta bilo je 1:1. U produžecima, Iračani su dva put poveli, a Iran, koji je od 43. igrao s igračem manje, se dva put vratio iz mrtvih. Na kraju je nakon boljeg izvođenjem jedanaesteraca, i to tek nakon osme serije, slavio Irak.

Irak i Iran su dugogodišnji ne samo nogometni, nego i geo-politički rivali. U 80-tim godinama prošlog stoljeća ove su dvije susjedne države bile u dugogodišnjem ratu, a suvremeni danonoćni sukobi na Bliskom Istoku dodatno su podignuli tenzije prije i za vrijeme ovog dvoboja.

Iran je došao u vodstvo u 23. minuti pogotkom glavom Sardara Azmouna. Iran je bio bolja momčad u prvom dijelu i činilo se kako će sigurni na odmor, no Mehrdad Pooladi je u 43. minuti dobio drugi žuti karton i ostavio svoju momčad s igračem manje.

Irak je brojčanu prednost na terenu iskoristio u 56. preko Ahmeda Yasina. Drugi dio nije bio previše atraktivan, ali se zato igralo iznimno čvrsto te je sudac morao podijeliti još tri dodatna žuta kartona.

U produžecima se odvijala prava drama. Prednost Iračanima u 93. je donio Younis Mahmoud, nacionalna legenda koji je Iraku donio jedini naslov azijskog prvaka pogotkom u finalu 2007. protiv Saudijske Arabije.

U sljedećih sedam minuta Iračani su dobili čak tri žuta kartona, no Iran je s igračem manje uspio izjednačiti u 103. preko Morteza Pouraliganji. No, isti igrač u 116. minuti skrivio je penal na Yaseru Kasimu, a s bijele točke precizan je bio Dhurgham Ismail.

Ni tu nije bio kraj dramama u ovom nevjerojatnom meču. Minutu prije isteka 120., Reza Choochannejhad zabio je za izjednačenje i raspucavanje jedanaesteraca.

Prvi penal propustili su Iranci, no precizan nije bio ni Abdulameer na drugoj strani. Tek u osmoj seriji, Iranov Ali Amiri je promašio udarac, a veliku pobjedu i dvoboj protiv Južne Koreje Iraku je donio Salam Shakir

Japan – Ujedinjeni Arapski Emirati 1:1 (4:5)

Nakon 120 minuta igre, Japan je imao čak 35 udaraca na gol UAE, dok su borbeni „Emirati“ imali samo tri. Posjed lopte je također bio debelo na strani Japanaca, no unatoč tome, UAE su došli do senzacionalnog prolaza nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

UAE su rano došli do vodstva, preko Alija Al Hajerija u 7. minuti utakmice. Nakon toga, nogometaši UAE su se potpuno povukli u svoju polovicu i prepustili inicijativu Japancima koji nikako nisu mogli zabiti gol.

U drugom dijelu Japanci su imali čak 22 udaraca na gol Emirata i 72% vremena loptu u svojim nogama, no tvrdi otpor UAE-a slomili su tek u 81. minuti kada je talentirani Gaku Shibasaki izborio produžetke.

I u produžecima, UAE su „parkirali autobus“ pred svojim golom i čekali su istek 120. minuta, nakon kojih su uslijedili jedanaesterci.

Japanski tragičari definitivno su dvije najveće zvijezde, Keisuke Honda i Shiji Kagawa koji su promašili penale za „Zemlju izlazećeg sunca“, rok je kod Emirata jedini bio neprecizan Khalid Esmaeel, a to je bilo dovoljno za veliki uspjeh nogometno slabih Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će u polufinalu igrati protiv domaćina Australije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gh0C24.01.2015. u 14:32
    imenjak Ghoochannejhad a ne Chooc
    Gh0C
  • Obrisan korisnik23.01.2015. u 15:59
    ovo azijsko se nekako može sa SP-om usporediti po tim iznenađenjima. pa još jednom bez straha od floskulizma možemo reći da nitko danas nije lagan protivnik, iliti onu danas svi igraju nogomet.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2015. u 15:38
    LIjepa vijest ova pobjeda Iraka. Za zemlju razorenu kontinuiranim ratom, terorizmom i baznađem, ovo polufinale je naizgled mala, ali velika stvar. Bar mali osmijeh na lice tim ljudima ako su uopče u stanju pratiti prvenstvo na tv !
    Obrisan korisnik