Rukomet

Štrlek: "Moramo odigrati najbolju utakmicu na Prvenstvu da pobijedimo Poljake"

Iz Dohe:Jelena Bagarić • utorak, 27.01.2015.
Štrlek: "Moramo odigrati najbolju utakmicu na Prvenstvu da pobijedimo Poljake"
Foto: EPA

U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva Hrvatska će se sastati s Poljskom koja je izbacila Švedsku u osmini finala. Jučer su imali dan odmora, ali danas hrvatski reprezentativci kreću s ozbiljnim pripremama za taj četvrtfinalni susret protiv nimalo bezazlenih Poljaka.

Nimalo lak posao neće imati Hrvatska u četvrtfinalu protiv reprezentacije Poljske. Iako se očekivalo da će igrati protiv Švedske, svoje mjesto među osam najbolji ipak je prošla Poljska što je i za našeg prvog vratara Mirka Alilovića bilo iznenađenje: „Ovo je iznenađenje, ali svejedno oni su u svjetskom rukometnom vrhu već godinama. S njima imamo dobra iskustva, ali ovo je novi turnir, nova utakmica. Sigurno su motiviraniji nego prije da nam vrate za sve te poraze“, rekao je Alilović.

“Nedostaje im par važnih igrača, ali sigurno će biti teška utakmica. Osam najboljih reprezentacija je tu, a veliki je ulog, ulog je polufinale i borba za medalju. Istina, naši dečki igraju tamo, poznaju ih dobro, ali i mi skoro svaki turnir igramo protiv njih i dobro ih poznajemo. Sigurno je psihološka prednost na našoj strani, ali opet Poljaci su dobri i motivirani, dižu se iz utakmice u utakmicu i treba biti jako oprezan“, konstatirao je Alilović koji je istakao kako Poljaci igraju odličnu obranu što su pokazali i protiv Švedske.

U susretu protiv Švedske Slawomir Szmal imao je odličan dan, a Alilović ističe kako bi to moglo presuditi: “Sigurno će obrane presuditi, jučer su se igrale jako dobre s malo golova. Szmal je bio bolji, ali Šveđani imaju veliki hendikep jer im nije igrao Kim Anderson. Podiglo im se samopouzdanje i vjeruju u prolaz i bit će nam teško.“

Odličnu vanjsku liniju imaju Poljaci iako im nedostaje Marcin Lijewski, posebno raspoložen protiv Švedske bio je Karol Bielecki: “Bielecki je pravi razarač, šutira s 11, 12 metara, to su bombe. Mislim da cijela njihova vanjska linija igra jako dobar rukomet. Treba biti oprezan s Jureckim i Rojewskim na desnoj strani. Sve su to vrhunski igrači koji igraju u vrhunskim klubovima tako da nas ne može samo Bielecki pobijediti“, rekao je Alilović.

Čak trojica naših reprezentativaca igra u Kielceu i dobro poznaju poljske rukometaše. Manuel Štrlek jedan je od njih, a ističe kako Hrvatska u tom susretu mora dati sve od sebe: “Ja sam uvjeren da moramo odigrati najbolju utakmicu na Prvenstvu da pobijedimo Poljake koji su pokazali stvarno odličan rukomet do sada. Najranije od svih su počeli s pripremama, 16.12. su se već okupili. Sigurno su dobro spremni i traže svoju šansu da nakon par godina dođu u borbu za medalju.“

Hrvatska i Poljska jako se dobro poznaju, ali Štrlek je pojasnio što su najjači aduti Hrvatske u tom susretu: “Danas se više-manje sve zna što njih krasi, što nas. Svatko će probati nametnuti svoj stil igre i bit će sigurno neizvjesna utakmica u kojoj ćemo mi težiti da pokušamo iz dobre obrane što više laganih pogodaka postići“, rekao je Štrlek.

Ono što je Poljake poguralo prema pobjedi protiv Švedske izuzetno je jaka obrana na čelu sa Szmalom: “Šveđani su im zabili samo 20 golova tako da sigurno imaju jako visoku obranu, tu unutarnju četvorku, znači svi igrači preko dva metra i više. Iza njih još stoji i Szmal koji je u jako dobroj formi na Prvenstvu i sigurno je da će biti jako teško. Ali ja sam siguran da ćemo mi pokazati našu pravu sliku u toj utakmici i da ćemo odigrati najbolju utakmicu do sada“, pojasnio je Štrlek.

Iako igra s većinom od Poljaka u Kielceu, Štrlek ističe da je to zapravo „dvosjekli mač“: “Sve ima svoje pluseve i minuse, ali ja bih naglasio da je tu veliki respekt s jedne i s druge strane međusobno među igračima i drago mi je da će iz našeg kluba biti dosta igrača u borbi za medalju. Nadam se da ćemo to biti mi jer ćemo odigrati najbolju utakmicu do sada.“

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!