SP 2015. - Završnica, za 5. mjesto, 31.01.2015, 17:15 h
Hrvatska
Hrvatska 24:28 Danska
Danska

Hrvatski rukometaši sa Svjetskog prvenstva u Kataru vraćaju se sa šestim mjestom

Iz Dohe:Zvonka Keliš • subota, 31.01.2015.
Hrvatski rukometaši sa Svjetskog prvenstva u Kataru vraćaju se sa šestim mjestom
Foto: EPA

Hrvatski rukometaši u subotu su zakoračili i u posljednji susret na Svjetskom prvenstvu koji im je donio borbu za peto mjesto i težak dvoboj s reprezentacijom Danske koja se nakon 60 minuta igre pokazala sigurnom i boljom te je slavljem stigla do pete pozicije na svjetskoj smotri, dok se Hrvati kući vraćaju sa šestim mjestom.

Hrvatska - Danska 24:28 (11:15)

Svjetsko prvenstvo, utakmica za peto mjesto
DOHA - Dvorana Lusail, Gledatelja: 1593
Suci: Raluy Lopez/Sabroso Ramirez (Španjolska)

Hrvatska: Alilović (7 obrana), Ivić (6 obrana); Duvnjak 4, Stepančić 4, Kopljar 3, Vori, Gojun, Horvat, Karačić 3, Bičanić, Štrlek 3, Čupić 3, Musa, Ninčević, Slišković 4, Brozović
Izbornik: Slavko Goluža

Danska: Landin (4 obrane), Green Krejberg (10 obrana); Christiansen 6, Larsen 1, Mortensen 4, Eggert, Schmidt, Spellerberg, Noddesbo 1, Svan, Lindberg 5, R. Toft, Mollgaard, Sondergaard 1, H. Toft 2, Hansen 8
Izbornik: Gudmundur Gudmundsson

Sedmerci: Hrvatska: 3/4; Danska: 1/1
Isključenja: Hrvatska: 6 min.; Danska: 6 min.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija okrenula se ove subote i posljednjem dvoboju na Svjetskom prvenstvu u Kataru te je snage u posljednjem terminu u dvorani Lusail odmjerila s uvijek teškom reprezentacijom Danske. Nakon poraza u četvrtfinalu od Poljske te slavlja nad Njemačkom u prvom susretu razigravanja od petog do osmog mjesta, Hrvati su krenuli u borbu za peto mjesto na svjetskoj smotri vrijedno domaćinstva kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Riju. Nakon borbenih 60 minuta Danska se pokazala sigurnijom i boljom te je imala kontrolu nad susretom za konačno slavlje s četiri pogotka razlike vrijedno petoga mjesta na SP-u.

Izbornik Slavko Goluža na teren je poslao Mirka Alilovića među vratnice, dok su se u prvoj obrani ispred njega našli Ivan Čupić, Marko Kopljar, Domagoj Duvnjak, Jakov Gojun, Ivan Slišković te Manuel Štrlek.

Hrvatska ponovno ne ulazi dobro u susret te do prvog vodstva stiže Danska preko Caspera Mortensena, dok prvi hrvatski pogodak tek u šestoj minuti postiže Čupić s linije sedam metara. Uslijedila je kratko igra pogodak za pogodak, iskazali su se tada i vratari na obje strane, kako Alilović tako i Jannick Green Krejberg, no Danci potom ubacuju u brzinu više i polako, ali sigurno odvajaju se od svog suparnika. Mikkel Hansen i Mads Christiansen sigurnim pogocima predvode Dansku do 6:4, dok isti igrači uz pomoć Henrika Tofta sredinom prvoga poluvremena osiguravaju danskih +4 (8:4).

Vrijeme je stoga bilo da izbornik Goluža pozove minutu predaha te da posloži svoje redove kako bi se Hrvatska vratila u susret, no do ulaska u završnicu uz raspoloženog Igora Karačića uspijeva tek smanjiti zaostatak na minus dva. Nakon šest minute bez hrvatskog pogotka Karačić se još jednom ukazuje kako bi prekinuo hrvatski post te nakon odvajanja Danske na +6 (14:8), postigao deveti pogodak Kauboja. Među vratnicama priliku dobiva Filip Ivić koji odmah vrlo dobro reagira, pridružuju mu se tada i Kopljar i još jednom Karačić (11:14), no Green potom sigurno brani Čupićev sedmerac, a raspoloženi Mortensen odvodi Dansku na predah s vodstvom 15:11.

Nakon što Kopljar pogotkom otvara nastavak susreta, Hrvati su ponovno bezidejni, a ne pomaže im ni 5-1 obrana. Odličan je tada danski vratar Green, sve sjajniji Hansen i Hrvatska narednih sedam minuta ostaje bez pogotka, dok se Danci odvajaju na vrlo dobrih 17:12. Hansen ne posustaje ni u narednim minutama te do sredine drugoga dijela, nakon novog smanjenja zaostatka Hrvatske, s četiri uzastopna pogotka odvodi svoju momčad na 22:17.

Iako se do ulaska u završnicu dvoboja na hrvatskoj strani ukazuje Duvnjak, a pripomažu mu i Luka Stepančić te Štrlek za minus tri (20:23), Danci ne posustaju te održavaju stečeno vodstvo. Osam minuta prije kraja Hrvatska ima priliku stići na samo pogodak zaostatka, no Slišković trese vratnicu i Danci to koriste za novo odvajanje na +3 (26:23). Do samoga kraja Danska čuva stečeno vodstvo, Hrvatska ne koristi svoje prilike za smanjenje rezultata i od Svjetskog se prvenstva oprašta porazom 24:28 te se kući u Hrvatsku vraća sa šestim mjestom na Svjetskom prvenstvu.

Najefikasniji u redovima Danske bio je Mikkel Hansen s osam postignutih pogodaka te je ujedno proglašen najboljim igračem susreta, Jannick Green i Niklas Landin sakupili su zajedno 14 obrana, dok su najbolji kod Hrvatske bili Domagoj Duvnjak, Luka Stepančić i Ivan Slišković s po četiri gola, Mirko Alilović obranio je sedam lopti, a Filip Ivić šest.

SP 2015. - Završnica

za 5. mjesto

Hrvatska24:28Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SP 2015. - Završnica

za 5. mjesto

Hrvatska24:28Danska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • serieA01.02.2015. u 14:46
    lako je sada srati po svima ali nažalost je i realno! nakon dolaska Goluže reprezentacija je počela (pokušala počet) igrati nekakac skandinavski rukomet sa obranom 6-0 (ono kada igramo 5-1 se vidi da nije dovoljno izvježbano) i forsiranja igre u polukontru i kontru.....nisu naši igrači odrastali u... [više na forumu]
    serieA
  • serieA01.02.2015. u 13:34
    ne može se svaki turnir pomlađivati reprezentaciju...ako to i mi laici znamo da u reprezentaciji pogotovo na velika natjecanja ne stvaraš ekipu za slijedeća natijecanja nego ideš ostvariti najbolji rezultat sa najboljim igračima u tom trenutku a mlađima daj priliku u lakšim utakmicama tjekom... [više na forumu]
    serieA
  • Obrisan korisnik31.01.2015. u 21:08
    nijie sulić out zbog starosti već zbog tih nekih sukoba sa savezom, jer sulića nema već jako, jako dugo i prije starosti pa da se prestanu pričati te gluposti oko njega. e sad, što je bilo između njega i njih ne znam, ali da je veliki gubitak znaju svi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2015. u 21:04
    Renato Sulic najbolji pivot svijeta trenutno. Enough said! glavno da je star
    Obrisan korisnik
  • narada10831.01.2015. u 20:59
    Biegler od neuspješnog Wente preuzeo jadnu i traljavu reprezentaciju i ih (sa istim igračima!) nakon samo tri godine vratio u svjetski vrh, Ribera radi dve i po godine sa nekom pomješanom, ali talentovanom ekipom, pa ide u finale, Vujović u Zagrebu (a prije njega Obrvan) ... Dokazi dosta koju ulogu... [više na forumu]
    narada108