Zimski sportovi

Hawksi ostali zaključani u Shark Tanku, Kingsi pali u TD Gardenu

Željka Jurkas • nedjelja, 01.02.2015.
Hawksi ostali zaključani u Shark Tanku, Kingsi pali u TD Gardenu

Tri matineje i osam večernjih susreta odigrano je u subotu u NHL-u. Počelo je i završilo sa shutoutom domaćina, a u utakmicama između još su se Flyersi priključili zaključavanjem svojih vrata. Wingsi, Senatorsi, Bruinsi, Devilsi, Rangersi, Boltsi i Flamesi upisali su pobjede na domaćem ledu, a jedinu gostujuću pobjedu večeri odnijeli su Starsi iz Winnipega...

Jedan od najzanimljivijih susreta odigran je kao prva matineja u Bell centru u Montrealu. Habsi su dočekali Capitalse i utakmica prepuna prilika, velikih vratarskog obrana na obje strane, jakih udaraca i ponekad kratkih živaca, dočekala je kraj regularnog vremena s istim rezultatom s kojim je i započela. Carey Price nosio je domaćine u velikom dijelu susreta, a Braden Holtby uzvratio istom mjestom u drugom dijelu susreta te poglavito pred sam kraj s par maestralnih poteza. Na kraju je susret odlučio Max Pacioretty pravovremenim uklizavanjima prema golu na sredini produžetka. P.K. Subban odradio je veliki dio posla dodavši pak prema Tomašu Plekanecu koji je vidio Paciorettyja u naletu i pravovremeno mu servirao priliku ravno ispred vrata Capitalsa. Bio je to 200. NHL bod Subbana, a Price je zaradio svoj četvrti shutout sezone, i drugi u nizu.

Petr Mrazek na najbolji se način vratio u vrata Wingsa. Nakon što je pustio 16 golova u zadnja četiri starta, s 22 obrane priključio se nadigravanju s Islandersima, prvom momčadi Metropolitana. Specijalne momčadi na kraju su odlučile igrački tijesnu utakmicu u kojoj su domaćini Joe Louis arene vodili od prve trećine. S malo udaraca na vrata, svega 19, Wingsi su koristili sve što su im Islesi pružili i pobjedom učvrstili svoj mjesto u vrhu divizije Atlantic.

Potpuni debakl doživjeli su Coyotesi u Ottawi. Sa četiri pogotka unutar 5:26 minuta od kraja druge do početka treće trećine Senatorsi su potopili Arizonu, a kasnije dodali još dva. Robin Lehner priključio se sjajnoj izvedbi s 35 obrana, propustivši dva paka, jedan na samom startu susreta (u 40. sekundi), a drugi u zadnjoj trećini. Branič domaćina Marc Methot upisao je tri asistencije, najviše u karijeri u jednom susretu.

Čvrst i izjednačen susret u TD Gardenu odigrali su Bruinsi i Kingsi, a vratari su preuzeli glavne uloge. Jonathan Quick prvi je posustao tri minute prije kraja druge trećine propustivši obraniti udarac Brada Marchanda. Jordan Nolan izjednačio je susret, ali su domaćini ponovo brzo preuzeli vodstvo preko šestog gola sezone Chrisa Kellyja. Unatoč pritisku Kingsi ne uspijevaju doći do novog izjednačenja, a Bruinsi pogađaju praznu mrežu za konačno vodstvo od dva razlike.

S deset udaraca na vrata u prvoj trećini Devilsi su dvaput prošli Roberta Luonga, da bi u iduće dvije uputili ukupno četiri udarca od kojih je onaj u praznu mrežu tri minute prije isteka vremena pronašao cilj. Panthersi su s druge strane stalno držali pritisak, ali preko Keitha Kinkaida uspjeli su proći tek pred kraj susreta, minutu i pol do kraja za ublažavanje poraza.

Rangersi su uzeli i četvrtu pobjedu ove sezone protiv Hurricanesa, zamalo uz visoku cijenu. Vratar Henrik Lundqvist pao je na led MSG-a nakon udarca paka u grlo, a kolektivno zadržavanje daha trajalo je par minuta dok se kralj Henrik nije digao i vratio na vrata. U tom trenu Rangesi su vodili s dva pogotka razlike, a par minuta kasnije gosti su prepolovili vodstvo. S dva brza gola u zadnjoj trećini Chris Kreider i Dan Boyle maknuli su svaku nadu Canesima, a Lundqvist je zatvorio gol.

U svojem 100. nastupu za Flyerse Steve Mason je s 30 obrana upisao svoj 25. shutout karijere. I domaćinima je trebala svaka od tih obrana jer su na drugu mrežu uputili tek 18 udaraca, a jedini koji je prošao Jamesa Reimera bio je udarac Michaela Del Zotta u šestoj minuti susreta. Ovo je prva minimalna pobjeda Philadelphije u regularnom vremenu od studenoga 2013. Leafsima je ovo deveti poraz u nizu, a u tih devet treći puta su ostali bez postignutog pogotka.

Starsi hvataju ritam i u velikoj završnici nadaju se mjestu u doigravanju. U posljednjem susretu s druge strane leda stajala je momčad Jetsa, trenutni vlasnik prvog wild card mjesta Zapada. Utakmicu su odlučile specijalne momčadi, posrnuli penalty kill tim domaćina i nanovo probuđeni powerplay tim gostiju. Starsi su četiri od pet golova zabili u igri s igračem više, a rekordnih ukupno 210 situacija igre s igračem manje za Winnipeg ove sezone koštalo ih je trećeg poraza u nizu. John Klingberg zabio je dva gola za goste te je ujedno vlasnik jedinog njihov gola postignutog s istim brojem igrača na ledu, Tyler Seguin asistirao je na tri pogotka, a Kari Lehtonen, na kojeg će se momčad sve više početi oslanjati, obranio je 40 udaraca.

Ben Bishop i Curtis McElhinney testirani su sa svih strana i brzoj utakmici odigranoj u Amalie areni između Boltsa i Jacketsa. Brett Connolly prvi je pronašao način i 24 sekunde prije isteka prve trećine donio domaćinima vodstvo koje ce ostati do sredine zadnje kada s dva brza gola Lightning rješava susret. Ryan Johanssen zabija jedini pogodak gostiju, svoj 19. sezone, pred sam kraj igre. Boltsi su pobjedom još jednom privremeno zasjeli na čelo Istoka.

Edmonton je odlično krenuo u susretu u Calgaryju. S dva gola iz devet udaraca prema vratima Jonasa Hillera i 15 obrana Bena Scrivensa na prvi odmor su otišli s dovoljnom prednošću, a drugu trećinu je obilježilo malo prilika na obje strane. Domaćini ulaze puno jače u završnu trećinu, prepolavljaju zaostatak u trećoj minuti, a do desete preokreću rezultat. Pobjedom Flamesi i dalje drže drugi wild card mjesto Zapada za ulazak u doigravanje.

S 31 obranom Antti Niemi je zaradio 31. shutout karijere, a Sharksi su u svom Tanku zadali drugi poraz Hawksima u Kaliforniji. Melker Karlsson jedini je prošao Anttija Raantu, na početku prve trećine. Čvrsta utakmica u kojoj su gosti zabilježili puno više prilika na gol fizički je otišla na stranu domaćina, kapetan Joe Thornton za kraj je pogodio praznu mrežu.

NHL

Montreal Canadiens – Washington Capitals 1:0 OT (;;; 1-0 Pacioretty)

Detroit Red Wings – New York Islanders 4:1 (1-0 tatar; 2-0 Smith; 2-1 PPG Višnovsky, 3-1 Ericsson, 4-1 PPG Nyquist)

Ottawa Senators – Arizona Coyotes 7:2 (0-1 Z. Michalek, 1-1 Hoffman; 2-1 M. Michalek, 3-1 Stone; 4-1 Ryan, 5-1 Pageau, 5-2 Gagner, 6-2 Karlsson, 7-2 Zibanejad)

Boston Bruins – Los Angeles Kings 3:1 (; 1-0 Marchand; 1-1 Nolan, 2-1 Kelly, 3-1 EN Marchand)

New Jersey Devils – Florida Panthers 3:1 (1-0 jagr, 2-0 PPG Cammalleri;; 3-0 EN Bernier, 3-1 Pirri)

New York Rangers – Carolina Hurricanes 4:1 (1-0 Nash, 2-0 SHG Moore; 2-1 Malone; 3-1 Kreider, 4-1 Boyle)

Philadelphia Flyers – Toronto Maple Leafs 1:0 (1-0 Del Zotto;;)

Winnipeg Jets – Dallas Stars 2:5 (0-1 PPG Eaves; 1-1 Ladd, 1-2 PPG Horcoff, 1-3 PPG Spezza; 1-4 Klingberg, 1-5 PPG Klingberg, 2-5 Enstrom)

Tampa Bay Lightning – Columbus Blue Jackets 3:1 (1-0 Connolly;; 2-0 Paquette, 3-0 Filppula, 3-1 Johansen)

Calgary Flames – Edmonton Oilers 4:2 (0-1 Eberle, 0-2 Pouliot;; 1-2 Byron, 2-2 Bouma, 3-2 PPG Monahan, 4-2 Bouma)

San Jose Sharks – Chicago Blackhawks 2:0 (1-0 Karlsson;; 2-0 EN Thornton)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!