SP 2015. - Završnica, finale, 01.02.2015.
Katar 22:25 Francuska
Francuska

Francuska ponovno zasjela na svjetski rukometni tron

Iz Dohe:Zvonka Keliš • nedjelja, 01.02.2015.
Francuska ponovno zasjela na svjetski rukometni tron
Foto: EPA

Nedjelja je bila rezervirana za finale Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru u kojem su snage odmjerili domaćin svjetske smotre, Katar, te rukometna velesila Francuska. Sigurna i iskusna Francuska odvojila se već u prvome dijelu te je u nastavku, unatoč naporima Katara da poravna rezultat, sačuvala vodstvo i ponovno zasjela na svjetski rukometni tron.

Katar - Francuska 22:25 (11:14)

Svjetsko prvenstvo, finale:
DOHA - Dvorana Lusail, Gledatelja:15137
Suci: Novotny/Horacek

Katar: Šarić (14 obrana), Stojanović (1 obrana); Marković 7, Mabrouk, Roine, Capote 6, Al-Karbi, Memišević 1, Vidal 3, Damjanović, Mallash 3, Benali 1, Madadi 1, Hamdoon, Hassab Alla, Zakkar
Izbornik: Valero Rivera

Francuska: Dumoulin, Omeyer (9 obrana); Fernandez 1, Barachet 3, Anić, Narcisse 4, Joli, Nyokas 3, Honrubia, N. Karabatić 5, Mahe 1, Accambray, Sorhaindo 1, Guigou 3, L. Karabatić, Porte 4
Izbornik: Claude Onesta

Sedmerci: Katar: 3/3; Francuska: 2/3
Isključenja: Katar: 8 min.; Francuska: 4 min.

Posljednji susret na Svjetskome prvenstvu u Kataru bio je rezerviran za onu najvažniju borbu, borbu za zlatno odličje i naslov svjetskog rukometnog prvaka. Finale je pred gotovo prepunom dvoranom Lusail donijelo dvoboj domaćina svjetske smotre, reprezentacije Katara, te uvijek moćnih Francuza koji su od samoga starta finalnog susreta pokazali što sve znaju i umiju. Rukometaši Katara se, međutim, nisu predavali te su se trudili sustići svog suparnika, no rukometni vladari posljednjih nekoliko godina sigurni su bili na putu prema novoj najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Susret u Lusailu biva otvoren sigurnom obranom Danijela Šarića nakon čega Youssef Benali dovodi Katar u početno vodstvo. Siguran je u obrani sedmerca potom i katarski vratar Goran Stojanović, a do svog prvog pogotka u susreta Francuzi stižu u četvrtoj minuti kada Alix Nyokas trese katarsku mrežu. Nije potom dugo trebalo Francuskoj da poravna rezultat, a predvođena Thierryjem Omeyerom, Nikolom Karabatićem i Danielom Narcisseom odvaja se na sigurnih 5:3.

Tek nekoliko narednih minuta Katar uspijeva pratiti francuski tempo, sve je čvršća i sigurnija francuska obrana, a momci Claudea Oneste lijepo grade svoju prednost te osiguravaju vodstvo 9:5, a potom i 13:7. No, bude se tada lagano izabranici Valera Rivere i preko šuteva sigurnog Rafaela Capotea pet minuta prije odlaska na odmor stižu na minus četiri (9:13) te do kraja prvoga dijela ne dopuštaju Francuzima da povise svoju prednost stoga se na predah odlazi s francuskih 14:11.

Katar u nastavak susreta ulazi s dva uzastopna pogotka te sigurnom obranom Šarića za sustizanje suparnika na minus jedan (13:14). Odgovaraju, međutim, odmah Francuzi te se vraćaju na sigurnijih +3 (16:13). Nije trebalo dugo da Katar uz glasnu podršku s tribina stigne nanovo na pogodak zaostatka te da nastavi puhati za vrat francuskim rukometašima. Sredinom drugoga poluvremena Francuska se odvaja na +2 i stečenu prednost čuva i u narednim minutama. Iako Katar ne posustaje te stalno korača za protivnikom, ne uspijeva i izjednačiti rezultat.

Odličnu podršku među vratnicama Kataru daje i raspoloženi Šarić, no u završnicu finalnog dvoboja Jerome Fernandez i Valentin Porte, uz sigurnog Omeyera, svoju ekipu odvode s vodstvom 22:19. Velika borba odvijala se na parketu do samoga kraja, no iskusni Francuzi sigurno čuvaju stečeno vodstvo te naslov svjetskog rukometnog prvaka osiguravaju slavljem 25:22 nad Katarom.

Najefikasniji u redovima pobjednika nio je Nikola Karabatić s pet postignutih pogodaka, po četiri su dodali Daniel Narcisse i Valentin Porte, Thierry Omeyer je sakupio devet obrana, dok je najbolji kod Katara bio Žarko Marković sa sedam golova, šest je zabio Rafael Capote, Danijel Šarić je obranio 14 lopti, a Goran Stojanović jednu.

SP 2015. - Završnica

finale

Katar22:25Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom02.02.2015. u 00:09
    To se priča 5 godina pa oni i dalje haraju,a mi in poslili u mirovinu prije 2-3 godine Svaka in čast! Nisu mi dragi nikad bili,ali bome haraju da bi li ga haraju! Skup vrhunskih profesionalaca i sportaša,a jedan genijalci trener je sve to sklopio u jedan ubilački stroj za mljevenje... [više na forumu]
    The Phantom
  • Obrisan korisnik01.02.2015. u 23:52
    Misli na Zorana Gobca.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.02.2015. u 23:07
    Yakov, koji Zoki?
    Obrisan korisnik
  • Yakov01.02.2015. u 20:45
    Izminusirajte me koliko hoćete, ali bi mi se poigrali s Francuzima s pravim trenerom i svim onim igračima koje je Zoki potjerao. Ali ko nam je kriv što nam je ovakva država, u normalnim poput Francuske to je nepojmljivo i zato im svaka čast.
    Yakov
  • Obrisan korisnik01.02.2015. u 20:42
    Saračeviću jadan si! I još jedan ušni bolid u nizu.
    Obrisan korisnik