Rukomet

Zvonimir Serdarušić: „Hrvatsku mogu preuzeti odmah“

Niko Rukavina • srijeda, 04.02.2015.
Zvonimir Serdarušić: „Hrvatsku mogu preuzeti odmah“
Foto: EPA

Zvonimir „Noka“ Serdarušić, renomirani hrvatski rukometni trener, izjavio je kako bi volio preuzeti mjesto izbornika hrvatske reprezentacije, da ima „recept“ za uspjeh, a kao prvog pomoćnika bi postavio Petra Metličića...

U velikom intervjuu za Sportske Novosti, Zvonimir Serdarušić, popularno zvan “Noka“ , izjavio je kako ima pretenzije za preuzimanje hrvatske reprezentacije koja je po mnogima podbacila na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru osvojivši tek šesto mjesto

Za Serdarušića jedan Nikola Karabatić, kojeg je prošle sezone vodio u Pays d'Aixu, a prije toga u šampionskom Kielu, tvrdi kako se radi o „strašnom rukometnom autoritetu, koji je odvažan i hrabar“.

Serdarušić je u igračkoj karijeri nastupao kao pivot za Velež iz Mostara, Bosnu iz Sarajeva, Partizan iz Bjelovara i njemačke klubove Kiel i Füchse iz Berlina. Trenersku karijeru započeo je u mostarskom Veležu te se preko Metkovića otisnuo u Njemačku, gdje je prvo vodio Bad Schwartau kojeg je uveo u prvu ligu, a potom i tada nepoznati Flensburg, danas jedan od najvećih klubova svijeta.

Od 1993. do 2008. vodio je jednu od najvećih momčadi svih vremena, Kiel, s kojom je osvojio 11 naslova prvaka Njemačke, pet nacionalnih kupova i jednu Ligu prvaka u kojoj je još dva puta igrao finale. Ta momčad Kiela, s Nikolom Karabatićem, Omeyerom, Anderssonom i drugima bila je rukometni pojam, međutim, nikad dokazana afera oko namještanja utakmica s Kielom okončala je njegovu karijeru u Njemačkoj.

Poslije Kiela vodio je nacionalnu selekciju Slovenije i Pivovarnu Laško iz Celja, a danas je trener Pays d'Axa u kojem je vodio Nikolu i Luku Karabatića.

“U Francuskoj je malo drukčije nego u Njemačkoj. Luka nam nam se iz Katara vratio s naslovom svjetskog prvaka i svi smo jako ponosni na njega“, rekao je Serdarušić o svojem trenutnom angažmanu.

Popularni „Noka“ ne krije da je dobar sa Zoranom Gopcem i da bi volio preuzeti reprezentaciju.

“Istina je da se često čujem s Gopcem, pričamo o svemu, ali još o izborničkom mjestu nismo razgovarali. To ne ovisi o meni. Trenutno vodim Aix, mali klub koji se tek formira u Francuskoj ligi. No, rekao sam im kad sam dolazio – ako se ukaže prigoda da budem hrvatski izbornik, želim da se to poštuje“, rekao je Serdarušić za SN.

Serdarušić, dalje, tvrdi kako mu ne bi bio problem odmah uskočiti na mjesto izbornika, a potencijalni zamjenik Goluže komentirao je i nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.

“Malo mi je čudno što smo se veselili pobjedi protiv Brazila kao da smo osvojili svjetski naslov. Poštujem Brazil, ali mislim da nam takva ekipa ne bi smjela biti problem. No, da me se krivo ne shvati, i mi smo nekad možda malo previše neskromni. Ima još jakih reprezentacija, a ne mogu uvijek svi osvojiti nešto“, prokomentirao je Serdarušić.

Progovorio je i o hrvatskom kadru.

“Naši igrači su na vrlo visokoj cijeni u Europi, imaju skupe ugovore i igraju u vrhunskim klubovima. U poslovnom svijetu vrijedi ona „koliko zarađuješ, toliko i vrijediš“ i zato se od njih očekuje više. Kada sam tražio da neki igrač napusti klub, to nije bilo zbog njegovih pogrešaka, nego ako sam vidio da se ne trudi, da ne daje sve od sebe. Iskreno, ne vidim da su naši reprezentativci gorili od želje da bude drukčije. Svi su oni htjeli, dali sve od sebe, ali stalno im je nešto smetalo.“, kazao je.

Za kraj, Serdarušić je za SN komentirao i najboljeg hrvatskog igrača, Domagoja Duvnjaka, a kazao je i koga želi za pomoćnika.

“Duvnjaka sam svojedobno htio dovesti u Kiel. On može, a ja bih učinio ono što mogu da bude onakav kakav mislim da treba biti. Što se pomoćnika tiče, želio bih Peru Metličića s kojim sam radio i koji je vrhunski čovjek, koji vidi i prepoznaje neke stvari, a ni posao mu nije stran“, rekao je za kraj Serdarušić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.02.2015. u 10:46
    Noka i Pero za Hrvatsku na vrhu - to je to!
    Obrisan korisnik
  • zovche05.02.2015. u 00:15
    ovo moze napisati samo sam obrvan ili neka mu rodbina... obrvan, kordi, babic ne spadaju u prvih 20 trenera u hrvatskoj... pa valjda se gledaju nekakvi rezultati, igraci koje izgradis i slicno... pa brojim smajlagic, sead, zovko, kasim.... svi su oni ne pet vec sto razina iznad ovih tvojih... [više na forumu]
    zovche
  • ivos04.02.2015. u 19:45
    Znaš veoma dobro što sam htio reći, imaš prijedlog izraza za ljude koji broje krvna zrnca?
    ivos
  • tomahawk9204.02.2015. u 17:49
    naši najbolji treneri su Obrvan metkovčanin te Hercegovac Noka,5 klasa iza njih slijede kordi i babić pa jedno 5 klasa još ovi ostali iza njih,trenutno je noka najbolji ili vujović s tim da je izbor pomoćnika sjajan,balić i metličić,legende,autoriteti a i znaju znanje.konačno će formula izgledat... [više na forumu]
    tomahawk92
  • Obrisan korisnik04.02.2015. u 17:02
    šta su hecegovci druga rasa? koje boje kože? plave?
    Obrisan korisnik