Zimski sportovi

Reichelt svjetski prvak, neugodan pad Kostelića bez težih posljedica

Sportnet • četvrtak, 05.02.2015.
Reichelt svjetski prvak, neugodan pad Kostelića bez težih posljedica
Foto: EPA

Na izuzetno zahtjevnoj stazi s čestim promjenama ritma u prekrasnim sunčanim uvjetima novi svjetski prvak u superveleslalomu postao je Hannes Reichelt. On je pobjedio s 11 stotinki prednosti ispred drugoplasiranog kanadskog iznenađenja Dustina Cooka i s 24 stotinki ispred trećeplasiranog Adriana Theauxa.

Hannes Reichelt novi je prvak svijeta u superveleslalomu. U gornjem i srednjem dijelu staze odradio je posao najčišće i prenio veliku brzinu u donji dio staze. U donjem dijelu staze imao je manjih problema u jednoj kompresiji, ali uspio je zadržati prednost i doći do zlata.

Iznenađenje dana je Kanađanin Dustin Cook. Krenuo je niz stazu kao 28. i vrlo mirnom vožnjom došao do najvećeg uspjeha svoje karijere. Bio je u blizu Reichelta cijelu utrku, ali do zlata ipak nije mogao i došao je do drugog mjesta. Adrien Theaux nije bio u prvom krugu favorita za postolje, ali presudilo je njegovo iskustvo. Usprkos problemima u gornjem dijelu staze, uspio je smiriti skije i vrlo kvalitetno odraditi srednji dio te je bio najmirniji na Harrier skoku i najboljim donjim dijelom došao do bronce.

Razočarani mogu biti Matthias Mayer i Kjetil Jansrud, ali i predstavnici SAD-a. Jansrud i Mayer kao prvi favoriti za zlato griješili su previše za poziciju na postolju. Jansrud je napravio dvije veće greške u gornjem dijelu staze i to nije mogao nadoknaditi. Mayer je bio najbliži Reicheltu kroz cijelu utrku, ali nedostatak mirnoće u kompresiji i završnom skoku uzeli su mu medalju.

Bode Miller je u svojoj povratničkoj utrci skijao odlično uz vrlo puno rizika što ga je u konačnici i koštalo te je zakačio jedna vrata i morao odustati. Ted Ligety bio je branitelj naslova, ali nije bio ni u približno takvoj formi kao prije dvije godine i osmo mjesto u superveleslalomu za njega je trenutno realnost.

Od hrvatskih predstavnika najbolji je bio Natko Zrnčić Dim na 32. mjestu s 2.74 zaostatka, a odmah iza njega Max Ullrich na 33. mjestu iako nezadovoljan sa solidnim zaostatkom od 3.05. Istok Rodeš završio je na 45. mjestu sa 6.36 zaostatka. Trenutak straha imao je Ivica Kostelić, ali većih posljedica nakon pada u srednjem dijelu staze nije bilo.

SP Vail/Beaver Creek, superveleslalom (m), rezultati:
1. H. Reichelt (Austrija) 1:15.68
2. D. Cook (Kanada) +0.11
3. A. Theaux (Francuska) +0.24
4. K. Jansrud (Norveška) +0.27
4. M. Mayer (Austrija) +0.27
...
32. N. Zrnčić Dim (Hrvatska) +2.74
33. M. Ullrich (Hrvatska) +3.05
...
45. I. Rodeš (Hrvatska) +6.36

Piše: Ivo Sabljo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!