Nogomet

Jedan od ključnih vikenda u Primeri: Atletico Madrid ne smije izgubiti u gradskom derbiju

Sportnet • petak, 06.02.2015.
Jedan od ključnih vikenda u Primeri: Atletico Madrid ne smije izgubiti u gradskom derbiju
Foto: EPA

Niz zanimljivih dvoboja je pred nama, nogometni vikend za nogometne sladokusce. Svakako u središtu pozornosti bit će Madrid gdje Atletico na Vicente Calderonu dočekuje Real Madrid...

Subota navečer rezervirana je za derbi između Juventusa i Milana. Dva talijanska velikana susreću se u dvoboju koji nema značajne rezultatske napetosti jer Bianconeri gledaju na Rossonere s udaljenosti od čak 21 bod. "Istina je da ovo nije najbolji Milan, ali u Italiji ova utakmica je uvijek interesantna", smatra najbolji strijelac lige Tevez.

Juve će protiv pojačane Inzaghijeve momčadi loviti 16. pobjedu u Serie A, a njegov prvi pratitelj mora na Sardiniju. Roma ima četiri remija zaredom u ligi i ovog je tjedna ispala iz Kupa, te pod hitno mora početi pobjeđivati što će pokušati spriječiti Čop s Cagliarijem. Napoli je, pak, u vrlo dobroj formi i više se na San Paolu ne govori o utvrđivanju trećeg mjesta, već o napadu na drugo.

Navijači Intera vjerojatno ne pamte kada se zadnji put njihov klub nalazio na 13. poziciji tablice. Brozović i Kovačić imaju zadatak svladati Palermo čiji dres od nedavno nosi Jajalo. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Mihajlović koristiti Eto'oa protiv Sassuola nakon međusobnog sukoba, iako sportski direktor kluba iz Genove tvrdi: "Ako ja kažem da je sve OK, onda je sve OK." Premier liga ovog vikenda donosi dva derbija. Sjeverno-londonski između Tottenhama i Arsenala na White Hart Laneu i onaj liverpulski, Merseyside derby, između Evertona i Liverpoola. Tottenham ima samo dva boda manje od Arsenala i ova dva kluba se bore za mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Tottenham ne zna za pobjedu nad Arsenalom još od ožujka 2013., a Arsen Wenger u subotnjoj utakmici neće moći računati na najboljeg igrača Alexisa Sancheza te Jacka Wilsherea i Alexa Oxlade-Chamberlain, dok im se u momčad vraća Danny Welbeck.

Liverpool se u posljednje vrijeme diže i mjesto koje vodi u Ligu prvaka im sada bježi samo četiri boda. U Premer ligi ne znaju za poraz već sedam utakmica, a dobra vijest za Brendana Rodgersa zasigurno je zdravi Danijel Sturridge. Za Everton bi trebalo debitirati novo pojačanje, Aaron Lennon.

Vodeći Chelsea, bez ozlijeđenog Cesa Fabregasa i suspendiranog Diega Coste, gostuje kod Aston Ville koja u posljednjih 19 premierligaških utakmica ima samo dvije pobjede. Manchester City, za kojeg zbog nastupa na Afričkom kupu nacija neće nastupiti Yaya Toure i Wilfred Bony, ne bi trebao imati problema protiv Hull Cityja, a Kramarićev Leicester će od "paklenog" rasporeda malo odahnuti domaćom utakmicom protiv Crystal Palacea.

Vodeći Lyon, koji nakon sedam uzastopnih prvenstvenih pobjeda u prošlom kolu nije uspio probiti nesavladivog Danijela Subašića, koji već 791 minutu nije primio pogodak na vratima momčadi iz Kneževine, na domaćem terenu u velikom derbiju kola dočekuje treći PSG. Veliki hendikep za vodeću momčad prvenstva predstavljat će izostanak najboljeg strijelca lige Alexandrea Lacazettea koji je u dosadašnjih 23 kola zabio 21 pogodak. PSG ne igra atraktivan nogomet, ali pobjeđuje. Imaju šest uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima.

Drugoplasirani Marseille gostuje kod Rennesa koji je u prošlom kolu namučio PSG u Parizu, no, nakon vrlo dobrog početka sezone pali su na 10. mjesto, a za pobjedu ne znaju već pet utakmica. Marseille s druge strane u gostima ne zna za pobjedu već pet utakmica.

Subašić, koji je zaboravio kakav je to osjećaj primiti gol, sa svojim Monacom gostuje kod Guingampa koji igra promjenjivo i trenutno se nalaze ja 11. mjestu. Saint Etienne, koji je dugo držao priključak za vodećim ekipama, ne zna za pobjedu već tri utakmice (dva uzastopna poraza), a danas na domaćem terenu dočekuju pretposljednji Lens i nadaju se prekidu crne serije.

22. kolo španjolske Primere moglo bi dodatno zakomplicirati borbu za naslov prvaka, ali je i svesti samo na dva imena. Atletico na Vicente Calderonu dočekuje madridski Real u susretu u kojem mu igra samo pobjeda za ostanak u borbi za naslov dok s druge strane Real jači za Ronalda, a slabiji za Jamesa Rodrigueza i Sergija Ramosa, može izbaciti branitelja naslova iz igre.

Ukoliko Atletico odnese pobjedu, doći će na četiri boda zaostatka Real Madridu, a Barcelona bi se lideru mogla približiti na samo bod zaostatka što dodatno komplicira cijelu situaciju. Međutim kolo se može i potpuno drugačije rasplesti pa tako i da Real Madrid pobijedi Atletico i pobjegne mu na deset bodova, a istovremeno Athletic Bilbao na San Mamesu svlada Barcelonu i Madriđanima donese sedam bodova prednosti nad prvim pratiteljem. Obje opcije su moguće stoga je ovo vrlo važno kolo u borbi za vrh.

Poraz Atletica u gradskom derbiju mogli bi iskoristiti i Valencia i Sevilla kojima bi puno značile pobjede na gostovanjima kod Espanyola odnosno Getafea. Zanimljiva je i borba odmah iza njihovih leđa za pozicije koje vode u Europu, Villarreal i Malaga igraju protiv protivnika sa samog dna ljestvice i nijedni ni drugi si ne smiju dopustiti kiks.

U prva dva kola drugog dijela njemačkog prvenstva, Bayern je osvojio samo jedan bod te će Guardiolini nogometaši na gostovanju protiv Stuttgarta biti u "misiji iskupljenja". Istovremeno, Kloppova Borussia iz Dortmunda u znatno je ozbiljnijoj misiji spašavanja prvoligaškog statusa i silno joj je potreban pozitivan rezultat na gostovanju kod još jednog "davljenika", Freiburga.

Drugoplasirani Wolfsburg na svom će terenu dočekati Hoffenheim, koji je ove godine doživio dva poraza, a nastup Ivana Perišića pod znakom je pitanja zbog ozljede. Iza Wolfsburgovih leđa, za mjesto u Ligi prvaka izravno će se boriti Schalke i Borussia iz Mönchengladbacha.

S tri uzastopne pobjede iza sebe, odlični Augsburg dočekuje nepredvidljivi Eintracht, s jednim od najboljih napada i jednom od najgorih obrana lige, a Bayer Tina Jedvaja mora na noge Werderu i raspoloženom Francu di Santu. Ivica Olić, povratnik u HSV, ovoga će puta dočekati Hannover.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • crush06.02.2015. u 22:26
    Jedno pitanje za autora ovog članka: Na koju foru je derbi kola u francuskoj Saint-Étienne - Lens dok se igra utakmica između Lyona i PSG-a ?
    crush
  • Colchoneros06.02.2015. u 17:27
    Vamos y ganar! Aupa Atleti!
    Colchoneros