Zimski sportovi

Video: Pobjede Leafsa i Sabresa, porazi Tampe i Pittsburgha

Željka Jurkas • nedjelja, 08.02.2015.
Video: Pobjede Leafsa i Sabresa, porazi Tampe i Pittsburgha

Dvije matineje i devet večernjih susreta odigrani su u subotu u NHL-u. Zanimljivo, svi susreti su odlučeni u regularnom vremenu uz samo četiri pobjede gostiju, dok su dva vratara u potpunosti zaključala svoja vrata. Wingsi su preuzeli čelo Istoka nakon što su Kingsi pobijedili u Tampi, Leafsi su prekinuli veliki niz poraza pobjedom nad Oilersima, a iz donjeg doma slavili su Sabresi, Canesi i Columbus. Penguinsi su doživjeli težak poraz u Vancouveru, a Devilsi u Montrealu. Minimalno je poražen Colorado u Minnesoti, kao i Islandersi u Bostonu te Rangersi u Nashvilleu...

S Henrikom Lundqvistom van leda barem mjesec dana Cam Talbot morat će preuzeti odgovornost prvog vratara i pripaziti da Rangersi ne izgube mjesto u doigravanju. Na gostovanju u Bridgestone areni u Nashvilleu, kod prve momčadi Centrala, planovi nisu išli u željenom smjeru. Nakon 33. gola sezone Ricka Nasha domaćini su do kraja trećine s dva gola unutar manje od minute preokrenuli rezultat. Rangersi su izjednačili početkom treće, ali Mike Ribeiro svojim 700. NHL bodom donosi novo vodstvo i konačnu pobjedu. Pekka Rinne upisao je 30 obrana za 30. pobjedu sezone.

Kingsi su došli do toliko željene (gostujuće) pobjede, a Tampa je ispustila prvo mjesto Atlantica u netipičnoj utakmici za obje momčadi. Gosti Amalie arene upisali su tri pogotka u prvoj trećini, od kojih je zadnji ušao u gol Bena Bishopa dvije sekunde prije isteka vremena, a domaćini su odgovorili tek u drugoj. Doduše, izrazito brzo u drugoj, u prvoj minuti s 19. pogotkom Nikite Kučerova. Kingsi su ustrajali u napadu i pritisku te su se Boltsi tek na početku zadnje trećine uspjeli približiti na gol razlike. I kada je djelovalo da će se susret prelomiti Justin Williams zabija svoj drugi pogodak i uvodi mir u redove Los Angelesa. Andrej Vasiljevskij branio je zadnje dvije trećine gol Tampe i upisao 19 obrana.

Dva pogotka na dva uzastopna powerplaya postignuta su u TD Gardenu u prvoj trećini. Kapetan Islesa John Tavares doveo je goste u prednost, no brzo je poravnao semafor Patrice Bergeron. Chad Johnson i Tuukka Rask od tog trena natjecali su se u obranama i izluđivali protivničke igrače sve do osam minuta prije kraja kada Chris Kelly nije uputio udarac prema vratima New Yorka, Carl Soderberg ga skrenuo taman dovoljno da Johnson uspije odbiti pak, a Loui Eriksson je sve završio uguravši ga u mrežu.

Jhonas Enroth redovito se nalazi na popisu najboljih pojedinaca u sastavu Buffala. Iznimka nije bio ni sinoćnji susret s Dallasom u kojem je do nemoći dovodio sve napadače koji su upisali 40 pokušaja, a prošli ga dvaput. Chris Stewart priključio mu se odličnom večeri s tri asistencije. Domaćini su ulaskom u drugu trećinu imali gol prednosti, a do isteka šeste minute povećali s još dva gola na tri pogotka viška. Starsi su tražili priliku i pritiskali do samoga kraja, no dalje od gola zaostatka nisu stigli.

Pravu ofenzivnu eksploziju doživjeli su Leafsi u Air Canada centru sinoć u susretu s Oilersima. Viktor Fasth nije najbolje reagirao, a puno uspješniji i zaposleniji bio je s druge strane leda James Reimer kojemu su tri sekunde falile do shutouta. Luke Gazdic postigao je svoj prvi ovosezonski pogodak na zadnjem udarcu utakmice za počasni gol gostiju. Druga trećina počela je s nulom na obje strane, a prvi gol domaćini postižu na powerplayu, a u idućih pet minuta dodaju još dva. Mike Santorelli otvara zadnju trećinu pogotkom u 40. sekundi, a Peter Holland dodaje peti pogodak Leafsa. Ovo je tek druga pobjeda Toronta pod novim trenerom Peterom Horachekom.

Devilsi su se prvi upisali na semafor u Bell centru, ali susret je u potpunosti pripao domaćinima. Habsi su realizirali sve tri prilike s igračem više koje su im dodijeljene, a P. K. Subban upisao je prvu asistenciju na sva ta tri pogotka. U zadnjoj trećini Tomaš Plekanec zabio je svoj drugi gol susreta, a Dale Weise oba svoja pogotka. Carey Pricepropustio je obraniti dva od 23 udarca, dok je puno zaposleniji bio Keith Kinkaid koji se susreo s 44 pokušaja.

Susret u Saddledomeu nije vidio pogotka do zadnje trećine kada je postignuto njih pet. Gosti, koji su igrali bez braniča Jamesa Wisniewskog i Ryana Murraya (ozljede donjeg dijela tijela kod obojice, Murray će biti van leda 4-6 tjedana), došli su u vodstvo od dva gola rekordnim 21. pogotkom sezone Nicka Foligna. Erik Condra jedini je prošao Curtisa McElhinneyja za prepolavljanje zaostatka, a dvojica napadača Columbusa zabijaju još po pogodak za popravak dojma.

Gostovanjem u Arizoni Red Wingsi su s trećom u nizu pobjedom došli na prvo mjesto Centrala, no slatke brige mučit će trenera Mikea Babcocka nakon još jednog dobrog starta Petra Mrazeka. Manje od dvije minute bilo je preostalo u utakmici kada ga je prvi pak prošao i onemogućio mu shutout uz 22 obrane, no bitnije, obranio je dodijeljeni kazneni udarac dok su gosti imali minimalnu prednost. Prva dva vratara trebala bi biti spremna za susret s Penguinsima u srijedu što znači da će netko put AHL-a. Penalty kill momčad Wingsa odlično je odradila posao s pet obranjenih situacija, dok je powerplay u šest prilika realizirao tek jednu. Tomaš Tatar zabio je pobjednički gol tri minute prije kraja na asistenciju Darrena Helma koji je kasnije pogodio praznu mrežu.

Devan Dubnyk nastavlja dobrim igrama u dresu Wilda te je zaustavio svih 18 pokušaja Avalanchea za svoj peti shutout sezone, a kliniku je ponovno održao Semjon Varlamov s druge strane leda. Iako nije obranio svih 29 udaraca, prošao ga je Charlie Coyle sredinom prve trećine za, što će biti, jedini pogodak susreta, Varlamov je ponovo držao Avse u igri do samoga kraja kada ga je na ledu zamijenio klizač više. Domaćini su bili spremni za zadnji pritisak gostiju i izdržali sve napade čija je najveća prilika došla na powerplayu pet minuta prije kraja susreta. Udarac Matta Duchenea prošao je Dubnyku kroz noge, a branič Jonas Brodin uletio je prema gol liniji i očistio pak pred vratima za najveću obranu susreta na strani Wilda.

Penguinsi su tražili i treću pobjedu na zadnjem gostovanju po zapadnoj Kanadi, no naletjeli su na Vancouver koji se trgnuo nakon razočaravajućeg poraza od Sharks, i slabi start uz nervozu i ponekad kratke živce došli su na naplatu. Sve četiri linije Canucksa doprinijele su golovima, a Ryan Miller obranio je sve udarce koje su Pensi poslali prema njegovim vratima (31) za šesti shutout sezone. Ključan trenutak nakon kojeg se gosti više nisu uspjeli vratiti u susret i nakon kojeg su nizali pogrešku za pogreškom bio je nepriznati pogodak Derricka Poulliota. Radim Vrbata asistirao je na dva pogotka, prvom i trećem, a prvi i zadnji pogodak postignuti su u igri s igračem više. Daniel Sedin upisao je 115. powerplay gol karijere i preuzeo klupsko vodstvo u toj kategoriji.

Canesi su spremni došli na zadnje u nizu gostovanje u SAP centru u San Joseu, a domaćini su bili sve samo ne spremni za punih 60 minuta igre. Uz pogreške koje su ih u pravilu koštale golova u vlastitoj mreži te bježanje od čvršće fizičke igre koje ih je spriječilo u uspostavljanju sustava na ledu, domaćini su u zadnju trećinu ušli s dva gola manjka. Bljesak u trajanju od kojih desetak minuta u kojem je kompletna postava Sharksa igrala na razini na kojoj igra protiv jačih momčadi dozvolio im je potpuni povratak u utakmicu, no novi pad koncentracije značio je i povratak upornih Canesa koji ponovno odlaze na dva gola razlike koju domaćini do kraja susreta ne uspijevaju izjednačiti.

NHL

Nashville Predators – New York Rangers 3:2 (; 0-1 PPG Nash, 1-1 Josi, 2-1 Weber; 2-2 McDonagh, 3-2 Ribeiro)

Tampa Bay Lightning – Los Angeles Kings 2:4 (0-1 Toffoli, 0-2 Williams, 0-3 Doughty; 1-3 Kučerov; 2-3 Hedman, 2-4 Williams)

Boston Bruins – New York Islanders 2:1 (0-1 PPG Tavares, 1-1 PPG Bergeron;; 2-1 Eriksson)

Buffalo Sabres – Dallas Stars 3:2 (1-0 Myers; 2-0 PPG Ennis, 3-0 Girgensons, 3-1 PPG Seguin; 3-2 Eakin)

Toronto Maple Leafs – Edmonton Oilers 5:1 (; 1-0 PPG Panik, 2-0 Kessel, 3-0 Rielly; 4-0 Santorelli, 5-0 Holland, 5-1 Gazdic)

Montreal Canadiens – New Jersey Devils 6:2 (0-1 Cammalleri; 1-1 PPG Markov, 2-1 PPG Eller, 3-1 PPG Plekanec; 3-2 Josefson, 4-2 Plekanec, 5-2 Weise, 6-2 Weise)

Ottawa Senators – Columbus Blue Jackets 1:4 (;; 0-1 Atkinson, 0-2 Foligno, 1-2 Condra, 1-3 EN Hartnell, 1-4 Letestu)

Minnesota Wild – Colorado Avalanche 1:0 (1-0 Coyle;;)

Arizona Coyotes – Detroit Red Wings 1:3 (; 0-1 PPG Sheahan; 0-2 Tatar, 1-2 Ekman-Larsson, 1-3 EN Helm )

Vancouver Canucks – Pittsburgh Penguins 5:0 (1-0 PPG Burrows, 2-0 Horvat; 3-0 Matthias, 4-0 Kassian; 5-0 PPG D. Sedin)

San Jose Sharks – Carolina Hurricanes 4:5 (0-1 E. Staal; 0-2 Nestrasil, 1-2 Hertl, 1-3 PPG Lindholm; 2-3 Hertl, 3-3 Couture, 3-4 Sekera, 3-5 EN Rask, 4-5 Marleau)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!