Nogomet

"Godine su samo broj": Ivić i slavljenik Blažević među Uefinim rekorderima

Borna Rupnik • utorak, 10.02.2015.
"Godine su samo broj": Ivić i slavljenik Blažević među Uefinim rekorderima
Foto: Kristijan Komarica

Miroslav Ćiro Blažević, "trener svih trenera", u utorak slavi 80. rođendan, a nalazi se prvi vrhu Uefinog popisa stručnjaka koji su se okušali u najvećem broju različitih europskih zemalja.

Dvojica su trenera svoj zanat isprobala u čak devet Uefinih članica, a jedan od njih je i hrvatski stručnjak Tomislav Ivić, koji je preminuo 2011. godine.

Ivić je radio u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Turskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu, Francuskoj i Španjolskoj. "Pokušao sam ostvariti svoje vizije, ali ponekad se to nije cijenilo. Očito sam bio čovjek ispred svog vremena", rekao je svojedobno Ivić.

Njemu uz bok nalazi se Velšanin John Toshak, koji je radio u Engleskoj, Portugalu, Španjolskoj, Walesu, Turskoj, Francuskoj, Italiji, Makedoniji i Azerbajdžanu.

Osam zemalja "na kontu" ima Mađar Bela Guttmann, a potom dolazi Miroslav Ćiro Blažević, vlasnik svjetske bronce iz Francuske 1998. godine, koji je trenirao u sedam europskih država - Švicarskoj, Hrvatskoj, Kosovu, Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

"Kada sam pokušavao postati trenerom u Švicarskoj, išao sam od kluba do kluba i nagovarao ih da me zaposle. Govorio sam da će vidjeti da sam vrhunski trener, ali nitko me nije želio. Tada sam naučio da se ne treba nuditi, nego treba pustiti drugima da vam priđu", prisjetio se Blažević, koji u utorak slavi svoj 80. rođendan.

"Važno je kako se osjećate, a ja osjećam da mogu postići još velikih stvari", rekao je Ćiro.

Mjesto s Blaževićem na Uefinom popisu dijele Ljupko Petrović, Pal Csernai i Roy Hodgson.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!