Zimski sportovi

Ekipno natjecanje ponovno pripalo Austriji, Hrvatska časno ispala u osmini finala

Sportnet • srijeda, 11.02.2015.
Ekipno natjecanje ponovno pripalo Austriji, Hrvatska časno ispala u osmini finala
Foto: EPA

Devetog dana Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju došlo je vrijeme za jedinu ekipnu utrku, tzv. Team event. Na ovom prvenstvu ovo natjecanje po prvi puta se održalo u formatu kako je i zamišljeno, sa 16 nacionalnih ekipa na startu. Među tih 16 ekipa svoje mjesto našla je i Hrvatska.

Hrvatska je za ovo natjecanje prijavila tri natjecateljice i natjecatelja: Andreu Komšić, Sofiju Novoselić, Leonu Popović, Ivicu Kostelića, Natka Zrnčića Dima i Filipa Zubčića. Na kraju je donesena odluka da se na startu pojave Sofija Novoselić, Leona Popović, Ivica Kostelić i Filip Zubčić.

Za razliku od ostalih utrka koje su smještene u Beaver Creek, ovo natjecanje se održalo na Golden Peaku u Vailu. U prvoj rundi natjecanja, osmini finala, ždrijeb je spojio Hrvatsku i Švicarsku.

Prije održavanja ove utrke medalje na ovom Svjetskom prvenstvu podijeljene su u šest disciplina od čega su tri naslova prvaka otišla u Austriju, dva u Sloveniju, a jedan u Švicarsku. Prvo ime dosadašnjeg dijela prvenstva je Tina Maze s dva zlata i jednim srebrom, dok su najveće razočarenje domaći natjecatelji koji su, unatoč visokim očekivanjima, osvojili jedno srebro i jednu broncu.

Hrvatska priča završila je, na žalost, u prvom krugu natjecanja unatoč rezultatu 2:2 u ogledu sa Švicarskom. Švicarci su prošli dalje na osnovu boljeg ukupnog vremena. Za Hrvatsku su bodove donijeli Sofija i Filip, ali to nije bilo dovoljno s obzirom na diskvalifikaciju Leone Popović i veliki zaostatak Ivice Kostelića. Najveće iznenađenje osmine finala napravila je ekipa Kanade koja je u izjednačenom ogledu na osnovu boljeg ukupnog vremena izbacila brončanu ekipu s prošlog prvenstva, Njemačku. Uz Švicarsku i Kanadu četvrtfinale su izborili: Austrija, Norveška, Francuska, SAD, Švedska i Italija.

Nakon što je u prvom četvrtfinalnom ogledu Austrija izbacila Norvešku, u ogledu između Francuske i Švicarske slavili su Švicarci. U oba para rezultat je bio 3:1. Treći par četvrtfinala donio je ogled domaće ekipe i Švedske, a dalje je bez većih problema prošla ekipa Švedske koja je slavila u tri trke. Ovim porazom domaća ekipa je ostala bez još jedne medalje i sada će veliki pritisak biti na Mikaeli Shiffrin i Tedu Ligetyu u nastavku prvenstva. U posljednjem paru četvrtfinala snage su odmjerile ekipe Kanade i Italije. Dalje je s 3:1 prošla kanadska ekipa, u kojoj se i u ovom krugu kao najslabija karika pokazala Candance Crawford.

Polufinale je donijelo zanimljiv ogled najvećih rivala u alpskom skijanju Austrije i Švicarske, u kojem su bez poteškoća sa 3:1 slavila Austrija. Jedini bod za Švicarsku upisala je Wendy Holdener. U drugom polufinalu je Kanada još jednom slavila na osnovu boljeg vremena i na taj način došla, pomalo iznenađujuće, do finala.

U borbi za treće mjesto snage su odmjerile ekipe Švicarske i Švedske, a pobjedu je uvjerljivo odnijela ekipa Švedska s ukupnim rezultatom 3:1. U borbi za zlato senzacionalna Kanada ipak nije uspjela napraviti potpunu senzaciju i pobijediti branitelje naslova Austriju. Iako je Kanada povela s 1:0, Austrija se bez problema vratila, slavila s ukupnih 3:1 i tako obranila zlato od prije dvije godine iz Schladminga.

U srijedu je dan odmora na Svjetskom prvenstvu, a u četvrtak je na rasporedu ženski veleslalom i kvalifikacijska utrka muškog veleslaloma. U ženskom veleslalomu Hrvatsku će predstavljati: Iva Mišak, Leona Popović, Andrea Komšić i Saša Tršinski, dok bi u kvalifikacijskoj utrci muškog veleslaloma trebali nastupiti Elias Kolega i William Vukelić

Svjetsko prvenstvo, ekipno natjecanje – team event
1. Austrija (Eva-Maria Brem, Michaela Kirchgasser, Marcel Hirscher, Christoph Noesig)
2. Kanada (Erin Mielzynski, Candance Crawford, Trevor Philp, Philip Brown)
3. Švedska (Marie Piatilae-Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin, Andre Myhrer)

Krešimir Bošković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!