Zimski sportovi

Video: Capitalsi dominirali u Anaheimu, Boltsi uspješni u Shark Tanku

Željka Jurkas • ponedjeljak, 16.02.2015.
Video: Capitalsi dominirali u Anaheimu, Boltsi uspješni u Shark Tanku

Na dan kada je tužna vijest o tragičnoj smrti 35-godišnjeg Steva Montadora odjeknula hokejaškim svijetom, četiri od šest momčadi čiji dres je nosio u NHL-u bile su aktivne. Chicago je pobijedio u ispucavanju kaznenih udaraca, dok su Panthersi izgubili. U preostala tri susreta pobjede su otišle gostima – Philadelphiji, Washingtonu i Tampi...

Hokejaška zajednica ostala je neugodno iznenađena viješću o preranoj smrti Montadora koji je prošle sezone nakon jedanaest utakmica u dresu zagrebačkog Medveščaka rekao zbogom profesionalnom igranju. 35-godišnji branič igrao je deset godina u NHL-u počevši s Calgary Flamesima iz kojih je otišao u Floridu, zatim u Anaheim, Boston, Buffalo i konačno u Chicago. Ozljede glave i posljedice potresa mozga udaljile su ga s leda NHL-a nakon 571 utakmice, a nakon borbe s istima na kratko se vratio na led u AHL-u te konačno KHL-u u Zagrebu.

Druga vijest dana koja je objavljena prije prvog susreta bila je zamjena igrača između Toronto Maple Leafsa i Nashville Predatorsa. Tako će Cody Franson pojačati već ionako jednu od najjačih obrana lige, a Mike Santorelli priključit će se napadu. Dres s plavim javorovim listom će pak nositi Olli Jokinen, ukoliko mu Brendon Shanahan ne nađe novu momčad, a u paketu s njime išao je mladi igrač Brenden Leipsic i prvi izbor na Draftu ove godine. Ukoliko to do sada nije bilo jasno, ovim potezom su u Nashvillea najavili borbu za sam vrh, a Toronto je krenuo u reorganizaciju momčadi.

Poput igre šaha postavljale su su obje momčadi u United centru u nedjeljnoj matineji NHL-a. Pittsburgh je gostovao kod Hawksa koji, jaki koliko god da jesu, još uvijek nisu prebacili u onu svoju poznatu brzinu više kojom ulaze u završni dio sezone. Corey Crawford s jedne i Marc-Andre Fleury s druge strane leda izmjenjivali su jednu veliku obranu za drugu, a igrači su malo toga prepuštali slučaju. Općenito najbolje matinejsko izdanje Penguinsa ove sezone rezultiralo je blagom dominacijom u prvoj trećini, dok je ostatak susreta bio izrazito izjednačen. Niklas Hjalmarsson opalio je bombu s plave protiv koje Fleury uz blagi zaklon Sidneyja Crosbyja nije ništa mogao i Chelsea Dagger odjeknula je Unitedom. Hawksi su vodili punu trećinu dok Nick Spaling nije pospremio odbijanac udarca Beaua Bennetta. Bennett je bio jedan od najboljih pojedinaca u redovima gostiju te je uz drugu liniju stvarao najviše prilika. Dosta buke podigli su suci koji su u drugoj trećini Crosbyju dosudili prekršaj, poslali ga na klupu, ali se prije pokretanja sata i nakon konzultacije predomislili i poništili odluku. To nije izoliran slučaj u NHL-u, ali je veoma rijedak. Susret je završen shootoutom u kojem su sva trojica Hawksa bila uspješna (uz maestralni potez Patricka Kanea) dok je Crawford obranio pokušaj Krisa Letanga.

Brianu Elliottu falilo je 1:13 minuta da po četvrti puta ove sezone zaključa vrata i izjednači rekord za vratare Bluesa od ukupno 20. Rekord će morati čekati neki drugi dan jer se Nick Bjugstad sjajno snašao u neizglednoj situaciji i vratio odbijanac udarca Aarona Ekblada nazad prema Elliottu kojemu je pak od štitnika otišao u mrežu. Time je susret postao izjednačen nakon pogotka Jadena Schwartza sredinom druge trećine. Na vratima Panthersa Roberto Luongo držao je momčad u igri, posebice kroz prvu trećinu u kojoj je bio na stalnom udaru, a najveća obrana došla je u zadnjoj minuti kada je nogom zaustavio pokušaj Vladimira Tarasenka. U ispucavanju kaznenih udaraca spretnija se ipak pokazala druga momčad Centrala, a u petom krugu Jori Lehtera je prošao Luonga u svojem prvom pokušaju u NHL-u.

Zach Bogosian debitirao je u dresu Sabresa i odmah postao jedan od najboljih pojedinaca. U susretu s Flyersima upisao je 24:48 minute na ledu i bio jedan od najpostojanijih u obrani. Gosti su poveli, a domaćini izjednačili sredinom druge trećine u igri s igračem više. Phillyju je trebalo još dvadeset minuta igre da ponovno stekne vodstvo i uzme dva boda iz First Niagara centra.

Tampa je započela svoj niz od pet gostovanja u osam dana pobjedom u San Joseu. Malo toga su poklonili domaćinima koji se nisu predavali do samoga kraja i jakim pritiskom kroz prve dvije trećine uputili više udaraca na vrata nego gosti. Za Boltse je bilo bitno vratiti samopouzdanje vrataru Benu Bishopu koji je u posljednja dva starta povučen na klupu. S 33 obrane čuvao je rezultat kada je bilo najvažnije, a petorica napadača upisala su se u strijelce. Sve je otvorio kapetan Boltsa Steven Stamkos svojim 30. pogotkom sezone 16 sekundi prije isteka prve trećine. Alex Killorn udvostručio je vodstvo u drugoj prije nego su domaćini odgovorili preko Logana Couturea . Zadnja trećina započinje još jednim pogotkom Lightninga, a Sharksi ponovno vraćaju rezultat na gol razlike, na powerplayu. No, da do kraja ne bude iznenađenja pobrinuli su se Cedric Paquette i Ryan Callahan.

Kapetan Capitalsa, Aleksandr Ovečkin, apsolutno je dominirao ledom i s dvije asistencije i dva gola vodio svoju momčad do pobjede u Honda centru. Frustrirani Ducksi bili su posebno osjetljivi noćas, što im nikako nije pomagalo u zaustavljanju napada. U prvoj trećini dvaput su dolazili u minimalno vodstvo, no u oba navrata je Ovečkin izjednačio susret koji je na prvom odmoru ostao neriješen. Capitalsi preuzimaju vodstvo s dva gola u drugoj, a nakon što je Andrew Cogliano smanjio zaostatak Andre Burakovsky u zadnjoj trećini zabija svoj drugi gol susreta, ponovno na asistenciju Ovečkina. Justin Peters upisao je prvu pobjedu na vratima od početka studenog prošle godine.

NHL

Chicago Blackhawks – Pittsburgh Penguins 2:1 SO (; 1-0 Hjalmarsson; 1-1 Spaling;;; 2-1 Sharp)

Florida Panthers – St. Louis Blues 1:2 SO (; 0-1 Schwartz; 1-1 Bjugstad;;; 1-2 Lehtera)

Buffalo Sabres – Philadelphia Flyers 1:2 0-1 Read; 1-1 PPG Zadorov; 1-2 Raffl)

Anaheim Ducks – Washington Capitals 3:5 (1-0 Cogliano, 1-1 Ovečkin, 2-1 Perry, 2-2 PPG Ovečkin; 2-3 Johansson, 2-4 Burakovsky, 3-4 Cogliano; 3-5 Burakovsky)

San Jose Sharks – Tampa Bay Lightning 2:5 (0-1 Stamkos; 0-2 Killorn, 1-2 Couture; 1-3 Palat, 2-3 PPG Burns, 2-4 Paquette, 2-5 EN Callahan)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!