Košarka

Uzbudljivo i neizvjesno finale Cedeviti: Zagrepčani okrenuli -19 i osvojili treći Kup u nizu

Davor Kovačević • četvrtak, 19.02.2015.
Uzbudljivo i neizvjesno finale Cedeviti: Zagrepčani okrenuli -19 i osvojili treći Kup u nizu
Foto: FaH

Iako su u prvom dijelu imali i 19 koševa prednosti, Zadrani su prednost ekspresno ispustili. Neizvjesna i uzbudljiva završnica na jednu loptu pripala je Cedeviti koja je pobjedom 86:82 obranila naslov u Kupu, a u junaka se prometnuo Nemanja Gordić.

Svu draž koju košarka može ponuditi ponudilo je finale Kupa Krešimira Ćosića između Zadra i Cedevite. Prvi put u 24-godišnjoj povijesti Kupa i odmah su se obje momčadi pobrinule da njihovo ovo ostane upisano kao jedno od najljepših uopće. U pravom košarkaškom ambijentu.

Po treći put u povijesti i treći put u nizu Cedevita je osvojila Kup čime je hrvatski prvak obranio ulogu prvog favorita turnira i to zahvaljujući jedinom strancu, Nemanji Gordiću koji je sedam sekundi prije kraja pogodio pobjedničku tricu. S druge strane, Zadar je igrao svoje 13. finale i ostao na šest trofeja. Iako je bio blizu. Vrlo blizu, ali se James Florence nakon briljantne predstave u prvom dijelu, ugasio u drugom poluvremenu. Bila je to predstava o kojoj će se pričati, ali koja će ostati u sjeni poraza.

U šestoj minuti Florence je najavio ne samo svoju već i zadarsku tricašku kanonadu. Barać i Bošnjak bili su mu izrazito racionalna podrška, a onda je u 12. minuti kod 26:21 za Zadar Amerikanac otvorio svoj show. U manje od dvije minute Florence je vezao četiri trice i na ulazu u 15. minutu Zadrani su imali ogromnih i neočekivanih 44:25.

Ali daleko je tih +19 bilo od riješene utakmice. Teško je bilo očekivati da će Zadar ostati u nestvarnom šuterskom izdanju, a da će Cedevita i dalje biti samo u statusu promatrača. Upalili su se Pilepić, potom i Gordić i Zagrepčani su za čas uhvatili Zadar (46:47), u svega pet minuta. Florence, koji je utrpao do poluvremena 21 poen uz šest trica iz deset pokušaja, je morao udahnuti zraka na klupi i Cedevita je te dvije minute iskoristila najbolje što se dalo.

Obrane se nisu osobito popravile ni početkom nastavka, odnosno ostale su u sjeni, doduše nešto manjoj, napadačke rapsodije obje momčadi. Cedevita je sada postala ta koja je nešto jednostavnije dolazila do koša, barem na otvaranju treće četvrtine. Tri su puta Zadrani potpuno zaboravili na Zagrepčane i Cedevita je po prvi put povela na utakmici s 57:56. Repeša je u igru u 25. minuti ubacio i Tomasa koji je napravio ogroman posao za Cedevitu. Iznudio je četvrti Sobinov prekršaj i Nazorovog čovjeka od povjerenja iz igre izbacio do daljnjeg.

Manju bezidejnost u napadu Zadrani su kompenzirali napadačkim skokovima i iz njih crpili koševe koji su ih držali u minimalnoj prednosti, ali koja je nestala kada je Babić stavio tricu za najvećih +5 Cedevite (74:69). Tih +5 bio je posljednji vlak Nazoru za povratak Sobina, ali ni on nije mogao Zadrane izvući iz rupe u koju su zapali.

Cedevita je podigla na 78:69, Florence je izgubio inspiraciju iz prvog dijela, ostao bez koša od početka drugog poluvremena i netko je morao izvući Zadar iz rupe. Izvukli su ga Šango tricom i Barać solo dionicom za 77:80. Napadačka blokada sustigla je i Cedevitu, silni pokušaju za tricu su ostali nerealizirani i Gordić je 40 sekundi prije kraja počastio Zadrane loptom pri 82:81 za Cedevitu. Sobin je iz sumnjive situacije, na koju je poludio Nazor tražeći koš-faul, dobio dva slobodna bacanja, realizirao jedno i onda je sedam sekundi prije kraja Gordić tricom pronašao svoje iskupljenje. Ramljak je dobio loptu u ruke, iz trka promašio tricu i priča je bila zavšena.

Najbolji strijelac Cedevite bio je Bilan s 20 poena i deset skokova, Gordić je ubacio 19, a Pilepić 15 poena. Iako je ostao na samo jednoj trici u drugom dijelu, Florence je ostao uvjerljivo najbolji igrač Zadra s 24 poena i osam asistencija, Ivanov je dodao 14, Sobin 13.

Kup Krešimira Ćosića, finale:
Cedevita – Zadar 86:82

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2015. u 23:28
    Kako amaterska reakcija Ramljaka u zadnjem napadu Zadra, 4 sekunde prije kraja on puca tricu iz trka umjesto da doda, nevjerojatno.
    Obrisan korisnik
  • GRAC19.02.2015. u 20:38
    Dobra tekma, dobra atmosfera! Nadam se još kojem sportskom "spektaklu" u Vukovaru i VSŽ.
    GRAC
  • Obrisan korisnik19.02.2015. u 20:12
    odlična utakmica dviju trenutno najboljih hrvatskih momčadi. čestitke cedeviti na trofeju i zadru na pravoj borbi. nadam se da će se zadar što prije riješiti financijskih problema i da će biti još bolji i još jači. vidimo se u finalu prvenstva...
    Obrisan korisnik