Nogomet

Francuzi s vrha traže prekid susreta bez pobjede, Liverpool putuje u Southampton

Sportnet • petak, 20.02.2015.
Francuzi s vrha traže prekid susreta bez pobjede, Liverpool putuje u Southampton
Foto: EPA

Europska nogometna prvenstva nastavljaju se ovog vikenda. U svih pet liga momčadi s vrha nemaju pravo na kiks i očekuju se njihove pobjede...

Nakon što je uhvatio proljetni zalet i "nagazio" Hamburžane (8:0) proteklog vikenda, Guardiolin Bayern u subotu ide na noge Lakićevom Paderbornu. Hrvatski napadač postigao je svoj prvi pogodak za novi klub, a momčad mu je dobila krila preokretom i pobjedom u Hannoveru. Bavarci su pod tjednom odradili i gostovanje u Ukrajini kod Šahtara (0:0).

Prvi pratitelj, Perišićev Wolfsburg, uz raspucanog golgetera Dosta na svom terenu dočekuje Herthu kojoj treba svaki bod u borbi za ostanak, a posebno bi neizvjesno moglo biti u okršaju Augsburga i Jedvajevog Bayera, momčadi koje žele bodove vrijedne izlaska u Europu.

Četvrtoplasirani Schalke izgubio je od Eintrachta pa Reala te će se pokušati iskupiti protiv Werdera, no sastav iz Bremena niže ligašku pobjedu za pobjedom. Trećeplasirana Borussia (M) odlazi u goste Olićevom HSV-u, a kolo će u petak navečer otvoriti Borussia (D), koja će odmjeriti snage s posljednjeplasiranim Stuttgartom.

Posljednju utakmicu 26. kola Premier lige odigrat će Southampton i Liverpool u nedjelju u Southamptonu. Prošlog ljeta, Southampton je Liverpoolu prodao trojicu svojih ponajboljih igrača (Dejana Lovrena, Adama Lallanu i Rickieja Lamberta) za nešto manje od 62 milijuna eura. No, nakon 25 odigranih kola, Southampton se drži na visokom četvrtom mjestu, dok je Liverpool, nakon očajnog ulaska u sezonu, popravio formu i postao je pretendent za mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Prvu utakmicu sezone Liverpool je dobio s 2:1.

Chelsea će prednost od sedam bodova pokušati zadržati na domaćem terenu protiv pretposljednjeg Burnleya, a dobra vijest za Josea Mourinha je povratak u sastav Diega Coste nakon što je propustio tri utakmice zbog suspenzije. Manchester City je u prošlom kolu prekinuo seriju od četiri utakmice bez pobjede, a nadu u obranu naslova pokušat će produžiti na domaćem terenu protiv Newcastlea, dok drugi manchesterski klub gostuje kod Swansea.

U nedjelju će se u Londonu odigrati gradski derbi između Tottenhama i West Hama, a Kramarić će sa svojim Leicesteru tražiti prekid serije od četiri uzastopna poraza na gostovanju kod Evertona. Za gledatelje iz Hrvatske posebno će biti zanimljiv dvoboj između Jelavićevog Hulla i Kranjčarovog QPR-a.

24. kolo u Primeri ne donosi pravi izraziti derbi, a od zanimljivijih dvoboja treba istaknuti onaj u Barceloni i onaj u San Sebastianu. Iako Barcelona ulazi u susret protiv Malage kao veliki favorit, gosti mogu iznenaditi i momčad Luisa Enriquea mora biti oprezna i potpuno u utakmici, a ne glavom u Ligi prvaka. Posljednji porazi od Espanyola i Levantea doveli su Malagu u probleme što se tiče borbe za šesto mjesto s Villarrealom, a ovo baš i nije gostovanje na kojem se može vaditi.

Real Sociedad vrijedi više od samo pet upisanih pobjeda. Od početka sezone klub iz San Sebastiana se muči i ne igra u skladu s očekivanjima, ali u susretu protiv Seville tražit će tri boda jer nije u najspokojnijoj situaciji i nalazi se na pet bodova od zone ispadanja. Sevilla iza sebe ima dvoboj Europske lige protiv Borussije iz Mönchengladbacha, ali nema previše vremena za oporavak i ovdje mora uzeti tri boda kako bi zadržala korak s četvrtoplasiranom Valencijom.

Real Madrid i Atletico trebali bi imati laganiji posao. Lider gostuje kod Elchea koji je doduše spojio dvije pobjede, ali razlika u kvaliteti je prilična i Ancelottijeva momčad trebala bi glatko slaviti. S druge strane Atletico na domaćem terenu igra protiv Almerije i želi se iskupiti za poraz u Vigu. Problema ne bi trebala imati niti Valencia u gostima kod fenjeraša Cordobe.

Drama u Francuskoj nastavlja se i u 26. kolu. Zanimljivo, pet momčadi s vrha ljestvice već dva kola ne znaju za pobjedu i nitko ne uspijeva iskoristiti kiks onog drugog. Lyon je nanizao tri remija, PSG i Marseille po dva remija, St. Etienne već pet kola ne zna za pobjedu, a Monaco ima poraz i remi.

Derbi kola igra se u nedjelju navečer u St. Etienneu gdje će istoimeni domaćin dočekati momčad Marseillea i pokušati prekinuti seriju loših rezultata. Domaćin ima priličnih problema s realizacijom, stvara dovoljno prilika, ali izuzev susreta protiv Lensa koji je završio 3:3, nikako nije pronalazio put do mreže. S druge strane, Marseille nema takvih problema, ali igra dosta promjenjivo.

PSG je još uvijek pod dojmom susreta protiv Caena u kojem je do završnice vodio s 2:0 i onda prosuo sva tri boda. Ta pobjeda dovela bi ga na vrh ljestvice, a ovako ostaje iza Lyona. Sada ga očekuje dvoboj protiv Toulousea, momčadi koja je očekivala bolju sezonu od trenutne. Vodeći Lyon tražit će prekid serije remija u domaćem susretu protiv Nantesa. Protivnik je poželjan, nije u nekoj formi i Lyon može do pobjede. Subašićev Monaco neće imati lagan posao protiv sve bolje Nice.

U nešto izmijenjenom rasporedu nego inače zbog europskih izazova, Talijani nastavljaju svoju ligu u kojoj Juventus uvjerljivo vodi na tablici. Bianconeri se već u petak navečer susreću s Atalantom i na svom stadionu moraju razmišljati samo o pobjedi kako bi Roma ostala na pristojnoj udaljenosti, ali i kako bi se zadržala dobra atmosfera uoči okršaja s Borussijom.

Veliki gradski derbi igra se na stadionu Luigi Ferraris kojeg dijele Sampdoria i Genoa. Derby della Lanterna je ovog puta dodatno zanimljiv zbog toga što su dva kluba bodovno izjednačena i u borbi za europske pozicije. Trenutno je u boljoj formi Genoa, dok je Mihajlovićeva ekipa jedno vrijeme bila na pragu trećeg mjesta, ali u zadnje četiri utakmice je skupila samo dva boda.

Roma će se pokušati "probuditi" u Veroni, Giallorossi u zadnje vrijeme pune rubriku remiji. Hrvatski veznjaci u Interu putuju na Sardiniju gdje ih čeka Cagliari i Duje Čop, a pokušat će prvi put u sezoni zaredati tri pobjede u prvenstvu. Poslije kiksa na Siciliji, Napoli se mora navijačima iskupiti dobrom igrom protiv Sassuola za kojeg vjerojatno neće nastupiti Vrsaljko zbog ozljede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2015. u 03:19
    Ajmo Real, uništkite ove Sevillske cigane...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2015. u 03:18
    s
    Obrisan korisnik