Nogomet

Kujtim Morina: "Ponosni smo što smo proizveli toliko prvoligaških igrača i reprezentativaca"

Sportnet • srijeda, 25.02.2015.
Kujtim Morina: "Ponosni smo što smo proizveli toliko prvoligaških igrača i reprezentativaca"
Foto: Vedran Tolić

Kujtim Morina je proslavljeni hrvatski futsal igrač, koji je u svojoj bogatoj igračkoj karijeri ostvario zavidne rezultate, te među ostalim tri puta se okitio naslovom prvaka države u futsalu i četiri puta je osvajao najveći turnir u regiji, Kutiju šibica. Tema ovog razgovora je najveća futsal škola, odnosno akademija u Hrvatskoj, a možemo reći i najstarija, koja trenutno okuplja 150 dječaka u svim kategorijama...

Kako je pokrenuta MNŠ Nacional-Gimka?

"MNŠ Gimka je nastala već sada davne 2005. godine, kada smo brat Korab i ja uvidjeli potrebu da sustavno uvedemo djecu u futsal, te da im pružimo kompletnu taktičku i fizičku izobrazbu za futsal, koji je dosta drugačiji sport od velikog nogometa, od kuda je većina dječaka i dolazila. U početku nitko nije vjerovao da će naš projekt zaživjeti, ali uz sustavni i predani rad, danas s ponosom gledamo na sve što smo postigli. Imali smo sreće da su u našem kvartu i na popularnom igralištu Gimka bili izuzetno talentirani dječaci koji su postali okosnica naše škole, a danas su mnogi od njih okosnice klubova 1. i 2. hrvatske futsal lige. Sam početak je bio težak, te smo u svim vremenskim uvjetima, tokom cijele godine trenirali na otvorenim školskim igralištima OŠ Ivan Merz i VII. Gimnazije u Križanićevoj ulici, popularno zvane Gimka, a upravo je od tuda i nastao naziv naše škole. Sjećam se prvih generacije koje su bile u našoj školi, to su generacije 87. do 90. i 91. do 93. godišta, njih 30-tak, koju su izuzetno predano i na -5 trenirali vani na betoncu, zajednički prolazili kroz pobjede i poraze, te stekli prijateljstva koja traju i dan danas."

Kako je MNŠ Nacional-Gimka kroz deset godina postala najveća futsal akademija u Hrvatskoj, te koliko danas dječaka okupljate i gdje trenirate?

"Tu nema nikakvog čarobnog napitka, ništa ne ide preko noći, kako bi htjeli neki pojedinci i klubovi u našem sportu. Škola je stvarana sustavno, velikim trudom, odricanjem i zalaganjem nas trenera, ali i igrača koji su ostavili svoj trag kroz ovu školu. Ove godine ćemo proslaviti deset godina naše futsal akademije, a kroz te godine bilo je puno pobjeda i poraza koje su nas učinile pobjednicima, a recept za uspjeh je samo jedan, rad. Danas okupljamo oko 150 djece u kategorijama zagići, limači, mlađi i stariji pioniri, kadeti i juniori. Znamo da je još puno posla pred nama, a cilj nam je napraviti ustrojstvo u našoj akademiji po uzoru na najbolje zagrebačke škole nogometa poput one Dinama ili Lokomotive te svake godine izbaciti jednog ili dva igrača koji može konkurirati za seniorski sastav Nacionala. Treniramo svakodnevno u moderno opremljenom Nogometnom centru Šalata na Zagrebačkom velesajmu, gdje imamo odlične uvjete za rad."

Koji su najveći uspjesi u povijesti MNŠ Nacional-Gimke te koja je problematika natjecanja za mlađe kategorije u futsalu?

"Zasigurno je najveći uspjeh kada smo u sezoni 2009/2010. osvojili državno Prvenstvo Hrvatske u kategoriji juniora, a tu su još osvajanje dva jaka međunarodna futsal kupa Zagreb 2013. i 2014. u kategoriji juniora. Osim toga tu su brojni zapaženi rezultati naših polaznika na raznim ligama i turnirima po čitavoj Hrvatskoj i regiji. Ono s čime se posebno ponosimo je to da svake godine iz naše akademije „proizvedemo“ igrače koji postaju okosnica našeg kluba Nacionala i drugih klubova 1. i 2. hrvatske malonogometne lige, ali i standardni članovi reprezentacije. Tu bi svakako istaknuli prezimena poput Šestić, Pavlović, Ugarković, Horvath, Hučić, Banek, Halilović, Anić, Marinić, Klindrić i mnogi drugi.

Slika 2 od 2.
Foto: Vedran Tolić

Kao najveći nedostatak natjecanja za mlade vidim način kako je organizirano natjecanje za kadete i juniore i da uopće ne postoji natjecanje za mlađe kategorije poput starijih pionira i mlađe. Naime hrvatsko prvenstvo je svedeno da se igra kada velikonogometaši imaju pauzu. Time se dozvoljava da se s mladeži kampanjski radi dva do tri mjeseca. Praksa velike većine klubova je da za vrijeme prvenstva Hrvatske posude igrače nekog velikonogometnog kluba. Da se razumijemo ja nisam protiv toga, ali smatram da bi prvenstvo trebalo početi u 10. mjesecu i završiti u 5. mjesecu. Kada bi tako bilo prvenstvo organizirano, mislim da bi se svaki klub trebao posvetit omladinskom pogonu. To bi bio veliki dobitak za futsal jer bi dobili veliki broj djece, a s vremenom bi se onda dobila i kvaliteta. Mi kao klub primorani smo organizirati razna natjecanja od 9. do 6. mjeseca kako bi zadržali djecu. Za starije pionire i mlađe grupe ne postoji nikakav način natjecanja. Mi kao škola primorani smo organizirati prijateljske utakmice s velikonogometnim klubovima kojima se ovom prilikom zahvaljujem na njihovom odazivu. Treba biti svjestan da je vrlo teško dobiti dijete da trenira futsal tokom čitave godine. Naši polaznici treniraju isključivo futsal i Futsal Club Nacional im je jedini klub. S druge strane da bi prvenstvo bilo na taj način organizirano, županijski savezi trebaju pomoći klubovima da smanje troškove utakmica (takse sudaca, delegata, pa mislim da može i jedan sudac).

Pohvalio bih inicjativu ZNS-a koji je sada pokrenuo otvoreni Futsal turnir grada Zagreba za kadete i juniore. Isto tako pohvala ZNS-u koji je pokrenuo futsal selekcije grada Zagreba za kadete i starije pionire. Mogao bih još toga dodati, ali neka ostane na ovome..."

Kakva je suradnja između futsal akademija u Hrvatskoj? Postoji li međunarodna suradnja klubova da pruže bolje uvjete i natjecanja svojim mladima?

"Najveći problem je sustav natjecanja koji dozvoljava kampanjski ili nikakav rad s mlađim naraštajima u futsalu pa moramo što bolje surađivati s klubovima koji imaju dobro organizirane podmlatke. Malonogometna akademija Nacional Gimka iz tog razloga organizira svake godine u mjesecu lipnju međunarodni turnir te poziva sve klubove iz Hrvatske koji rade s kadetima i juniorima, a time se omogućuje da se sva djeca na jednom mjestu bolje upoznaju i dožive iskustvo koje im ne omogućuje današnji sustav natjecanja. Tako su ove godine nastupili MNK Vrgorac, MNK Solin sa školom Bonitom, MNK Fotex (Nedejlajnec), MNK Osijek 031, MNK Kijevo Knin, MNK Otočac itd. Pokušavamo sa svim klubovima uspostaviti što bolju suradnju. Na međunarodnom planu imamo jako dobru suradnju s talijanskom momčadi Petrarca Calcio 5 kod koje svake godine odlazimo na njihov međunarodni turnir u Padovi za kadete i starije pionire. Isto tako imamo prijateljske odnose s dvije momčadi iz Banja Luke, momčad KMF Sokrates i KMF Čelinac. Ranijih godina uspostavili smo vrlo dobre odnose s makedonskom momčadi A1 Hedis, pa smo nastupali na međunarodnom turniru u Ohridu. Moram napomenuti da iz godine u godinu dobivamo sve više poziva za nastupe na međunarodnim turnirima što nam je iznimno drago. Nedavno smo dobili poziv da nastupamo s mlađim pionirima na turniru u Belgiji s ponajboljim europskim futsal momčadima.

Također, svake godine krajem srpnja organiziramo Futsal Kamp Nacionala u Novom Vinodolskom gdje odigravamo utakmice s MNK Kastavom, MNK Gorovom, MNK Otočcem, NK Vinodolom. Ovim putem bi se zahvalio svim klubovima kojima nije teško doći do Novog Vinodolskog bez obzira na udaljenost."

Slika 1 od 1.
Foto: Vedran Tolić

Kako se zainteresirani dječaci mogu upisati u Vašu akademiju?

"Svi zainteresirani dječaci se mogu javiti na broj mobitela 099 466 4444 ili nas pronaći na Facebooku pod nazivom Futsal akademija Nacional Gimka. Uvijek nam je drago da nam pristižu novi članovi i igrači, a mi im garantiramo odlične uvjete rada i sigurno okruženje pod stručnim okom naših trenera gdje mogu napredovati."

Dugo godina ste u ovome sportu, isto tako radite s mladima, što biste rekli, gdje je danas futsal u Hrvatskoj u odnosu na prije deset godina?

"Iako se uvijek priča u nekom negativnom kontekstu, smatram da se futsal u Hrvatskoj razvija i da ide prema naprijed. Prije svega, podignula se kvaliteta lige, A reprezentacija napravila je iznimno velike rezultat gledajući par godina unatrag. Sve više klubova je počelo 'proizvoditi' vlastite igrače. U Zagrebačkoj županiji su pokrenute futsale selekcije za starije pionire, kadete i juniore, a uz to je i sve veći broj županijskih liga. Isto tako pojavljuje se sve više medija koji prate futsal, futsal streamovi i direktni prijenosi prvoligaških utakmica koje su sve gledanije. Sve u svemu, futsal u Hrvatskoj napreduje."

I za kraj, gdje vidite futsal akademiju Nacional-Gimka za deset godina, koji su daljnji ciljevi?

"Ono što nam je velika želja i cilj je povećati broj djece koja će od malih nogu izabrati baviti se futsalom, te da povećamo popularnost i interes ovog iznimno zanimljivog sporta. Mi ćemo se nastaviti truditi i kvalitetnim radom ostvarivati vrhunske rezultate sa svim našim selekcijama, te se nadamo da će to prepoznati i dječaci te njihovi roditelji koji još ne znaju gdje bi započeli svoje prve nogometne korake. Osim poboljšanja ustrojstva akademije i povećanje broja igrača u svim kategorijama koju smo već spomenuli, želimo osigurati kvalitetne uvjete za rad futsal trenerima za mlađe naraštje, odlazak na što više međunarodnih turnrira kako bi naši polaznici odmjerili snage s najboljim europskim momčadima."

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2015. u 23:18
    lijepa priča velikih sportaša.
    Obrisan korisnik