Zimski sportovi

Skandinavsko postolje u ženskoj štafeti, zlato za Grubera u nordijskoj kombinaciji

Sportnet • četvrtak, 26.02.2015.
Skandinavsko postolje u ženskoj štafeti, zlato za Grubera u nordijskoj kombinaciji
Foto: EPA

Na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju danas su medalje podijeljene u ženskoj štafeti u skijaškom trčanju, te u pojedinačnom natjecanju kombinatoraca. U ženskim štafetama gledatelji su svjedočili apsolutnoj dominaciji skandinavskih štafeta, dok su na natjecanju u nordijskoj kombinaciji medalje podijelile Austrija, Francuska i Njemačka.

U utrci ženskih štafeta očekivao se veliki dvoboj između olimpijskih pobjednica domaće štafete Švedske i braniteljica naslova štafete Norveške. Osim te dvije štafete u igri za brončano odličje bile su štafete SAD-a, Finske i Rusije. U borbu za štafetno zlato Norvežanke su ušle posebno motivirane nakon što su prije dva dana doživjele potpuni debakl u utrci na 10 kilometara slobodnim načinom.

Domaća štafeta je nastupila u sastavu: Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist i Stina Nilsson, dok su za Norvešku nastupile: Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen i Marit Bjoergen. Prve dvije izmjene su se trčale klasičnim načinom, a preostale dvije slobodnim načinom.

Nakon prve izmjene u vodstvu je bila Finska za koju je trčala veteranka Aino-Kaisa Saarinen, a odmah do njih sa osam desetinki zaostatka bila je Norveška. Sofia Bleckur nije uspjela istrčati izmjenu kako su planirali u švedskom taboru i njezin zaostatak na izmjeni iznosio je gotovo 13 sekundi. U drugoj izmjeni gledali smo okršaja pobjednica iz skiatlona i utrke na 10 km. Nakon dva i pol kilometra Kalla je uspjela smanjiti zaostatak za Johaug na manje od šest sekundi, da bi na drugoj izmjeni taj zaostatak iznosio malo više od četiri sekunde. Posebno su impresivni bili spustevi u kojima je Kalla naočigled sustizala vodeću Johaug.

Nakon ulaska u treću izmjenu postalo je jasno da će Norveška obraniti naslov osvojen prije dvije, ali i da će preostale dvije medalje pripasti Švedskoj i Finskoj. Nakon što je Jacobsen na posljednjoj izmjeni predala štafetu Bjoergen ostalo je jedino pitanje s kolikom će prednosti Norveška odnijeti pobjedu. Daleko iza leđa Marit Bjoergen borbu za srebro vodile su Finkinja Krista Parmakoski i Šveđanka Nilsson. U ovom dvoboju boljom se pokazala švedska skijašica koja je u završnici imala više sage i sa gotovo dvije sekunde prednosti donijela srebrnu medalju Švedskoj. Bronca je otišla u Finsku, a nakon njih su slijedile štafete SAD-a, Poljske i Njemačke. Danas je titulu najvećih gubitnica ponijela Rusija koja je završila sedma iako je u utrku ušla kao brončana sa prošlog prvenstva.

U natjecanju kombinatoraca zlato je osvojio Austrijanac Berhard Gruber, ispred Francuza Francoisa Brauda i Nijemca Johanesa Ryzdeka. Sutra je na redu natjecanje muških štafeta u skijaškom trčanju.

Krešimir Bošković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!