Zimski sportovi

Sosio do zlata u superveleslalom, Kopp u alpskoj kombinaciji

Sportnet • utorak, 10.03.2015.
Sosio do zlata u superveleslalom, Kopp u alpskoj kombinaciji
Foto: Dejan Popek

Danas su na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Hafjellu podijeljena dva kompleta medalja, jedan za ženski superveleslalom, a drugi za alpsku kombinaciju. Nova juniorska prvakinja svijeta u superveleslalomu je Talijanka Federica Sosio ispred Norvežanke Mine Fuerst Holtmann i Švicarke Rahel Kopp. Nova svjetska juniorska prvakinja u alpskoj kombinaciji je upravo Kopp ispred Francuskinje Miradolli i Mine Fuerst Holtmann. Muški dio natjecanja odradio je samo pola predviđenog programa.

Nakon nekoliko dana vrlo lijepog vremena u Hafjellu danas su vremenski uvjeti izazvali probleme te je start ženskog superveleslaloma isprva planiran za 11 sati kasnio otrpilike 40 minuta. Prva se niz stazu spustila Francuskinja Romane Geraci, no ona nije stigla do cilja. Nakon nje krenula je Švicarka Rahel Kopp ona je mirnom i relativno brzom vožnjom stigla do cilja. Nakon nje jedna od favoritkinja Kanađanka Tommy je odustala, a Kopp je uspjela bez problema odbiti i napade sljedećih pet djevojka. Vrlo blizu Kopp stigla je sa startnim brojem osam Francuskinja Romane Miradoli, no niti ona nije uspjela stići ispred Kopp nego je zaostala 27 stotinki. Nakon toga sve do broja 15 sve skijašice su imale zaostatak veći od sekunde za Kopp, a odustala je i jedna od favoritkinja za medalju Valerie Grenier. Nakon prvih 15 poredak je bio Kopp, Miradoli, Ortlieb. Druga koja se približila unutar sekunde u odnosu na Rahel Kopp bila je njena sunarodnjakinja Melanie Meillard koja je zaostala 85 stotinki.

Kada se činilo da Kopp s ovako velikom prednošću ima gotovo sigurno zlato, a možda su se još neke promjene mogle dogoditi po pitanju srebrne i brončane medalje, sa starta je s brojem 28 krenula Kanađanka Candance Crawford. Ona je skijala solidno i došla na treće mjesto samo stotinku brže od Meillard. Nakon nje s brojem 30 krenula je domaća predstavnica Mina Fuerst Holtmann koja je bila i jedno od iznenađenja prve vožnje veleslaloma te je ona hrabrom i brzom vožnjom preuzela vodstvo s devet stotinki prednosti ispred Kopp. Još brža od nje bila je s brojem 35 Talijanka Federica Sosio koja je ušla u cilj kao prva s 21 stotinkom prednosti te zadržala to mjesto do kraja i postala nova svjetska prvakinja. Jedina hrvatska predstavnica Leona Popović startala je s brojem 47 i doskijala do 36. mjesta uz 2.96 zaostatka. U konkurenciji mlađih juniorki Leona je osigurala još jedno postolje i to treće mjesto iza već spomenute Meillard i predstavnice SAD-a Nine O'Brien.

Superveleslalom se osim pojedinačno računao i s jednom slalomskom vožnjom za alpsku kombinaciju. U slalomsku vožnju djevojke su startale po FIS bodovima za alpsku kombinaciju. Norvežanka Tviberg nije mogla puno u slalomu iako je odskijala iznad svojih mogućnosti, ona je svoju priliku za postolje propustila u superveleslalomu, ali na kraju vrlo dobra šesta. Miradoli koja je bila četvrta u superveleslalomu pokazala je dobro slalomsko znanje u cilj ušla ipsred Tviberg.

Najbolju slalomsku vožnju imala je sljedeća predstavnica iz Australije Greta Small, no prevelik zaostatak za nju iz superveleslaloma značio je da je ušla u cilj s 2.06 zaostatka i tada četvrtim, a na kraju 11. mjestom. Prva je Francuskinju uspjela skinuti brončana iz superveleslaloma Rahel Kopp, uz 11 stotinki brži slalom i prednost koju je imala iz superveleslaloma ušla je u cilj 36 stotinki ispred Miradoli. Vodeća iz superveleslaloma Federica Sosio ipak nema tolike slalomske mogućnosti pa ulazi u cilj na tada treće mjesto s 1.15 zaostatka za Kopp.

Njoj je brončanu medalju oduzela srebrna iz superveleslaloma domaća predstavnica, Koltmann koja je u cilj alpske kombinacije ušla kao treća s 1.02 zaostatka za Kopp i 13 stotinki prednosti ispred Sorio.

Leona Popović u slalomsku vožnju krenula je kao 33 i solidnom vožnjom s obzirom na lošiji startni broj došla je na tada 19 mjesto uz 3.98 zaostatka da bi do kraja utrke još dvije djevojke došle ispred nje i ona je alpsku kombinaciju završila na 21. mjestu. U kategoriji mlađih juniorki došla je do još jednog postolja i drugog mjesta iza Švicarke Meillard, a ovaj puta ispred O'Brien.

Muškarci su danas također trebali skijati superveleslalom koji se osim pojedinačno računa i za alpsku kombinaciju, ali zbog loših vremenskih uvjeta ta utrka je otkazana pa su oni u popodnevnim satima skijali samo slalomsku vožnju alpske kombinacije dok će novi termin superveleslaloma biti potvrđen naknadno. Nakon te slalomske vožnje u vodstvu je Švicarac Loic Meillard ispred Austrijanca Marca Schwarza i svog sunarodnjaka Anthonya Bonivina.

Od hrvatskih predstavnika Istok Rodeš je na 11. mjestu, a Max Ullrich kojem je slalom ipak slabija karika u odnosu na brze discipline je nakon slaloma na 43.mjestu te će on svoju šansu za poboljšanje plasmana u alpskoj kombinaciji, kao i za dobar plasman u samoj disciplini imati u superveleslalomu.

SJP Hafjell, superveleslalom(ž), rezultati
1. F.Sosio (Italija) 1:23.81
2. M.Fuerst Holtmann (Norveška) +0.21
3. R.Kopp (Švicarska)+0.30
4. R. Miradoli (Francuska) +0.57
5. C. Crawford (Kanada) +1.14
...
36.L.Popović(Hrvatska) +2.94

SJP Hafjell, alpska kombinacija(ž), rezultati
1. R.Kopp (Švicarska) 2:08.54
2. R. Miradoli (Francuska) +0.36
3. M.Fuerst Holtmann (Norveška)+1.02
4. F. Sosio (Italija) +1.15
5. C. Ager (Austrija) +1.32
...
21.L.Popović(Hrvatska) +3.98

Ivo Sabljo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!