Zimski sportovi

Video: Veliki poraz Wingsa, Wild slavio u St. Louisu

Željka Jurkas • nedjelja, 15.03.2015.
Video: Veliki poraz Wingsa, Wild slavio u St. Louisu

Zaposlena i uzbudljiva subota od matineja do kasnovečernjih sati u NHL-u vidjela je dvanaest susreta. Prve četiri momčadi lige ponovno su predstavnici svojih divizija izjednačeni na 93 boda. Tri vratara zaključala su vrata, teške poraze doživjeli su Wingsi i Sharksi, važne bodove u gostima uzeli su Jetsi, Wild, Habsi, Predatorsi i Devilsi, a na domaćem ledu slavile su svega tri momčadi – Canucksi, Avalanche i Philadelphia...

Detroit Red Wingsi ovaj vikend putuju po Pennsylvaniji i na prvoj postaji u Philadelphiji doživjeli su težak poraz. Uz sedam pogodaka u mreži Jimmyja Howarda momčad koja ove sezone uglavnom ima problema s postizanjem golova preuzela je kontrolu u prvoj trećini, a u drugoj izdržala juriš gostiju. Brayden Schenn postigao je dva pogotka u pobjedi Flyersa, a specijalne momčadi dale su svoj doprinos. Powerplay tim domaćina iskoristio je 3 od 4 prilike dok je penalty kill zaustavio 2 od 3 situacije gostiju.

Penguinsi su se našli u neočekivanoj situaciji netom prije prvog podbacivanja paka. Kapetan Sidney Crosby je u zadnji tren, odmah nakon zagrijavanja, maknut iz sastava, a na podbacivanju ga je zamijenio Nick Spaling što je dovelo do kratkog kašnjenja zbog nepoštivanja propisa. Susret nije mogao lošije krenuti po domaćine koji su na prvoj smjeni izgubili i Jevgenija Malkina nakon sudara s Chrisom Kellyjem, a kao konačna zamjena za Crosbyja u igru je u osmoj minuti ušao Craig Adams. Unatoč svim nedostacima Pensi su na čelu s Thomasom Greissom parirali odličnim Boston Bruinsima koji su u zadnja dva tjedna u velikom zaletu. Jedna pogreška, točnije davanje dodatnih par centimetara Milanu Lucicu bilo je sve što je bilo potrebno za vodstvo i jedini pogodak do samoga kraja susreta. Kapetan Zdeno Chara pogodio je praznu mrežu, a Tuukka Rask s 30 obrana zabilježio treći shutout sezone.

Patrick Sharp je nakon mjesec i pol prekinuo napadačku krizu i postigao dva pogotka u pobjedi nad San Jose Sharksima u susretu kojim gosti nisu dominirali na način koji konačni rezultat sugerira. Domaćini Shark Tanka držali su pritisak i priključak kroz prve dvije trećine s uvjerljivo više napada dok je ofenzivna eksplozija Hawksa na početku zadnje trećine ostala neodgovorena i pomaknula utakmica na stranu gostiju. Corey Crawford najzaslužniji je za očuvanje rezultata kroz prvih 40 minuta s 24 obrane, a u zadnjoj trećini obranio je svih devet udaraca.

Rangersima je dugo trebalo u gostima u First Niagara centru da slome Andersa Lindbacka, a pritom su odlično blokirali domaćine u pokušajima stvaranja napada tako da je i njihov treći vratar, Mackenzie Skapski upisao shutout ove sezone. U svom drugom startu istaknuo se na početku susreta obranivši par solidnih pokušaja Sabresa dok njegovi suigrači nisu počeli ozbiljnije igrati. Lindback je pao sredinom zadnje trećine zahvaljujući zaklonjenom pogledu na udarac Keitha Yandlea.

Winnipeg Jetsi se, osim pobjede u Amalie areni, mogu pohvaliti i činjenicom da su zadržali Boltse na sezonski najnižih 16 udaraca na vrata. Uz gotovo duplo više pokušaja dvaput su uspjeli proći Andreja Vasilevskog preokrenuvši susret u manje od tri minute sredinom zadnje trećine. Blake Wheeler dobro je pratio što rade braniči Tampe kroz cijeli susret i iskoristio ponuđeno. U jednom od mnogih dodavanja s jedne na drugu stranu leda unutar svoje trećine, Victor Hedman je pod pritiskom predao pak, a Wheeler je pucao preko bloka Antona Stralmana i donio Jetsima nova dva boda koja ih zasad drže u doigravanju.

Carey Price je nakon manjeg zastajanja ponovno pokazao zašto je u ovom trenu jedan od najboljih vratara lige. S 35 obrana, uz pušteni gol pred sam kraj susreta pri vodstvu od dva gola, vodio je Canadiense do pobjede u Nassau Coliseumu kod New York Islandersa koji su upali u blagu krizu s trećim porazom u nizu i šestim u zadnjih deset susreta. Tomaš Plekanec prvi je prošao Michala Neuvirtha na samom početku druge trećine, a dvije i pol minute kasnije Max Pacioretty je na penalty killu udvostručio vodstvo.

Carolina Hurricanesi su držali jaki pritisak na Dana Ellisa na vratima Panthersa koji je igrao svoju četvrtu utakmicu sezone zahvaljujući ozljedama Ala Montoye i Roberta Luonga. S 27 obrana, od kojih su neke u zadnjim minutama bile vrijedne ponovno gledanja, upisao je svoj prvi shutout sezone. S druge strane leda Brandon Pirri jedini je prošao Cama Warda i to u igri s igračem više dok je Dave Bolland pronašao praznu mrežu za uvjerljiviju pobjedu. Panthersi zaostaju šest bodova za Capitalsima koji drže drugo wild card mjesto Istoka.

Jedini pogodak Leafsa u Rogers areni u Vancouveru došao je iz kaznenog udarca i pokvario shutout Eddiju Lacku koji je obranio ostalih 28 pokušaja. Philu Kesselu dodijeljen je kazneni udarac nakon što ga je kapetan Nucksa Henrik Sedin srušio u kontri. Do toga trena domaćini su na semaforu imali već tri pogotka, a u zadnjim minutama Shawn Matthias je pronašao praznu mrežu. Derek Dorsett upisao je gol i dvije asistencije.

Minnesota nije došla do puno prilika u St. Louisu, ali su zato pametno iskoristili što su imali. S 19 udaraca na vrata tri paka su prošla Briana Elliotta, dok je na drugoj strani Devan Dubnyk nastavio u maniru koji je započeo prelaskom u Wild. S 41 obranom, od kojih je 21 došla u drugoj trećini, osigurao je Minnesoti 20. pobjedu iz 26 susreta koliko je stajao na njihovim vratima. Domaćini su došli u vodstvo na startu druge trećine, ali gosti brzo poravnavaju i na drugi odmor se odlazi pri izjednačenju. Unutar 17 sekundi u zadnjoj trećini Wild preokreće utakmicu i s nova dva boda zadržava razmak na prvom wild card mjestu Zapada.

Pogotkom u sedmoj minuti zadnje trećine Jordin Tootoo upisao je Gordie Howe hat trick i u djelo pretvorio svoje razmišljanje da se Devilsi moraju prestati toliko oslanjati na vratara Coryja Schneidera i početi kolektivno igrati na njegovojj razini. Unatoč čak četiri gola, Schneider je ponovno bio odličan na vratima i nezanemariv faktor u pobjedi gostiju. Jedini u domaćim redovima Coyotesa koji ga je prošao bio je Shane Doan koji je svojim 13. pogotkom sezone prepolovio početno vodstvo New Jerseyja.

Colorado Avalanche držao se svim silama i uspio zadržati pobjedu nad Calgary Flamesima. Semjon Varlamov obranio je 29 udaraca i preživio ofenzivu gostiju u zadnjoj trećini koji su stizali gol razlike. Alex Tanguay i Ryan O'Reilly donijeli su domaćinima početno vodstvo u manje od dvije minute unutar druge trećine. Flamesi su dvaput prošli Varlamova u zadnjoj, no pogodak Johna Mitchella pola minute nakon prvog gola gostiju ostao je pobjednički. Porazom je Calgary ostao nadohvat Kingsima.

Ne može se reći da cijeli susret u Staples centru u Los Angelesu nije blago bio na strani gostiju i da je vratar Jonathan Quick ponovno bio jedan od ključnih razloga zašto Kingsi nisu uvjerljivije izgubili, ali izgubiti susret zbog pogotka u vlastitu mrežu posebno boli. Viktor Stalberg ušao je u zonu Kingsa s lijeve strane i u pokušaju dodavanja paka na drugu stranu za Callea Jarnkroka pak je završio na palici Jakea Muzzina koji je pokušavao presjeći akciju. Uspio je u svojoj namjeri, barem u dijelu da presiječe akciju. No, pak je prevario Quicka i u osmoj minuti Nashville je preokrenuo utakmicu u kojoj su Kingsi vodili zahvaljujući powerplay golu Jeffa Cartera sa sredine prve trećine.

NHL

Philadelphia Flyers – Detroit Red Wings 7:2 (1-0 PPG Simmonds, 2-0 Grossmann; 2-1 Abdelkader, 3-1 PPG B. Schenn; 4-1 B. Schenn, 5-1 Bellemare, 5-2 PPG Cole, 6-2 PPG Read, 7-2 Rinaldo)

Pittsburgh Penguins – Boston Bruins 0:2 (0-1 Lucic;; 0-2 EN Chara)

San Jose Sharks – Chicago Blackhawks 2:6 (0-1 Sharp, 1-1 Karlsson; 1-2 PPG Keith, 2-2 PPG Thornton; 2-3 Saad, 2-4 Bickell, 2-5 PPG Sharp, 2-6 EN Hossa)

Buffalo Sabres – New York Rangers 0:2 (;; 0-1 Yandle, 0-2 EN St. Louis)

Tampa Bay Lightning – Winnipeg Jets 1:2 (;; 1-0 Kučerov, 1-1 PPG Stafford, 1-2 Wheeler)

New York Islanders – Montreal Canadiens 1:3 (; 0-1 Plekanec, 0-2 SHG Pacioretty; 1-2 PPG Bailey, 1-3 EN Eller)

Carolina Hurricanes – Florida Panthers 0:2 (; 0-1 PPG Pirri; 0-2 EN Bolland)

Vancouver Canucks – Toronto maple Leafs 4:1 (1-0 Higgins; 2-0 Dorsett, 3-0 Hansen; 3-1 PS Kessel, 4-1 EN Matthias)

St. Louis Blues – Minnesota Wild 1:3 (; 1-0 Backes, 1-1 Vanek; 1-2 Niederreiter, 1-3 Brodziak)

Arizona Coyotes – New Jersey Devils 1:4 (; 0-1 PPG Henrique; 0-2 Gionta, 1-2 Doan, 1-3 Tootoo, 1-4 Cammalleri)

Colorado Avalanche – Calgary Flames 3:2 (; 1-0 PPG Tanguay, 2-0 O'Reilly; 2-1 Jones, 3-1 Mitchell, 3-2 Bouma)

Los Angeles Kings – Nashville Predators 1:2 (1-0 PPG Carter;; 1-1 PPG Smith, 1-2 Stalberg)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!