Zimski sportovi

Jakov Fak svjetski prvak: "Vidio sam da mogu biti najbrži"

Borna Rupnik • nedjelja, 15.03.2015.
Jakov Fak svjetski prvak: "Vidio sam da mogu biti najbrži"
Foto: EPA

Jakov Fak postao je svjetski prvak u utrci na 15 kilometara. Pobijedio je u finskom Kontiolahtiju, sa samo sekundom prednosti ispred drugoplasiranog Čeha.

Do svoje šeste medalje na velikim natjecanjima, odnosno pete na svjetskim smotrama, u nedjelju je stigao Jakov Fak, osvajač olimpijskog odličja za Hrvatsku. Pod slovenskom je zastavom ponovio uspjeh iz 2012. godine, kada je postao svjetski prvak na 20 kilometara.

Fak je u nedjeljnom nastupu u Finskoj promašio samo jedan hitac, ali brzinom je zadržao priključak s vodećima te se u završnici upustio u borbu s Bjoerndalenom, Boeom i Moravecom.

Norvežani na samom kraju više nisu mogli pratiti ritam, a Fak je u završnom sprintu nadmašio i Moraveca te prvi prošao ciljem.

"Vidio sam da mogu biti najbrži među preostalim kandidatima za zlato. Vjerovao sam u sebe, makar je u prvom krugu bilo dosta nervoze, pa i vrlo nesportskih poteza. Drago mi je da je utrka ovako završila, a najteže je bilo koncentrirati se nakon nekoliko propuštenih prilika", ispričao je Fak za slovensku televiziju poslije velikog uspjeha.

Rezultati:
1. J. Fak (Slovenija) 36:24.9
2. O. Moravec (Češka) +1.0
3. T. Boe (Norveška) +3.7
4. O. Bjoerndalen (Norveška) +10.2
5. M. Šlesinger (Češka) +18.4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2015. u 16:42
    Sada imamo Krešimira Crnkovića čiji rezultati u ovoj sezoni daju nadu u svjetliju budućnost. nadajmo se da njega nećemo izgubiti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2015. u 16:40
    Dino Butković se, nažalost, oprostio od biatlona na kraju prošle sezone. On je još jedan dokaz kako je teško baviti se biatlonom kod nas. Da je bio u Sloveniji najvjerojtnije bi imao vrhunske uvjete. Ovako, njemu ostaju medalje sa juniorskih svjetskih prvenstava (zimski i ljetni biatlon), a nama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Novi lik17.03.2015. u 09:56
    Bravo decko! Postali smo nordijska velesila(slovenci).Kostelic, Fak, cija familija ce slijedeca napraviti svijetskog prvaka...
    Novi lik
  • Obrisan korisnik16.03.2015. u 23:02
    Bravo Jakove! Pobjeda u posljednjoj i najprestižnijoj utrci prvenstva! Uz to, drži 3. mjesto u ukupnom poretku svjetkog kupa i u borbi je za drugo mjesto. Prvo mjesto je samo teoretski dostižno, Martin Fourcade osvaja svjetski kup 4. sezonu za redom, već sad je legenda!
    Obrisan korisnik