Zimski sportovi

Video: Starsi zatvorili Hawkse, Jetsi zaustavili Capitalse

Željka Jurkas • nedjelja, 22.03.2015.
Video: Starsi zatvorili Hawkse, Jetsi zaustavili Capitalse

Prva proljetna subota bila je aktivna za 26 momčadi NHL-a. Borba za doigravanje zahuktala se u obje konferencije i svaki skupljeni bod znači razliku. U matineji dana Wild je zadržao prvo wild card mjesto Zapada, a nakon njih Kingsi nisu ponovno uspjeli doći do drugog koje i dalje drže Flamesi, iako su u susretu s Columbusom došli samo do boda. Pet susreta završeno je shutoutima, od toga četiri za domaćine. Habsi, Jetsi, Predatorsi i Starsi nisu dozvolili pogodak u vlastitu mrežu na domaćem ledu, a Islandersima je to pošlo za rukom u New Jerseyju. Senatorsi i Panthersi su upisali pobjede dok je Boston uzeo samo bod. Penguinsi su prekinuli niz poraza, a Oilersi su u produžetku bili bolji od Flyersa...

Boston se nalazi u nezavidnoj situaciji s Floridom i Ottawom za leđima koje su u naletu ne bi li došli do doigravanja. U prvom od zadnja tri susreta s Panthersima, momčad Floride je na domaćem ledu bila bolja. U susretu koji su obilježili vratari, i na kraju ga odlučili u shootoutu, prvi su poveli domaćini, a Bruinsi su pogotkom na powerplayu na početku druge trećine došli do izjednačenja koje će potrajati do kraja. Roberto Luongo pobijedio je Tuukku Raska obranivši sva tri pokušaja Bostona dok je Brandon Pirri donio Panthersima i drugi bod.

Još jedan dvoboj vratara odigrao se u Raleighu. Cam Talbot skupio je 28 obrana i zaustavio sva tri pokušaja Canesa, dok je Anton Khudobin zaustavio 27 udaraca, a kao drugi izviđač Rangersa prošao ga je Matts Zuccarello. Samo jednim skupljenim bodom Carolina je i službeno ispala iz utrke za doigravanje. Susret je počeo odlično za domaćine koji su poveli u trećoj minuti, no u jakoj drugoj trećini gosti preokreću rezultat. Ryan Murphy svojim drugim golom sezone dovodi utakmicu u egal.

Domaćini Xcel Energy centra su na prvi odmor otišli s vodstvom od dva gola pred prvom momčadi svoje divizije, no ono što je zabrinulo goste bila su dva gola unutar 26 sekundi na početku druge trećine koja su poslala Briana Elliotta na klupu sa skupljenih 12 obrana. Jake Allen stao je na vrata umjesto njega te iako je momčad odgovorila s dva gola u mreži Devana Dubnyka, Justin Fontaine je na dotadašnje dvije asistencije dodao i pogodak i zaustavio niz gostujućih golova. U stabilnijoj zadnjoj trećini u kojoj su gosti preuzeli primat svaki vratar je propustio obraniti po jedan udarac, a u konačnici Minnesota je zadržala bod prednosti nad Jetsima.

Do zadnje trećine su se držali i borili u izjednačenoj utakmici u kojoj je još jednom Jonathan Quick krpao rupe, a u zadnjoj su Kingsi skupljali kaznene minute i na pladnju davali prilike gostima. Radim Vrbata bio je drugi igrač Vancouvera koji je prošao Quicka i zabio pobjednički gol na početku zadnje trećine, a da ljepše izgleda pobrinuli su se u zadnjoj minuti Daniel Sedin i Bo Horvat golovima u praznu mrežu. Jedini pogodak za domaćine postigao je Marian Gaborik kojem je svojim 600. NHL bodom asistirao Anže Kopitar. Porazom Los Angeles zaostaje dva boda s utakmicom manje za trećim mjestom Pacifica odnosno četiri boda za drugim wild card mjestom Zapada.

Senatorsi su u drugoj trećini u svome Canadian Tire centru uspjeli prokockati vodstvo od dva gola razlike u susretu s Maple Leafsima, no to ih nije obeshrabrilo te su do kraja susreta vodili glavnu riječ upisavši četiri puta više udaraca na vrata u zadnjoj trećini (16). Kapetan Erik Karlsson upisao se u strijelce na drugom pogotku Ottawe, a svoj drugi bod večeri zaslužio je asistencijom na pobjednički pogodak Kylea Turrisa koji je dodao još jedan, u praznu mrežu na kraju susreta. S ova dva boda Senatorsi su na samom pragu mjesta za doigravanje, s utakmicom i bodom manje od Bruinsa.

Penguinsi su s nizom od četiri poraza stigli u Arizonu i nakon prvih 20 minuta našli se na skliskom terenu hvatajući prednost domaćina kada je vratar Yotesa Mike Smith nekarakteristično pogriješio i poklonio gostima priliku za izjednačenje. Dva boda osigurao im je Daniel Winnik nedugo nakon izjednačenja, a kapetan Sidney Crosby pogodio je praznu mrežu na samom kraju za svoj 74. i vodeći lige bod sezone.

Petorica vratara zaključala su svoje mreže u subotnjim susretima. Starsi su se pobjedom izjednačili po bodovima sa Sharksima koje su zaključali Habsi, Jetsi i dalje drže playoff mjesto, a Capitalse su udaljili od trećeg mjesta Metropolitana; Predatorsi su svladali Sabrese, a Islandersi su prekinuli niz poraza na gostujućem ledu. Carey Price se devetim shutoutom sezone našao u vodstvu ili izjednačen u vrhu svih vratarskih kategorija lige.

Kari Lehtonen upisao je 32. shutout karijere zaustavivši pobjednički niz Blackhawksa za koje se treninzima vratio Patrick Kane. Posebno se istaknuo obranom kaznenog udarca Brandonu Saadu u osmoj minuti zadnje trećine kada su Starsi vodili s tri pogotka. Dvije minute nakon obranjenog kaznenog udarca domaćini su i četvrti puta prošli Coreyja Crawforda.

Nashvilleu je u goste trebao doći Buffalo da prekinu crni niz domaćih poraza i s nova dva boda i četvrtim shutoutom Pekka Rinnea izjednače vodstvo Bluesa na čelu Centrala. Matt Hackett držao je goste u igri koliko god je mogao, s 40 obrana u susret u i preko 20 dok ga prvi nije prošao Taylor Beck u igri s igračem više četiri minute prije kraja druge trećine. Još dvojica Predatorsa su se upisala u strijelce u zadnjoj trećini.

Jetsi su zaustavili Capitalse koji su bili u velikom naletu. 23 udarca od kojih su dva prošla Bradena Holtbyja su bila dovoljno, a praznu mrežu pronašao je Adam Lowry za svoj deveti gol sezone. Ondrej Pavelec na domaćim vratima obranio je svih 28 udaraca, a penalty kill tim Jetsa zaustavio je tri pokušaja Capitalsa. Mark Stuart i Mark Scheifele upisali su se u strijelce.

Jaroslav Halak bio je odličan na vratima Islandersa i s nekoliko velikih obrana u zadnjoj trećini sačuvao minimalno vodstvo gostiju koje je udvostručio Travis Hamonic. Cory Schneider ponovno je bio vrlo dobar na vratima domaćina i jedini je razlog zašto susret puno prije nije bio odlučen.

I još jednom je Price vodio Habse do velike pobjede. S 29 obrana pobrinuo se da početni pogodak Tomasa Plekanca pred kraj prve trećine bude dovoljan za pobjedu. Sharksi su se trudili stići zaostatak i davali malo prilika Montrealu, no unatoč stalnom pritisku i izjednačenoj igri do boda nisu stigli. Kada su Anttija Niemija povukli na klupu za klizača više primili su još jedan pogodak.

Calgary Flamesi davali su sve od sebe da dođu do pobjede i učvrste treće mjesto Pacifica, a raspoloženi Sergej Bobrovski stajao im je na putu s 38 obrana. Rene Bourque drugi puta je pogodio mrežu Karrija Rama u zadnjoj minuti produžetka i ostavio Flamese na jednom bodu. Sean Monahan i Jiri Hudler istaknuli su se u odličnom sastavu domaćina koji nije prestao s pritiskom.

Ryan Nugent-Hopkins otvorio je urnebesnu prvu trećinu u Rexall placeu u prvoj minuti te na kraju odlučio susret sredinom produžetka. S dva gola i asistencijom na jedinom golu druge trećine koji je domaćinima drugi puta donio prednost bio je prva zvijezda zadnje utakmice dana. Po tri paka završila su u svakoj mreži tijekom prvih 20 minuta, a vratari su preživjeli i u idućih 40 minuta pustili svaki po tek jedan udarac. Taylor Hall vratio se u sastav Oilersa nakon 20 utakmica i upisao asistenciju na pobjedničkom golu.

NHL

Minnesota Wild – St. Louis Blues 6:3 (1-0 Stewart, 2-0 Vanek; 3-0 Parise, 4-0 Brodin, 4-1 PPG Tarasenko, 4-2 Schwartz, 5-2 Fontaine; 6-2 PPG Koivu, 6-3 PPG Stastny)

Calgary Flames – Columbus Blue Jackets 2:3 OT (1-0 PPG Monahan, 1-1 Bourque; 2-1 Hudler; 2-2 Anisimov; 2-3 Bourque)

Los Angeles Kings – Vancouver Canucks 1:4 (; 1-0 PPG Gaborik, 1-1 Bonino; 2-1 PPG Vrbata, 3-1 EN D. Sedin, 4-1 SHG EN Horvat)

Montreal Canadiens – San Jose Sharks 2:0 (1-0 Plekanec;; 2-0 EN Gallagher)

Ottawa Senators – Toronto Maple Leafs 5:3 (1-0 Hoffman, 2-0 Karlsson; 2-1 Lindstrom, 3-1 Lazar, 3-2 Komarov, 3-3 Erixon, 4-3 PPG Turris; 5-3 EN Turris)

Florida Panthers – Boston Bruins 2:1 SO (1-0 Hayes; 1-1 PPG Bergeron;;; 2-1 Pirri)

New Jersey Devils – New York Islanders 0:3 (0-1 Strome;; 0-2 Hamonic, 0-3 EN Okposo)

Carolina Hurricanes – New York Rangers 2:3 SO (1-0 Lindholm; 1-1 Miller, 1-2 Fast; 2-2 PPG Murphy;; 2-3 Zuccarello)

Winnipeg Jets – Washington Capitals 3:0 (1-0 Stuart; 2-0 Scheifele; 3-0 SHG EN Lowry)

Nashville Predators – Buffalo Sabres 3:0 (; 1-0 PPG Beck; 2-0 Smith, 3-0 Fisher)

Dallas Stars – Chicago Blackhawks 4:0 (1-0 Eaves, 2-0 PPG Seguin;; 3-0 PPG Horcoff, 4-0 Spezza)

Arizona Coyotes – Pittsburgh Penguins 1:3 (1-0 SGH Rieder; 1-1 PPG Sutter, 1-2 Winnik; 1-3 EN Crosby)

Edmonton Oilers – Philadelphia Flyers 5:4 OT (1-0 Nugent-Hopkins, 1-1 Giroux, 1-2 PPG Giroux, 1-3 White, 2-3 Purcell, 3-3 Hendricks; 4-3 Eberle; 4-4 Raffl; 5-4 Nugent-Hopkins)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!