Tenis

Đoković preko Federera obranio naslov u Indian Wellsu i stigao do 50. titule u karijeri

Davor Kovačević • ponedjeljak, 23.03.2015.
Đoković preko Federera obranio naslov u Indian Wellsu i stigao do 50. titule u karijeri
Foto: EPA

U odličnom finalu Indian Wellsa Novak Đoković u tri je seta porazio Rogera Federera i po četvrti put u karijeri podigao trofej pobjednika Indian Wellsa rezultatom 6:3, 6:7 (5), 6:2.

Nakon Dubaija, i maleno kalifornijsko selo dobilo je priliku uživati u onom najboljem što tenis može ponuditi u ovom trenutku. Roger Federer i Novak Đoković podigli su svoje rivalstvo do ukupno 37. (bez neodigranog finala u Londonu) međusobnog dvoboja. Ishod? Drugačiji od posljednja dva. Po 17. put Đoković je na mreži primio čestitke od velikog Švicarca čime je obranio titulu u Indian Wellsu i zaokružio listu svojih u karijeri na okruglih 50.

Federer nikada nije dobio Đokovića u Indian Wellsu. Istina, bio je ovo tek treći njihov dvoboj u južnoj Kaliforniji u kojoj su kroz proteklih desetak dana obojica prikazali najbolji tenis. A takav je bio i u finalu. Vrijedan svih epiteta iz uvoda.

S nizom od 19 uzastopnih setova Federer je ušao u treće finale ove sezone, a prvi izgubljeni značio je da će Švicarac morati i protiv tradicije. Samo je jednom u svojih 20 pobjeda nad Đokovićem Federer okrenuo meč nakon gubitka prvog seta. Kako bi mu to pošlo za rukom i drugi put, drugi svjetski reket je za početak morao napraviti nešto više na Đokovićevu servisu koji je u prvom setu radio briljantno. Čistih 17/17 iza prvog početnog udarca.

Srpski tenisač je imao potpunu kontrolu nad rezultatom i ogromnu priliku završiti meč i brže od konačnih 140 minuta. 6:3, 4:2 i i break lopta za rješenje pobjednika. Umjesto toga publika je došla na svoje. Federer je konačno slomio Srbinov servis i izborio tie-break. A tamo – čudne stvari. Najprije je Federer darivao svojim pogreškama, a onda je Srbin odlučio uzvratiti napravivši čak tri dvostruke pogreške i tako praktički poklonio svom protivniku drugi set.

Nova psihološka injekcija nije najbolje sjela Švicarcu. Popustio je odmah na otvaranju odlučujućeg seta, ali i nakon 12-minutnog gema vratio izgubljeno. Igra se rasplamsala, publika je uživala, Federer i Đoković iz poena u poen briljatnim su potezima u zaboravil tjerali onaj prethodni. Jednako briljantan.

Prvi tenisač svijeta je u šestom gemu je još jednom došao korak bliže pobjedi i to nakon što je Federer na servisu ispustio 40-15. Ponovno je dvostruka pogreška usmjerila meč, ovog puta Federerova. Pokazalo se to i konačnim udarcem za Švicarca i četvrtim „pustinjskim“ naslovom za Đokovića.

ATP 1000, Indian Wells, finale:
Novak Đoković (Srbija, 1) – Roger Federer (Švicarska, 2) 6:3, 6:7 (5), 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!