Nogomet

Video: Nijemci rutinski s Gruzijom, prvi pogodak Gibraltara u novom uvjerljivom porazu

Niko Rukavina • nedjelja, 29.03.2015.
Video: Nijemci rutinski s Gruzijom, prvi pogodak Gibraltara u novom uvjerljivom porazu
Foto: EPA

U nedjeljnim popodnevnim dvobojima kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. nije bilo iznenađenja. Nijemci su s 2:0 rutinski svladali Gruziju u Tbilisiju, a Škoti su bili uvjerljivi protiv Gibraltara koji je zabio prvi gol u službenim natjecanjima. Na domaćem su terenu minimalno slavili Rumunjska, Sjeverna Irska i Albanija...

Gruzija – Njemačka 0:2 (0:2)

Reus 39', Müller 44'

Svjetski prvaci slavili su u Tbilisiju protiv reprezentacije Gruzije s 2:0 i bodovno su se izjednačili s Poljskom koja ima utakmicu manje. Nijemci su cijelu utakmicu dominirali u svim aspektima igre te su na kraju mogli slaviti i uvjerljivije.

Njemačka je od početnog zvižduka preuzela inicijativu te je pitanje pobjednika riješila u prvih 45 minuta. Već u 5. minuti Reus je pogodio gredu, a nakon što je kasnije propustio još jednu prigodu, isti igrač je doveo Nijemce u vodstvo pogotkom u 39. minuti utakmice. Veliki posao odradio je Götze koji je izmiješao obranu Gruzijaca i ostavio loptu za Reusa koji poentira za 1:0 Njemačke.

Reus je bio najbolji igrač Elfa u ovom dvoboju. Neposredno nakon gola, Loria mu je sjajno obranio udarac, a u 43. Reus je zabio novi pogodak koji mu je poništen zbog ofsajda. Ipak, Nijemci su na odmor otišli s prednosti od 2:0. Udarcem s ruba kaznenog prostora rezultat je udvostručio Müller.

Najveću prigodu u nastavku utakmice imao je ponovno Reus, ali ga je od novog pogotka drugi put na utakmici spriječila prečka. Do kraja dvoboja Nijemci su kontrolirali igru i nisu dozvolili iznenađenje.

Škotska – Gibraltar 6:1 (4:1)

Maloney 18'-11m, 34'-11m, Fletcher 29', 77', Naismith 39'/ Casciaro 20'

Nogometaši Škotske očekivano su svladali najslabiju europsku reprezentaciju na Hampden parku s uvjerljivih 6:1. Strijelac prvog gola za Gibraltar u službenim natjecanjima u povijesti je Lee Casciaro koji je u 20. minuti iskoristio asistenciju Payasa za izjednačenje.

Škotska je povela dvije minute ranije preko Shauna Maloneya u iz najstrože kazne. Gibraltar je držao 1:1 do 29. minute kada je Steven Fletcher opet doveo Škote u vodstvo, a do poluvremena rezultat su povisili Maloney, svojim drugim pogotkom iz jedanaesterca, i Steven Naismith, napadač Evertona.

U drugom dijelu Fletcher je zabio još dva pogotka za svoj hat-trick, a Gibraltar je novim uvjerljivom porazom povećao svoj prosjek od više od pet primljenih pogodaka po utakmici.

Rumunjska – Farski Otoci 1:0 (1:0)

Keseru 21'

Rumunji su s minimalnih 1:0 bili bolji od Farskih otoka. Jedini pogodak na utakmici zabio je Keseru u 21. minuti utakmice. Konačna pobjeda je mogla biti puno uvjerljivija, ali su se Rumunji na ovoj utakmici propisno ispromašivali.

Na kraju dvoboja Rumunji su imali 19 udaraca na gol gostiju (od čega šest u okvir) dok su predstavnici sjevernoeuropskog otočja samo dva put zaprijetili golu Pantilimona.

Ovom pobjedom Rumunjska je zadržala bod prednosti ispred Sjeverne Irske i šest (uz utakmicu više) ispred Mađarske. Farski Otoci nalaze se na pretposljednjem mjestu, ispred Grčke, protiv koje su u prošlom kolu upisali prvu pobjedu u službenim natjecanjima nakon tri i pol godine.

Sjeverna Irska – Finska 2:1 (2:0)

Lafferty 33', 38'/ Sadik 90+1')

Nogometaši Sjeverne Irske zadržali su bod zaostatka za vodećom Rumunjskom nakon što su s 2:1 na domaćem terenu svladali Finsku, koja je nakon uvodne pobjede protiv Farskih otoka zaredala četiri utakmice bez pobjede i dodatno se udaljila od plasmana u Francusku 2016.

Oba pogotka za Sjeverne Irce zabio je Kyle Lafferty koji trenutno igra za turski Rizespor. Prvi pogodak zabio je u 33. na asistenciju McGinna, a drugi pet minuta kasnije na asistenciju McLaughlina.

U nastavku utakmice obje ekipe imale su po nekoliko solidnih pokušaja, a Finci su počasni pogodak zabili u 91. preko Berata Sadika. Isti igrač je u 93. minuti mogao donijeti izjednačenje, ali mu je udarac bio blokiran te su Sjeverni Irci došli do važna tri boda.

Albanija – Armenija 2:1 (0:1)

Mavraj 77', Gashi 81'/Mavraj 3'-ag

Nogometaši Albanije uspjeli su svladati Armeniju u Elbasanu, preokretom u posljednjih 13 minuta utakmice, nakon što su Armenci ostali s igračem manje. Albanija se ovom pobjedom barem privremeno bodovno izjednačila s vodećom Danskom, budući da u kasnijem terminu igraju Portugal i Srbija.

Armenci su iznenadili domaćine već u 4. minuti kada je autogol postigao Mergim Mavraj. Prvi dio je bio prilično izjednačen s nekoliko opasnih pokušaja s obje strane. U nastavku utakmice, Albanci su gurnuli u višu brzinu i sve su češće prijetili golmanu Armenije.

Vrlo bitan trenutak dvoboja dogodio se u 70. minuti kada je Hambardzumyan dobio isključujući žuti karton. Nakon nekoliko propuštenih prigoda u razmaku od sedam minuta, Albanci su s igračem više u 77. došli do izjednačenja. Mavraj je bio najviši u skoku i iskupio se za autogol iz 3. minute.

Albanci su nakon izjednačenja odmah jurnuli po sva tri boda i drugi pogodak dočekali su četiri minute kasnije kada je precizan bio Gashi na asistenciju Lenjanija. Splitovac Sokol Cikalleshi odigrao je svih 90 minuta u pobjedi svoje momčadi, a nekoliko se puta našao u izglednoj prigodi za pogodak.

Kvalifikacije, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica
29.03.2015.
Irska1:1Poljska
Gruzija0:2Njemačka
Škotska6:1Gibraltar
14.11.2014.
Njemačka4:0Gibraltar
Škotska1:0Irska
Gruzija0:4Poljska
14.10.2014.
Njemačka1:1Irska
Poljska2:2Škotska
Gibraltar0:3Gruzija
11.10.2014.
Poljska2:0Njemačka
Irska7:0Gibraltar
Škotska1:0Gruzija
07.09.2014.
Gibraltar0:7Poljska
Njemačka2:1Škotska
Gruzija1:2Irska
1Poljska 516:3+1311
2Škotska 511:5+610
3Njemačka 59:4+510
4Irska 511:4+78
5Gruzija 54:9-53
6Gibraltar 51:27-260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10829.03.2015. u 22:31
    Zvuči smješno, ali Njemce može koštati nastup na Euru činjenica da su najbolji na svjetu. Jer slabašno su počeli, igravši sa osakaćenom ekipom. Sada su našli ritam, ali zato su sada četiri ekipe u igri za ta dva mjesta. A grupa I, šta reći o Albancima koji nastave gdje su stali kod kvala za SP. A... [više na forumu]
    narada108