Zimski sportovi

Porazi Penguinsa i Kingsa, Rangersima Presidents' trophy

Željka Jurkas • srijeda, 08.04.2015.
Porazi Penguinsa i Kingsa, Rangersima Presidents' trophy

Devet novih utakmica u samoj završnici regularnog dijela sezone NHL-a donijelo je da osigurana mjesta u doigravanju (Wild i Vancouver) i novog vlasnika Presidents' trophyja (Rangers). Istovremeno, Pittsburgh je zakomplicirao situaciju, a Kingsi se stavili u izrazito nepovoljan položaj u kojem više sami ne odlučuju o svojoj sudbini. Flyersi su golom u zadnjim sekundama zakinuli Islanderse od osiguravanja doigravanja, Wingsi su ostavili dva boda na domaćem ledu kao i Avsi i Flamesi, a Jetsi su napravili veliki korak naprijed pobjedom u St. Louisu...

Rangersima je trebala pobjeda u Prudential centru da osiguraju naslov najbolje momčadi regularnog dijela sezone i prednost domaćeg leda u nadolazećem doigravanju. Jako, i na pozitivnoj noti su krenuli u susret u kojem su stekli vodstvo od dva gola, a na prvu pauzu otišli s minimalnom prednošću. Gol razlike održao se do zadnje trećine, no kada su gosti ponovno otišli na dva, domaćini su unutar minute vratili razliku nazad. Rangersi su osvojili prvi Presidents' trophy nakon 21 godine, ukupno treći u povijesti, a sezona 1993./94. je ujedno zadnja kada su podigli Stanleyja.

Islandersima je falilo manje od tri sekunde da iz Wells Fargo centra odu kao momčad koja je i matematički osigurala doigravanje. No, Brayden Schenn uništio im je tu priliku pobjedničkim, petim pogotkom Flyersa. Kapetan Philadelphije, Claude Giroux pobrinuo da domaćini steknu početno vodstvo od dva gola u prvoj trećini, a u preostale dvije gosti su stizali rezultat. Konačno, manje od 30 sekundi prije isteka vremena Anders Lee zabio je svoj drugi gol susreta i izjednačio rezultat.

Wingsi su se našli u nezahvalnoj situaciji koja bi im mogla osporiti ulazak u doigravanje, no sa svoje strane su u Joe Louisu napravili sve da se to ne dogodi. Nakon prve dvije trećine Carolina ih je držala na prstima s vodstvom od jednog gola i većim prikazanim trudom. Da si dodatno ne zakompliciraju situaciju, Wingsi su u zadnju trećinu ušli spremniji, pa iako je broj udaraca na vrata i dalje išao u korist gostiju, broj pogodaka otišao je na stranu Detroita. Gustav Nyquist poravnao je rezultat, a Pavel Dacjuk donio je pobjedu.

Nashville je poražen u Denveru, no kako su i preostale dvije momčadi Centrala upisale poraze, ostao je na drugom mjestu. Joey Hishon zabio je svoj prvi NHL gol za pobjedu Avsa i ukupno treći prolazak Pekka Rinnea. Predatorsi su većem dijelu susreta bili bolja momčad na ledu Pepsi centra, no domaćini su iskoristili ono malo prilika što im je dano. Gosti su prvi došli u vodstvo da bi ga domaćini preokrenuli u drugoj trećini te nakon novog izjednačenja početkom treće, došli do pobjede 12 minuta prije isteka vremena.

Minnesota se u gostima u United centru držala svoje igre, a Devan Dubnyk je još jednom bio izvanredan na vratima te su velikom pobjedom i s nova dva boda potvrdili svoje mjesto u doigravanju. Prva trećina bila je izrazito izjednačena bez puno grešaka na obje strane leda, da bi drugu preuzeli domaćini, a zadnju gosti. Vratari su držali mreže praznima do zadnjih 10 minuta kada u kratkom roku Wild dvaput prolazi Coreyja Crawforda. Pet minuta kasnije Bryan Bickell postiže jedini gol domaćina.

Ondrej Pavelec zadržao je sve napade St. Louisa te s 30 obrana po prvi puta u svojoj karijeri zabilježio dva zaključavanja mreže u nizu. U susretu koji su obilježili vratari istaknuo se i s druge strane leda Jake Allen koji je isto tako obranio 30 udaraca, ali ga je prošao Chris Thorburn početkom druge trećine, za što će biti pobjednički pogodak. Gosti su u konačnosti pokazali više žara i potrebe za pobjedom te zadržali drugo wild card mjesto Zapada.

Flamesima je, kao i Jetsima i Kingsima na Zapadu, trebala pobjeda za veće šanse za ulazak u doigravanje. U Saddledomeu su dočekali Arizonu na čelu s Mikeom Smithom te u zadnjoj trećini napravili veliki korak naprijed. Gosti se nisu predavali te su od domaćina zahtijevali puni angažman do kraja susreta. Dvaput su poništavali minimalno vodstvo, a dvije minute nakon zadnjeg izjednačenja Sean Monahan je donio pobjedu trećim golom iza leđa Smitha. Calgary pobjedom i dalje drži treće mjesto Pacifica.

Najlakša, ako se uopće o tako nečemu može govoriti, od preostale tri utakmice Kingsa do kraja sezone trebala je biti noćašnja u Edmontonu. Još uvijek aktualni prvaci bili su u gostima kod pretposljednje momčadi konferencije i u zahuktaloj borbi za ulazak u doigravanje propustili uzeti dva boda te se sada nalaze u teškoj situaciji na vanjskom rubu. Martin Jones startao je u susretu da Jonathan Quick dobije noć odmora i propustio je obraniti tri udarca, a za zadnji pogodak Oilersi su pronašli praznu mrežu. Nakon prvog pogotka u drugoj trećini domaćini su jednom dopustili izjednačenje rezultata, ali nedugo potom ponovno preuzeli vodstvo. Drew Doughty opalio je sa sredine leda udarac sredinom zadnje trećine koji je susret vratio na gol razlike, no više od Kingsi nisu mogli. U poretku trenutno zaostaju dva boda za Calgaryjem i tri za Winnipegom.

Sustavnim laganim padom kroz ožujak i početak travnja Penguinsi su se u samoj završnici sezone našli u borbi za mjesto u doigravanju. Susret u Canadian Tire centru bio je s glavnim kandidatima za njihovu poziciju i pobjedom bi se gosti odvojili na tablici. Prva trećina bila je u znaku Pittsburgha i onoga kako kao momčad mogu igrati. S tri gola u mreži Andrewa Hammonda Senatorsima nisu dali disati, no sve to promijenilo se već u drugoj trećini. Laganim padom pritiska Ottawa, momčad poznata po preokretanju susreta, dobivala je na zamahu da bi apsolutno dominirala ledom u zadnjoj trećini. Mike Hoffman postigao je izjednačujući gol manje od dvije minute prije kraja, a Mark Stone zabio je pobjednički na sredini produžetka.

NHL:

New Jersey Devils – New York Rangers 2:4 (0-1 Hayes, 0-2 PPG McDonagh, 1-2 PPG Eliaš;; 1-3 Sheppard, 2-3 Bernier, 2-4 EN Hagelin)

Philadelphia Flyers – New York Islanders 5:4 (1-0 PPG Giroux, 2-0 Giroux; 2-1 PPG Tavares, 3-1 Bellemare; 4-1 Colaiacovo, 4-2 Lee, 4-3 Boychuk, 4-4 Lee, 5-4 B. Schenn)

Ottawa Senators – Pittsburgh Penguins 4:3 OT (0-1 Crosby, 0-2 Bennett, 0-3 Hornqvist; 1-3 SHG Pageau; 2-3 Stone, 3-3 Hoffman; 4-3 Stone)

Detroit Red Wings – Carolina Hurricanes 3:2 (; 1-0 PPG Zetterberg, 1-1 Gerbe, 1-2 Terry; 2-2 Nyquist, 3-2 Dacjuk)

St. Louis Blues – Winnipeg Jets 0:1 (; 0-1 Thorburn;)

Chicago Blackhawks – Minnesota Wild 1:2 (;; 0-1 Granlund, 0-2 Zucker, 1-2 Bickell)

Colorado Avalanche – Nashville Predators 3:2 (0-1 Jarnkrok; 1-1 Iginla, 2-1 O'Reilly; 2-2 PPG Ellis, 3-2 Hishon)

Calgary Flames – Arizona Coyotes 3:2 (1-0 PPG Gaudreau; 1-1 Crombeen; 2-1 Jones, 2-2 Cunningham, 3-2 Monahan)

Edmonton Oilers – Los Angeles Kings 4:2 (; 1-0 Fraser, 1-1 PPG Muzzin, 2-1 Pouliot; 3-1 Pitlick, 3-2 PPG Doughty, 4-2 EN Fraser)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))08.04.2015. u 15:39
    Koja sezona!!! 2 kola prije kraja a jos uvijek se nezna tko je sve u play off-u. Ako nekoga zanima vise http://www.nhl.com/ice/standings.htm
    :))