Zimski sportovi

Video: Kingsi pali na ispitu, Bluesi uzeli Central

Željka Jurkas • petak, 10.04.2015.
Video: Kingsi pali na ispitu, Bluesi uzeli Central
Foto: EPA

Nakon jučerašnjih jedanaest susreta puno toga je jasnije na tablici NHL-a. Mjesta za doigravanje na Zapadu su popunjena, dok se na Istoku čekaju vlasnici wild card pozicija. Kingsi neće obraniti naslov prvaka i donijeti Stanleyja treći puta u četiri godine u Los Angeles, a Jetsi i Flamesi dobit će priliku. Bluesi su svladali Hawkse i osvojili diviziju Central, Wild je bio bolji od Predatorsa, Vancouver od Coyotesa, Sharksi su u zadnjoj trećini preokrenuli susret s Oilersima, Avsi su Jetsima uzeli dva boda nakon jedinog shootouta večeri, u produžetku su utakmice završili Habsi i Boltsi, Canesi su pobijedili Flyerse, Florida je bila bolja do Bruinsa, a Sensi su zaključali vrata pred naletima Rangersa...

Senatorsima je trebala pobjeda u Madison Square Gardenu za održavanje nada o doigravanju na životu. Rangersi, koji su utakmicu ranije osvojili Presidents' trophy koji im je uručen neposredno prije susreta, odmorili su važnije standardne igrače, a na vratima je stajao Henrik Lundqvist koji hvata formu. Gostima je trebalo preko pola utakmice da dođu do vodstva, a onda su unutar 64 sekunde postigli dva gola i došli do prednosti koju neće ispustiti zahvaljujući odličnom Andrewu Hammondu koji je obranio svih 26 udaraca domaćina. Senatorsi su se pobjedom popeli na prvo wild card mjesto i izbacili Boston. Zaostaju bod za Wingsima i imaju bod i utakmicu više od Penguinsa.

Susret dviju momčadi koje žele sezonu završiti u pozitivnom nizu otišao je na stranu Hurricanesa u Wells Fargo centru. Gosti su poveli u prvoj trećini i nakon druge bez pogodaka, u zadnjoj još dvaput pronašli mrežu domaćina, dok je jedini pogodak za Flyerse postigao Sean Couturier tri i pol minute prije kraja susreta.

Red Wingsi su izgubili susret u Bell centru u produžetku, ali su s bodom i porazom Bruinsa osigurali mjesto u doigravanju. Zadnja utakmica odlučit će hoće li to biti treće mjesto Atlantica ili wild card pozicija. Lars Eller završio je susret u kojem se vodstvo izmjenjivalo s jedne strane na drugu, a na kraju zadnje trećine brojalo tri paka u svakoj mreži. Carey Price ponovno je bio odličan u vratima domaćina, dok trener Wingsa Mike Babcock nimalo nije zadovoljan golovima koje je primio Jimmy Howard.

Tampa se začuđujuće teško obračunala s Devilsima, a u konačnici im je pobjedu donijela linija Tylera Johnsona, Ondreja Palata i Nikite Kučerova. Gosti su prvi došli u vodstvo u igri s igračem više, a do kraja druge trećine rezultat se stalno mijenjao tako da su domaćini preuzimali vodstvo, a gosti stizali. Zadnja trećina završila je bez pogodaka, a u produžetku je Johnson postigao svoj drugi gol utakmice na kraju powerplaya koji je trajao od zadnje minute regularnog dijela. Boltsi su još uvijek u igri za prvo mjesto Atlantica.

Bruinsima je trebala pobjeda da sigurnije uđu u zadnju utakmicu sezone i bore se za doigravanje. No, Florida na čelu s Jaromirom Jagrom i Robertom Luongom je imala druge planove. Jagr je pripremio prva dva pogotka domaćina, a Luongo je nakon primljenog prvog gola, u igri s igračem više, zaključao vrata dok Panthersi nisu stekli prednost od dva gola. Brad Marchand vratio je rezultat na gol razlike u 14. minuti zadnje trećine, no minutu kasnije Jimmy Hayes vraća dva razlike i uništava nade Bostona u pobjedu u Sunriseu. Bruinsi zaostaju dva boda za Senatorsima i bod za Penguinsima koji imaju utakmicu manje.

Hawksi su izgubili treći susret u nizu, a Bluesi su pobjedom uzeli naslov pobjednika Centrala i ostali u borbi za prvaka Zapada. I dok su gosti uredno odrađivali sve nijanse i blokirali pokušaje domaćina, Hawksi su griješili puno više od prihvatljivog. Svemu je pomogao i Jake Allen koji je obranio 21 od 22 udarca domaćina, a uspjeli su ga proći tek nakon što su Bluesi imali dva gola na kontu. Dmitrij Jaškin uzeo je prednost za goste na powerplayu krajem druge trećine, a povećao ju je Paul Stastny šest minuta prije isteka vremena.

Kapetan Wilda Mikko Koivu upisao je 500. NHL bod, a njegova momčad se vratila i preokrenula deficit od dva gola te u zadnjih 40 minuta nisu dopustili prolaz paka u svoju mrežu. Darcy Kuemper zamijenio je na vratima Devana Dubnyka koji je zaslužio odmor i obranio 32 udarca Predatorsa. Domaćini su poveli u trećoj minutu susreta 25. golom sezone rookija Filipa Forsberga, a Seth Jones je udvostručio vodstvo na sredini prve trećine. Gosti odgovaraju i poravnavaju rezultat krajem druge, a pobjedu uzimaju s dva gola krajem zadnje trećine. Ovo je 12. uzastopna gostujuća pobjeda Minnesote, što je ujedno i dosadašnji rekord lige. Wild svoju zadnju utakmicu igra u St. Louisu.

Odličan susret Avsa i Reta Berre držao je Jetse van potvrde doigravanja sve dok Kingsi nisu izgubili od Flamesa. Tada im je i skupljeni bod u Denveru bio dovoljan za osiguravanje drugog wild card mjesta Zapada. Susret u kojem su gosti imali uvjerljivo više prilika ostao je bez pogodaka sve do ispucavanja kaznenih udaraca u kojima su oba izvođača Avsa prošla Ondreja Pavelca dok je Berra zaustavio oba pokušaja gostiju.

Vancouver je osigurao doigravanje, a za prednost domaćeg leda možda će im trebati još jedna, zadnja pobjeda. Coyotese su svladali prije svega jakom drugom trećinom i odličnim Eddijem Lackom na vratima koji je obranio svih 28 udaraca gostiju. U izjednačenoj prvoj trećini domaćini su jednom pogodili mrežu Mikea Smitha dok su u drugoj postavili četiri gola na semafor. Powerplay tim Canucksa bio je odličan i iskoristio tri od četiri prilike, uključujući onu za posljednji gol utakmice u zadnjoj trećini. Tada na vratima gostiju više nije bio Smith već Louis Domingue. Kao drugi vratar domaćina obukao se Ryan Miller prvi puta nakon kraja veljače kada je ozlijedio koljeno.

Laurent Brossoit po prvi puta stao je na vrata u NHL-u i susreo se s 51 udarcem. Kroz prve dvije trećine uspio je mrežu Oilersa održati netaknutom dok je Nail Jakupov postigao vodeći pogodak sredinom druge trećine. No, Sharksi su ponovno pojačali pritisak u zadnjoj trećini i preokrenuli rezultat. Deset minuta prije kraja Patrick Marleau donio je izjednačenje, a u zadnje tri minute još dva paka pronašla su mrežu domaćina.

Pred Los Angeles Kingsima stajala su dva susreta u kojima su morali odigrati najbolji hokej sezone da uđu u doigravanje. Već na prvom testu posustali su i po prvi puta nakon 2007. branitelji naslova neće ući u doigravanje. Flamesi su izletjeli na led u prvoj trećini i skupili vodstvo od dva gola. Kingsi su se razbudili nakon primljenih golova i dominirali ostatkom susreta, poglavito u zadnjoj trećini kada su napravili opsadu na gol Jonasa Hillera, no više od jednog paka nije ušlo u vrata domaćina. Vjera u pobjedu trajala je do posljednje minute kada je praznu mrežu za svoj drugi gol susreta, i treći domaćina, pogodio Jiri Hudler.

NHL

New York Rangers – Ottawa Senators 0:3 (; 0-1 MacArthur, 0-2 Turris; 0-3 EN Pageau)

Philadelphia Flyers – Carolina Hurricanes 1:3 (0-1 Bellemore;; 0-2 PPG Murphy, 1-2 Couturier, 1-3 EN J. Staal)

Montreal Canadiens – Detroit Red Wings 4:3 OT (0-1 Tatar, 1-1 Markov; 2-1 Petry, 2-2 Dacjuk; 2-3 SHG Helm, 3-3 PPG Plekanec; 4-3 Eller)

Tampa Bay Lightning – New Jersey Devils 4:3 OT (0-1 PPG Bernier, 1-1 Johnson, 2-1 PPG Nesterov; 2-2 Eliaš, 3-2 PPG Stamkos, 3-3 Bernier;; 4-3 PPG Johnson)

Florida Panthers – Boston Bruins 4:2 (; 0-1 Bergeron, 1-1 PPG Barkov; 2-1 Huberdeau, 3-1 Boyes, 3-2 Marchand, 4-2 Hayes)

St. Louis Blues – Chicago Blackhawks 2:1 (; 1-0 PPG Jaškin; 2-0 Stastny, 2-1 Shaw)

Nashville Predators – Minnesota Wild 2:4 (1-0 Forsberg, 2-0 Jones; 2-1 PPG Zucker, 2-2 Scandella; 2-3 Pominville, 2-4 EN Zucker)

Colorado Avalanche – Winnipeg Jets 1:0 SO (;;;; 1-0 Duchene)

Calgary Flames – Los Angeles Kings 3:1 (1-0 Gaudreau, 2-0 Hudler;; 2-1 Nolan, 3-1 Hudler)

Edmonton Oilers – San Jose Sharks 1:3 (; 1-0 Jakupov; 1-1 Marleau, 1-2 Lerg, 1-3 EN Nieto)

Vancouver Canucks – Arizona Coyotes 5:0 (1-0 D. Sedin; 2-0 Kenins, 3-0 PPG Weber, 4-0 PPG Weber; 5-0 PPG Hamhuis)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!