Zimski sportovi

Puno pitanja u zadnjem danu regularnog dijela NHL-a

Željka Jurkas • subota, 11.04.2015.
Puno pitanja u zadnjem danu regularnog dijela NHL-a

Za sami kraj regularnog dijela sezone NHL-a odigrat će se petnaest susreta unutar trinaest sati. Na Zapadu se odlučuje samo o poretku, dok je borba oko ulaska u doigravanje još uvijek aktualna na Istoku...

Festival hokeja u kojem će svih 30 momčadi NHL-a biti aktivno ostavljen je za posljednji dan regularnog dijela sezone, 82. utakmicu svake momčadi. I dok su na Zapadu svi sudionici doigravanja poznati, na Istoku se tri momčadi nadaju da će uhvatiti jedno od preostala dva mjesta. Sve počinje matinejama iza podneva po lokalnom vremenu, a već prvi susret mogao bi pridonijeti rješavanju sudionika doigravanja.

Naime, Ottawa gostuje u Philadelphiji i ukoliko uzme barem bod iz Wells Fargo centra, potvrdila je doigravanje jer ju Bruinsi koji trenutno zaostaju dva boda više ne mogu stići. Samo s bodom Senatorsi ostaju na wild card mjestu, a točno kojem ovisi o susretima Pittsburgha i Bostona. Ukoliko uzmu oba boda, odlaze u borbu za treće mjesto Atlantica koje mogu osvojiti samo ako Detroit izgubi bez boda u Carolini.

Ukoliko Sensi izgube bez boda, može se dogoditi da će sve tri momčadi (Senatorsi, Penguinsi i Bruinsi) biti izjednačene na 97 bodova i u tom slučaju, zbog najmanjeg broja pobjeda u produžetku ili regularnom vremenu, Sensi ispadaju. Pittsburgh igra u Buffalu i može čak izgubiti i otići dalje, ukoliko Bruinsi izgube svoju utakmicu ili osvoje samo bod. No, ako Bruinsi pobijede u regularnom dijelu ili produžetku, Penuginsima za prolaz dalje igra samo pobjeda (Bruinsi drže bolji skor u međusobnim susretima). Boston na led Amalie Arene u Tampi izlazi pola sata nakon starta u Buffalu. Iz svega ovoga zaključuje se da Bruinsima da bi uopće ušli u kombinacije igra samo pobjeda do koje neće lako doći.

Tampa ulazi u susret kao druga momčad Atlantica, a ukoliko Habsi ne dođu do boda u Torontu, smiješi mi se prvo mjesto i u prvom krugu doigravanja vlasnik prvog wild card mjesta Istoka. Samim time, Habsima je potreban barem bod za sigurno osvajanje divizije.

Druga matineja, između Rangersa i Capsa u Verizon centru može pridonijeti odluci o drugom mjestu Metropolitana. Ukoliko domaćini pobijede, njhova je prednost domaćeg leda u prvom krugu doigravanja s Islesima. No, ako Capsi dođu samo do boda, ili izgube susret, Islandersima treba pobjeda na domaćem ledu Nassau Coliseuma protiv Columbusa (ili samo bod u drugom scenariju) za drugo mjesto Metropolitana.

U preostalom susretu Istoka, Devilsi gostuju u Floridi u posljednjoj utakmici za obje momčadi. Isti takav scenarij na Zapadu čeka utakmicu Sharksa i Kingsa, iako će nedvojbeno biti puno emotivniji od onoga na Istoku.

Zapad izlazi na led u ranijem terminu sa susretom dviju momčadi koje su u prošloj utakmici osigurale doigravanje. Jetsima je zagarantirana druga wild card pozicija, dok Flamesi imaju priliku napasti drugo mjesto Pacifica i time prednost domaćeg leda u prvom krugu doigravanja s Canucksima. Da bi se to ostvarilo, Nucksi moraju izgubiti od Oilersa u Rogers areni u regularnom dijelu, a Calgary mora doći do dva boda, na bilo koji način.

Samo čelo Zapada je još uvijek otvoreno, a Ducksi imaju najveće šanse za njegovo uzimanje. Igraju u Arizoni i s dva boda u regularnom dijelu ili produžetku su sigurno prvaci Zapada, no ako do pobjede dođu u shootoutu, a Bluesi riješe Wild u regularnom dijelu ili produžetku, St. Louis uzima naslov prvaka i u prvom krugu doigravanja ide na Jetse (zbog bolje ukupne gol razlike). Wild ima priliku završiti sezonu s novim rekordnim nizom gostujućih pobjeda za ligu (13) te ujedno doći do trećeg mjesta Centrala, ako Hawksi nastave svoj niz poraza. Chicago gostuje u Denveru, a ako dođu do barem boda, sigurni su na svom trenutnom mjestu.

I kao posljednje, susret Predatorsa i Starsa neće odlučivati o momčadskim porecima jer se Starsi nisu kvalificirali, a Predsi bez obzira na sve drže drugo mjesto Centrala, no Jamie Benn lovi zaostatak od boda u utrci za Art Ross trofej. Protiv jedne od najboljih defenzivnih momčadi hvata Johna Tavaresa i Sidneyja Crosbyja koji nakon sinoćnjeg susreta obojica imaju po 84 boda, no zbog više zabijenih golova Tavares ima prednost. Benn izlazi na led sat vremena kasnije od prvog dvojica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!