Zimski sportovi

Senatorsi i Penguinsi u doigravanju, Bruinsi ispali

Željka Jurkas • nedjelja, 12.04.2015.
Senatorsi i Penguinsi u doigravanju, Bruinsi ispali

Završen je regularni dio NHL sezone s 15 odlučujućih susreta koji su, osim poretka, zaključili i borbu za doigravanje. Senatorsi su kao prva od tri potencijalne momčadi Istoka potvrdili svoj ulazak, a Penguinsi su pobjedom postali druga. Tampa je u shootoutu svladala Bruinse, ali pobjedom su Habsi uzeli prvo mjesto Atlantica. Ducksi su osvojili Zapad, poredak Centrala je ostao isti unatoč porazu Hawksa, u Pacificu Vancouver ima prednost domaćeg leda, a Kingsi su za kraj svladali Sharkse. Islandersi su porazom u ispucavanju kaznenih udaraca propustili uhvatiti prednost domaćeg leda, dok su Wingsi potvrdili treće mjesto Atlantica pobjedom u Carolini...

Senatorsima je u Philadelphiji trebao barem bod da sigurno uđu u doigravanje i mogu mirno disati, no nakon prve trećine u kojoj su domaćini dominirali ledom i stvorili prednost, krenuli su u ozbiljniji napad, a Andrew Hammond je zaključao vrata uz nekoliko vrhunskih obrana. Pogodak Jean-Gabriela Pageaua prelomio je susret i osim rezultatskog vodstva donio gostima prevlast na ledu.

S Henrikom Lundqvistom na vratima koji si je za cilj zadao doći do 30 pobjeda ove sezone nakon što ga je ozljeda udaljila s leda na dva mjeseca, i momčadi koja spremna želi ući u doigravanje, gosti Verizon centra su iskoristili tek nešto slabiji početak Capitalsa i realizirali dane prilike. Domaćini su se razbudili i ozbiljnije počeli pritiskati, no realno u niti jednom trenu se nisu približili preokretu. Kapetan Aleksandr Ovečkin upisao je svoj 53. gol sezone i uvjerljivo osvojio Maurice Rocket Richards trofej. Vratar domaćina Braden Holtby startao je 73. put ove sezone, a braniču Ragsa, Keithu Yandleu bila je ovo 84. utakmica sezone.

Winnipeg Jetsi su u iščekivanju prvog doigravanja nakon preseljenja i preimenovanja na domaćem ledu odmorili nekoliko prvotimaca, a u sastav im se vratio Dustin Byfuglien koji je zbog suspenzije pauzirao četiri prethodne utakmice. I Flamesi su doputovali u pomlađenom sastavu ostavivši dio igrača na odmoru. Gosti su poveli nakon prvih 30 sekundi igre, no to će ujedno biti i posljednji pogodak. Drew Stafford je izjednačio u prvoj trećini i remi je ostao na semaforu do zadnje kada domaćini četiri puta pogađaju gostujuća vrata.

Parovi prvog kruga doigravanja (počinje u srijedu 15. travnja)

New York Rangers - Pittsburgh Penguins

Washington Capitals - New York Islanders

Montreal Canadiens - Ottawa Senators

Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings

Anaheim Ducks - Winnnipeg Jets

Nashville Predators - Chicago Blackhawks

St. Louis Blues - Minnesota Wild

Vancouver Canucks - Calgary Flames

Prva trećina u Staples centru je bila nešto teža, no već u drugoj domaćini su izašli s novom voljom i u zadnjoj u potpunosti slomili goste. Pa iako Kingsi nemaju u ovom trenu baš puno razloga za slavlje, pronašli su snage i u pozitivnom smislu se opustili i savladali Sharkse. Nakon izjednačenja Tylera Toffolija u drugoj trećini, Brayden McNabb je početkom zadnje donio vodstvo, a pobjedu su uveličali Marian Gaborik i Andy Andreoff. Ovo će zasigurno biti burno ljeto za Sharkse, a Kingsi imaju nekoliko pitanja koji traže odgovore.

Momčadi Centrala koje se susreću u prvom krugu doigravanja, Blues i Wild, su odigrale sezonsko finale u St. Louisu i obje momčadi su odmorile nekoliko igrača, dok su se u sastav Bluesa nakon ozljeda vratili David Backes i Vladimir Tarasenko. Na vratima Wilda stajao je u prve dvije trećine Devan Dubnyk, a u zadnjoj je priliku dobio Darcy Kuemper. Dva gola za domaćine postigao je Jori Lehtera, a Wild je porazom propustio postaviti novi rekord lige za niz gostujućih pobjeda.

Dva gola Brandona Suttera i odlični Marc-Andre Fleury na vratima dopustili su Penguinsima da mirno dišu nakon susreta u Buffalu. Fleury je skinuo sve udarce Sabresa, a posebno dobar je bio u prvoj trećini koja je uz veliki pritisak domaćina završila bez golova. Pobjedom su Pensi uhvatili posljednje mjesto u doigravanju. Loša vijest stigla je tokom dana, Kris Letang se i službeno priključuje popisu igrača čija sezona je gotova, no u doigravanju će Penguinsi barem moći povući braniče iz AHL-a.

Habsi su gostovali u Air Canada centru, a vratar Leafsa Jonathan Bernier poklanjao im izjednačenje za izjednačenjem. Phil Kessel doveo je domaćine u vodstvo, no gosti su brzo izjednačili. Scenarij se ponovio još dvaput, a susret je konačno odlučen ispucavanjem kaznenih udaraca. U drugom krugu David Desharnais je bio precizan, kao i Alex Galchenyuk prije njega, dok je Carey Price zaustavio oba pokušaja Leafsa. Time su domaćini završili sezonu otprilike u duhu zadnjih par mjeseci, a Habsi su još jednom preko Pricea došli do pobjede i osvojili naslov prvaka Atlantica.

U oproštaju sezone Panthersi i Devilsi su se susreli u Sunriseu, a briljirao je Jaromir Jagr koji je svom bivšem ovosezonskom klubu zabio pobjednički pogodak. Prva trećina završila je bez golova, na drugu pauzu se otišlo s po jednim u svakoj mreži, a u zadnjoj su postignuta tri, od čega je završni bio na powerplayu. Devilsi kreću u obnavljanje momčadi što je bilo jasno nakon kraja prijelaznog roka, a Florida ima mladu momčad koja će biti samo jača te u koju bi se Jagr iduće godine vjerojatno mogao vratiti.

52 udarca na vrata Curtisa McElhinneyja koji je branio sve što je mogao, i tri vodstva nisu bila dovoljna Islandersima za drugi bod u Nassau Coliseumu i prednost domaćeg leda u doigravanju. Nakon što su prve dvije trećine vidjele svaka po gol, u zadnjoj je nastala prava golijada s njih čak šest. Po tri gola u mreži Columbusa i Islesa odvela su susret do shootouta u kojem je pobjedu gostima (za njihov kraj sezone) donio Cam Atkinson u četvrtom krugu.

Drugi shutout večeri pripao je Petru Mrazeku s 35 obrana u Carolini, a Wingsi su pobjedom potvrdili treće mjesto Atlantica. Landon Ferraro zabio je u prvoj minuti susreta, u svojoj sedmoj NHL utakmici, gol koji će se pokazati pobjednički. Cam Ward branio je sve daljnje pokušaje Detroita, a praznu mrežu je na samom kraju pogodio Joakim Andersson. Wingsi su pobjedom pomeli seriju s Hurricanesima.

Jedina šansa Bruinsa da uđu u ovogodišnje doigravanje bila je da uz njihovu pobjedu Penguinsi ili Panthersi kiksaju. No, kako se niti jedna od druge dvije mogućnosti nije ostvarila, Boston se oprašta od ove sezone porazom u ispucavanju kaznenih udaraca u Tampi. S druge strane Boltsi su pobjedom, uz uvjet poraza Habsa, mogli doći na čelo Atlantica. No, niti to se nije ispunilo. Sam susret nije bio lagan za niti jednu momčad, a prednost na ledu selila se s jedne strane na drugu. Prvi su poveli domaćini, i to prvim pogotkom karijere Jonathana Marchessaulta početkom druge trećine, a niti minutu kasnije Bruinsi su preko Louija Erikssona izjednačili. Domaćini su ponovno došli do vodstva koje će izgubiti s malo više od minutu vremena preostalih do kraja, a u ispucavanju kaznenih udaraca Tuukka Rask je u drugom krugu propustio obraniti udarac Victora Hedmana, dok je Ben Bishop, kojemu je ovo 40. pobjeda sezone, bio uspješan u sva tri pokušaja.

Kada je objavljeno da će Tyler Seguin zbog kašnjenja na trening propustiti posljednji susret sezone, malo tko je mislio da kapetan Jamie Benn još uvijek može prestići Johna Tavaresa i Sidenyja Crosbyja u borbi za Art Ross trofej igrajući protiv jedne od najboljih obrambenih momčadi lige. No, s hat trickom i uz jednu asistenciju prešišao ih je obojicu i s ukupno 87 bodova završio sezonu. Bendova prva dva gola došla su u prvoj trećini, što je Starse na domaćem ledu ostavili na golu prednosti pri odlasku na prvi odmor. Rezultat se, unatoč prilikama s obje strane nije mijenjao gotovo do samoga kraja susreta, a kad su Predatorsi maknuli vratar za klizača više, Benn je treći puta pogodio mrežu. Za četvrti bod utakmice asistirao je na pogotku Codyja Eakina devet sekundi prije isteka vremena.

Hawksi su došli u Denver i nakon što su porazom Wilda osigurali treće mjesto Centrala, odmorili važne igrače, a priliku na golu dobio je Scott Darling. Avsi su se pak oprostili od sezone pobjedom pred domaćom publikom koju su zaradili na samom kraju susreta. Domaćini su dvaput propuštali minimalno vodstvo, a konačnu pobjedu donio je Jarome Iginla svojim drugim golom susreta 34 sekunde do isteka vremena. Oba gola postigao je u igri s igračem više.

Ducksi su odigrali koliko je bilo potrebno za pobjedu u Arizoni. S dva boda osvojili su Zapad i u doigravanju će ići na drugo wild card mjesto koje drže Jetsi. Sam susret većinski je otišao na stranu gostiju, iako su Ducksi popustili pritisak u drugoj trećini i Coyotesi su im parirali. Treća je blago prevagnula na stranu domaćina koji su šest minuta prije kraja postigli jedini gol, no do izjedačenja nisu došli.

Posljednji od 15 susreta večeri odigran je u Rogers areni u Vancouveru. Oilersi su bili u gostima odlučni da se pobjedom oproste od sezone. Prva dva gola zabili su s razmakom od 11 sekundi, a u tri navrata tijekom susreta imali su dva gola viška. I sva tri su propustili zadržati. Rezultat se u regularnom vremenu zadnji puta promijenio 10 minuta prije kraja kada je Sven Baertschi postavio 5:5 na semafor. Bio je to njegov drugi gol utakmice, i drugi NHL gol karijere. Alexander Edler osigurao je drugi bod sredinom produžetka.

NHL

Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 1:3 (0-1 PPG Stone; 1-1 Read, 1-2 Pageau; 1-3 Stone)

Washington Capitals - New York Rangers 2:4 (0-1 Hayes, 0-2 PPG Brassard; 0-3 Moore, 1-3 PPG Ovečkin; 1-4 Fast, 2-4 Galiev)

Winnipeg Jets - Calgary Flames 5:1 (0-1 Ferland, 1-1 Stafford;; 2-1 Frolik, 3-1 Stempniak, 4-1 Lowry, 5-1 Halischuk)

Los Angeles Kings - San Jose Sharks 4:1 (0-1 PPG Burns; 1-1 Toffoli; 2-1 McNabb, 3-1 Gaborik, 4-1 Andreoff)

St. Louis Blues - Minnesota Wild 4:2 (; 1-0 Jaškin, 2-0 Tarasenko, 2-1 Scandella, 3-1 Lehtera; 4-1 PPG Lehtera, 4-2 PPG Parise)

Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins 0:2 (; 0-1 Sutter; 0-2 Sutter)

Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 3:4 SO (1-0 Kessel, 1-1 Desharnais, 2-1 Bailey; 2-2 Plekanec, 3-2 Bozak, 3-3 De La Rose;; 3-4 Desharnais)

Florida Panthers - New Jersey Devils 3:2 (; 0-1 Tootoo, 1-1 Bolland; 2-1 Huberdeau, 2-2 Severson, 3-2 PPG Jagr)

New York Islanders - Columbus Blue Jackets 4:5 SO (0-1 PPG Atkinson; 1-1 Okposo; 2-1 Boulton, 3-1 Tavares, 3-2 Dubinsky, 3-3 Wennberg, 4-3 Kuljomin, 4-4 Hartnell;; 4-5 Atkinson)

Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 0:2 (0-1 Ferraro;; 0-2 EN Andersson)

Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 3:2 SO (; 1-0 Marchessault, 1-1 Eriksson; 2-1 Nesterov, 2-2 Marchand;; 3-2 Hedman)

Dallas Stars - Nashville Predators 4:1 (1-0 Jamie Benn, 1-1 Forsberg, 2-1 PPG Jamie Benn;; 3-1 EN Jamie Benn, 4-1 Eakin)

Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 3:2 (1-0 McLeod; 1-1 Sharp, 1-2 PPG Iginla; 2-2 Saad, 3-2 PPG Iginla)

Arizona Coyotes - Anaheim Ducks 1:2 (0-1 Getzlaf; 0-2 Silfverberg; 1-2 Gagner)

Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 6:5 OT (0-1 Jakupov, 0-2 Eberle, 1-2 D. Sedin; 2-2 Bieksa, 2-3 Hall, 2-4 Pouliot, 3-4 Baertschi, 3-5 Purcell; 4-5 Hansen, 5-5 Baertschi; 6-5 Edler)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.04.2015. u 15:38
    doigravanje će biti brutalno! nadam se da će sportnet napraviti neku analizu uoči početka playoffa
    Obrisan korisnik