Tenis

Đoković potvrdio dominaciju protiv Nadala, Berdych u prvom finalu Monte Carla

Davor Kovačević • subota, 18.04.2015.
Đoković potvrdio dominaciju protiv Nadala, Berdych u prvom finalu Monte Carla
Foto: EPA

Rafael Nadal u svojoj će kraljevini i treću godinu ostati neokrunjen. Novak Đoković potvrdio je dominaciju u ovom trenutku, a za svoju drugu titulu u Monte Carlu igrat će protiv Tomaša Berdycha.

Nitko nikada na Touru nije „snimio“ više zajedničkih epizoda od Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Nikada u zemljanim mečevima, a do monegaškog četvrtfinala bilo ih je 18, Đoković protiv „kralja zemlje“ nije imao prišivenu etiketu favorita. U Monte Carlu, u kraljevini Rafaela Nadala, ju je sasvim zasluženo zaradio i potvrdio da je trenutni vladar svjetskog tenisa. Ma što god mislio.

Nadal? Po prvi put od svojih zemljanih začetaka, a oni datiraju u 2005. godinu kada je krenula vladavina, stručnjaci mu nisu dali prednost na podlozi na kojoj je „prohodao“. Budimo realni, u ovom trenutku protiv ovakvog Đokovića nije ju mogao zaslužiti. Ta nova uloga, koju bismo sve češće mogli gledati, nije mu sjela na prvu.

Možda su i zato bili malo pomiješani osjećaji na startu meča. Startu kojeg je svijet tenisa iščekivao dugo, predugo, gotovo godinu dana još od prošlogodišnjeg finala Roland Garrosa, gdje je 2006. cijela priča i krenula. Nadal je otvorio s 2:0, izborio loptu i za dvostruki break, a Đokovićev odgovor bio je na razini, kao što se i očekuje od prvog igrača svijeta. Sedmi gem, gem kojeg mnogi nazivaju ključnim u raspletu seta, pokazao se onim koji je i napravio razliku. Ne samo što je potrajao gotovo deset minuta, već je tih deset minuta bilo vjerojatno najbolje razdoblje tenisa što se moglo vidjeti ove sezone. Potez jedan ljepši od drugog, a potez više imao je Đoković. Spasio je novu Nadalovu prijetnju i serijom od šest osvojenih gemova i jednim izgubljenim stavio pritisak na Nadalova leđa.

A ta Španjolčeva leđa izdržala su ponovno do sedmog gema. Novi, identičan maratonski gem još je jednom otišao na Đokovićevu stranu i novom serijom, ovog puta s četiri gema u nizu ostavio Nadala bez finala. Treću godinu zaredom nakon što je osam prethodnih napravio nešto što nitko nikad nije i vjerojatno neće.

Svoju drugu monegašku titulu Đoković će tražiti protiv Tomaša Berdycha. Čeh je neočekivano uvjerljivo svladao nepredvidljivog Gaela Monfilsa koji je, nakon dobrih strana koje je prikazao dva dana ranije, protiv Berdycha prikazao onu lošiju stranu. Berdych je izborio svoje prvo finale u Monte Carlu, a za svoj drugi naslov iz Masters serije će morati ponoviti ono što je u 20 pokušaja učinio tek dva puta – pobijediti Novaka Đokovića.

ATP Masters 1000, Monte Carlo, polufinale:
Novak Đoković (Srbija, 1) – Rafael Nadal (Španjolska, 3) 6:3, 6:3
Tomaš Berdych (Češka, 8) – Gael Monfils (Francuska) 6:1, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2015. u 12:16
    Djokovic igra atomski tenis
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2015. u 20:16
    Šutnja hrvatskih teniskih znalaca i komentatora na ovom forumu se nastavlja....... to be continued
    Obrisan korisnik